Πολιτική

04/09/2024 - 21:04

Παναγιώτης Χριστόφας και Έφη Λατσούδη υπογράφουν μνημόνιο συνεργασίας για την στέγαση γυναικών στη Μυτιλήνη

Έγκριση σύναψης μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Μυτιλήνης και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΛΕΣΒΟΥ ΑΜΚΕ.».

Την έγκριση  σύναψης μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Μυτιλήνης και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας  ΑΜΚΕ με «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΛΕΣΒΟΥ» αποφάσισε η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Μυτιλήνης στην τελευταία της  συνεδρίαση.

Το μνημόνιο συνεργασίας θα υπογράψουν ο Δήμαρχος Μυτιλήνης Παναγιώτης Χριστόφας και η νόμιμη εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ Ευθυμία (Έφη) Λατσούδη.

Το μνημόνιο συνεργασίας ἐχει ὡς στόχο να πλαισιώσει, καθορίσει και εξειδικεύσει τη συνεργασία μεταξύ των μερών στην παροχή προσωρινής στέγασης γυναικὠν (η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΛΕΣΒΟΥ ΑΜΚΕ διαθέτει κατάλληλο ακίνητο εντός της πόλεως) που χρήζουν άμεσης στέγασης στα πλαίσια του μηχανισμού    sos 15900,   καθώς και γυναικών που βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας στην Λέσβο. 

Έναρξη και διάρκεια μνημονίου

Το μνημόνιο συνεργασίας θα τεθεί σε ισχύ από 15.10.2024 και θα ισχύει ἐως την 15.10.2025 Τα μέρη δύνανται, ένα μήνα πριν τη λήξη, να ανανεώσουν ή να διαπραγματευτούν εκ νέου το περιεχόμενό του μνημονίου.

Προσωπικό

Το προσωπικό που θα εργάζεται θα προέρχεται και από τους δύο φορείς του μνημονίου. Συγκεκριμένα προσωπικό της ΑΜΚΕ  εργαζόμενο με καθεστώς σύμβασης εργασίας, εἰτε και με καθεστώς σύμβασης εθελοντικής εργασίας και προσωπικό του Τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας της Διεύθυνσης Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης.

Κριτήρια εισαγωγής στο πρόγραμμα προσωρινής στέγασης

α)Τα συμβαλλόμενα μέρη αναγνωρίζουν πως η στέγαση θα καθίσταται δυνατή εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες κενές θέσεις στέγασης και εφόσον πληρούνται οι ὀροι και οι προϋποθέσεις του παρόντος.

β) Το πρόγραμμα παρέχει προσωρινή στέγαση σε γυναίκες με ἡ χωρίς ανήλικα παιδιά (για τα αγόρια το αποδεκτό ὀριο ηλικίας εἰναι τα 12 ἐτη), που προέρχονται από τον προσφυγικό και τον ντόπιο πληθυσμό.

Στην απόφαση περιγράφεται συνοπτικά το προφιλ  της ΑΜΚΕ:  "Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με τηὴν επωνυμία «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΛΕΣΒΟΥ ΑΜΚΕ» (ΛΕΣΟΛ) αποτελεί Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία που λειτουργεί ὡς μη κερδοσκοπικός, μη κυβερνητικός φορέας που, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας των πολιτών και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στοχεύοντας να συμβάλει στην υποστήριξη δράσεων αλληλεγγύης και ανοικτών δομών φιλοξενίας και στήριξης, στην υποστήριξη ευάλωτων ατόμων και ομάδων που διαμένουν προσωρινά ἡ μόνιμα στη Λέσβο ή στην υπόλοιπη επικράτεια καθώς και ατόμων ἦ ομάδων που απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό. Υποστηρίζει κάθε δραστηριότητα που δίνει ευκαιρίες εκπαίδευσης, απασχόλησης και κοινωνικής ἐνταξης ευάλωτων ομάδων (όπως αυτές ορίζονται στο Ν.443072016,αρ. 2, παρ.8) και ανέργων"

 

Η πολιτική διάσταση του μνημονίου

Σε πολιτικό επίπεδο το μνημόνιο συνεργασίας παρουσιάζει επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς η κα Λατσούδη ως υπεύθυνη στο ΠΙΚΠΑ και στο "Χωριό του Ολοι Μαζί" στη Νεάπολη είχε δεχτεί σκληρή κριτική (η πιο επιεικής έκφραση που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε)  από πολιτικά πρόσωπα της νυν  Δημοτικής Αρχής κατά τη διάρκεια της μεγάλης προσφυγικής κρίσης. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε το σκηνικό όπου τα ΜΑΤ μετά από πολλά αιτήματα της τότε Δημοτικής Αρχής του Στρατή Κύτελη εκκένωσαν το ΠΙΚΠΑ στη Νεάπολη Μυτιλήνης.

 

Σε δημοσίευμα εκείνης της περιόδου διαβάζουμε:

Η βραβευμένη από τον ΟΗΕ εθελόντρια Εφη Λατσούδη, η ψυχή του ΠΙΚΠΑ Μυτιλήνης είχε μιλήσει στο ραδιόφωνο στο Κόκκινο για την εκκένωση της παγκόσμια γνωστής δομής φιλοξενίας ευάλωτων προσφύγων, που λειτουργεί από το 2012 και που η κυβέρνηση Μητσοτάκη την ονόμασε «κατάληψη». "Δεν μας νίκησαν. Το υπόδειγμα του ΠΙΚΠΑ, η ιδέα του ΠΙΚΠΑ δεν νικήθηκε. Η ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει ένα άλλο, ανθρώπινο υπόδειγμα προσφυγικής δομής, ήταν μια πραγματικότητα χρόνων που κανείς δεν μπορεί να την διαγράψει. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες μας έδιναν κουράγιο»

Μοιράσου το άρθρο!