Πάνω από 3.300 άτομα - 750 παιδιά προσχολικής ηλικίας - Στον Καρά Τεπέ Μυτιλήνης
Η βουλευτής Ν. Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, συνοδευόμενη από τη Χριστίνα Μπέλλα, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής και τους Περιφερειακούς Συμβούλους Β. Αιγαίου της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγλαΐα Κυρίτση και Γιώργο Αμπαζή την Τετάρτη 27/11 επισκέφτηκαν το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στον Καρά Τεπέ.
Στη συζήτηση με τη διοίκηση και εργαζόμενους του ΚΥΤ τέθηκαν προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά με τη φιλοξενία των προσφύγων αλλά και των εργαζομένων.
Εκφράστηκε η ανησυχία από το συνεχώς αυξανόμενο αριθμό των διαμενόντων, που ήδη ξεπέρασαν τους 3320 σε συνολική χωρητικότητα 3695 ατόμων, με τις αφίξεις καθημερινά να φτάνουν τα 60-70 άτομα.
Αυξημένος είναι ο αριθμός και των ασυνόδευτων ανηλίκων που παραμένουν στο ΚΥΤ, περιμένοντας να δημιουργηθούν κενές θέσεις στον ξενώνα φιλοξενίας που σήμερα είναι πλήρης, χωρίς στο διάστημα αυτό να έχουν δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση.
Μεγάλη προσπάθεια γίνεται για τα 750 παιδιά σχολικής ηλικίας που βρίσκονται στο ΚΥΤ, προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν και να παραμείνουν στην εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και για τις δύο νηπιακές τάξεις που λειτουργούν μέσα στο ΚΥΤ, με τις νηπιαγωγούς να περιγράφουν με μεγάλη θέρμη τον αγώνα που κάνουν προκειμένου να εξασφαλίσουν αναγκαίες γι’ αυτές υποδομές.
Τονίστηκε ακόμα η μεγάλη δυσκολία για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών όλου αυτού του πληθυσμού από μόλις 1 γιατρό γενικής ιατρικής και 1 γυναικολόγο, γεγονός που αποτυπώνεται και στη μεγάλη καθυστέρηση στον εμβολιασμό των παιδιών, προκειμένου να μπορέσουν να γραφτούν στα σχολεία, με τα προγραμματισμένα ραντεβού να έχουν ήδη ξεπεράσει τον Ιανουάριο.
Τέλος, εργαζόμενοι και διοίκηση επεσήμαναν τις ελλείψεις που δημιουργήθηκαν ακόμα και σε βασικά υλικά, όπως ρουχισμός και κουβέρτες, για τα οποίο ο προϋπολογισμός του Υπουργείου είναι ανύπαρκτος, με αποτέλεσμα να επαφίονται για την κάλυψή τους αποκλειστικά στην έκφραση αλληλεγγύης από τον ντόπιο πληθυσμό ή τις διάφορες δωρεές από ΜΚΟ, που έχουν αναλάβει και μια σειρά άλλες κρίσιμες υπηρεσίες, που είναι αδύνατον να καλυφθούν αλλιώς.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΚΥΤ, είναι συμβασιούχοι, που ενώ εργάζονται διαρκώς από το 2017, παραμένουν σε εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία, με το Υπουργείο να αρνείται τη μονιμοποίησή τους, αν και πρόκειται για εργαζόμενους με πολύτιμη πείρα, που αποκτήθηκε στις πολύ δύσκολες συνθήκες όλων αυτών των ετών.
Η βουλευτής αφού άκουσε τα προβλήματά τους, τόνισε την πάγια θέση του ΚΚΕ για γρήγορες διαδικασίες απόδοσης ασύλου και ασφαλή μετακίνηση στις χώρες πραγματικού προορισμού, με απόλυτο σεβασμό στη Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες. Επανέλαβε την αντίθεση με τις απαράδεκτες Συνθήκες της ΕΕ (Νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης, Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας) που μετατρέπουν τη χώρα και τα νησιά μας σε αποθήκες ψυχών, όπως είναι σήμερα ή όπως ακόμα χειρότερα σχεδιάζονται να γίνουν στη φυλακή της «Βάστριας».
Η φιλοξενία των προσφύγων για όσο διάστημα χρειάζεται να μείνουν στη χώρα μας, πρέπει να γίνεται, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς εμπλοκή ΜΚΟ, σε ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας, εξασφαλίζοντας ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, ιατρική περίθαλψη και βεβαίως πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα παιδιά και ιδιαίτερη φροντίδα για τα ασυνόδευτα.
Γι’ αυτό και τόνισε διεκδικούμε πλήρη στελέχωση όλων Υπηρεσιών, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ έχει κατ’ επανάληψη φέρει με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις στη Βουλή το δίκαιο αίτημα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων που από το 2017 μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εργασιακή ομηρεία και στέκεται στο πλευρό τους σε κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία τους. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να δυναμώσει η κοινή πάλη για απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που είναι σε εξέλιξη, με τον κίνδυνο της γενίκευσης κάτι παραπάνω από ορατό, που όχι μόνο είναι η αιτία για την προσφυγιά, τη φτώχια και τον ξεριζωμό, αλλά μετατρέπει και τη χώρα μας σε στόχο αντιποίνων, εκθέτοντας το λαό σε τεράστιους κινδύνους.