Skip to main content
|

«Παγώνει η επεξεργασία αιτήσεων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες - Το 99% επικαλούνταν δίωξη από το καθεστώς Άσαντ».

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
7'

Ν. Παναγιωτόπουλος στον Real FM 97,8: «Παγώνει η επεξεργασία αιτήσεων ασύλου από Σύρους πρόσφυγες - Το 99% επικαλούνταν δίωξη από το καθεστώς Άσαντ».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, φιλοξενήθηκε το πρωί στον Real Fm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε:

Στις εξελίξεις στη Συρία και τα αιτήματα ασύλου: «Αυτό που έχει να κάνει σε σχέση με αιτήματα το έχουμε ήδη κάνει. Έχουμε ανακοινώσει πάγωμα όλης της διαδικασίας, και μάλιστα σήμερα είδα ότι βγήκαν άλλες δύο ευρωπαϊκές χώρες, το Βέλγιο και η Κροατία, κοντά στις 14 που είχαν αθροιστεί μέχρι χθες, που ανακοίνωσαν ακριβώς το ίδιο πράγμα: ότι παύουν να επεξεργάζονται αιτήματα ασύλου από τους Σύριους πολίτες προσωρινά αυτές τις μέρες. Μέχρι να δούμε, αυτό αφορά και εμάς βέβαια, να σταθμίσουμε τα δεδομένα και να δούμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο πεδίο. Κοιτάξτε, 99% περίπου των Σύριων που κατέθεταν αίτηση για χορήγηση ασύλου στη χώρα μας, στις δικές μας δομές, επικαλούνται ως βασικό και μοναδικό λόγο τη δίωξή τους από το καθεστώς Άσαντ. Αυτό από προχθές έπαψε να ισχύει».

Στη στάση της Ευρώπης μετά τις εξελίξεις στη Συρία: «Ασφαλώς για αυτό παγώνουμε προσωρινά, σας είπα, όλες τις διαδικασίες μέχρι να σταθμίσουμε τα νέα δεδομένα. Να σας πω εδώ ότι σήμερα μεταβαίνω στις Βρυξέλλες. Είναι προγραμματισμένη η διυπουργική συνάντηση με την παρουσία του αρμόδιου αυστριακού Επιτρόπου, Μπρούνερ, με τον οποίο συνομίλησα με τηλεδιάσκεψη προχθές για να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας συνέστησε να περιμένουμε κάποιες μέρες, ακριβώς για να σταθμίσουμε την κατάσταση, πώς διαμορφώνονται τα νέα δεδομένα. Δεν υπάρχει ζήτημα ευαρέσκειας ή δυσαρέσκειας με τις εξελίξεις. Ασφαλώς, αυτό που γίνεται είναι μία μεγάλη αλλαγή, δραματική αλλαγή στο γεωπολιτικό επίπεδο στη Συρία, και δεν ξέρουμε τι θα προκύψει αύριο: αν αυτό που θα προκύψει είναι καλύτερο ή χειρότερο όσον αφορά τις προσφυγικές ροές και τη γεωπολιτική σταθερότητα στην περιοχή».

Για το ενδεχόμενο οικειοθελών επιστροφών Σύρων στη Συρία: «Αυτή είναι μία αρχική ένδειξη. Θυμίζω όμως ότι στην Τουρκία μόνο φιλοξενούνται περί τα 3 εκατομμύρια. Επίσης, η Τουρκία από καιρό επεξεργάζεται σχέδιο εγκατάστασης-μετεγκατάστασης κάποιων εκατοντάδων χιλιάδων, δεν ξέρω τελικά ποιος θα είναι ο τελικός αριθμός, σε μία "ζώνη ασφαλείας" στη βόρεια Συρία. Παρεμπιπτόντως, αυτό εκτοπίζει και τους Κούρδους από την περιοχή, αλλά αυτή είναι η πολιτική της Τουρκίας, η οποία, όπως καταλαβαίνετε, έχει αναλάβει έναν πρωτεύοντα ρόλο στην επόμενη μέρα της Συρίας. Αυτό όμως είναι κάτι άλλο. Θα έχουμε την ευκαιρία να το επεξεργαστούμε στο ΚΥΣΕΑ της Παρασκευής. Όσον αφορά τον αντίκτυπο στις ροές, να πω ότι αυτό τον καιρό είναι πολύ πεσμένες, αλλά περιμένουμε να δούμε».

Για το αν θα επηρεαστούν οι σχέσεις με την Τουρκία: «Είναι μάλλον αυτή τη στιγμή πολύ νωρίς για να κάνουμε οποιαδήποτε εκτίμηση ή οποιαδήποτε πρόβλεψη. Τάσεις βλέπουμε. Μπορεί αύριο να προκύψει ένα σκληρό θεοκρατικό, τζιχαντιστικό καθεστώς και να διώκει εκεί όλους όσους δεν του είναι αρεστοί. Εγώ θα έκανα μία πρώτη εκτίμηση για τους πρώην υποστηρικτές του καθεστώτος Άσαντ, για τους Αλαουίτες, για τους χριστιανικούς πληθυσμούς. Δεν έχω όμως κάτι τέτοιο στο πεδίο αυτή τη στιγμή ως δεδομένο. Εκτιμήσεις κάνουμε, επομένως θα περιμένουμε να δούμε πώς διαμορφώνεται η κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση στη Συρία. Η κατάσταση είναι ρευστή. Είμαι σίγουρος ότι δεν έχουν σταματήσει, έστω και μικρής κλίμακας, εχθροπραξίες. Δεν έχουμε επίσημο κρατικό συνομιλητή. Είναι μία κατάσταση εντελώς συγκεχυμένη. Περιμένουμε να καθίσει η σκόνη, να δούμε ποια κρατική οντότητα θα προκύψει, αν προκύψει, πότε θα προκύψει, και μετά να κάνουμε τις εκτιμήσεις μας. Αυτό θα έλεγα ότι είναι συνεπές με την πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πλέον, σχεδόν, όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. Παγώνουμε τη διαδικασία μέχρι να δούμε τι θα μας προκύψει, για να το αντιμετωπίσουμε όταν μας προκύψει.

Αυτό τι σημαίνει; Αυτή τη στιγμή στις δομές της χώρας το 1/3 περίπου αυτών που βρίσκονται μέσα είναι Σύριοι πολίτες, είτε ακατάγραφοι, αυτοί δηλαδή που δεν έχουν καταγραφεί ακόμα στις δομές, περιμένουν να καταγραφούν και θα καταγραφούν, προκειμένου να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα, που δεν είναι άλλο από το να καταθέσουν την αίτηση για χορήγηση ασύλου, είτε αυτοί που περιμένουν να κριθεί η αίτησή τους για χορήγηση ασύλου. Εμείς παγώσαμε την έκδοση αποφάσεων μέχρι να σταθμίσουμε τα νέα δεδομένα. Πολύ απλά διότι δεν υπάρχει πλέον ο βασικός λόγος για τον οποίο ζητούσαν να τους χορηγηθεί άσυλο. Και προφανώς να μετακινηθούν όπου θέλουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που έχει σημασία είναι να σταθμίσουμε και να εκτιμήσουμε τα δεδομένα για να δούμε τι πάει να προκύψει. Επί του παρόντος όμως, ένα είναι βέβαιο: ότι δεν μπορεί να χορηγείται άσυλο σε έναν Σύριο πολίτη πλέον, όταν αυτός επικαλείται διωγμό, δίωξη από το καθεστώς Άσαντ, τη στιγμή που το καθεστώς Άσαντ έχει πάψει να υπάρχει. Αυτό είναι το μόνο βέβαιο».

--

Συρία: Σχόλιο Ύπατης Αρμοστείας για την αναστολή της επεξεργασίας των αιτημάτων ασύλου και τις επιστροφές

Περίληψη των δηλώσεων της Εκπροσώπου Τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Shabia Mantoo, στην ενημέρωση προς τον Τύπο στο Palais des Nations στη Γενεύη στις 10 Δεκεμβρίου 2024.

Αναστολή της επεξεργασίας / έκδοσης αποφάσεων για τα αιτήματα ασύλου των Σύρων σε διάφορα Ευρωπαϊκά κράτη
Καθώς τα γεγονότα εξελίσσονται ραγδαία τις τελευταίες ημέρες, η κατάσταση αλλάζει συνέχεια και το ίδιο και η δυναμική του εκτοπισμού που συνεχίζεται τόσο στο εσωτερικό της Συρίας όσο και διασυνοριακά σε ένα πλαίσιο που έχει δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες καταστάσεις εκτοπισμού στον κόσμο.

Εν μέσω αυτής της ρευστής κατάστασης, οι ατομικές συνθήκες των Σύρων μπορεί να είναι διαφορετικές, όπως και οι λόγοι που τους ωθούν να εκτοπιστούν. Ενώ χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη επιστρέψει στη Συρία, εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι τρέπονται σε φυγή στο εσωτερικό της χώρας για να σώσουν τη ζωή τους. Και στις δύο περιπτώσεις, οι άνθρωποι χρειάζονται προστασία και υποστήριξη.

Όσοι διαφεύγουν από τη βία και τους διωγμούς έχουν δικαίωμα να αναζητήσουν ασφάλεια και το δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί στους Σύρους που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα πρόσβαση στην επικράτεια – όποιος ζητά διεθνή προστασία θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε διαδικασίες ασύλου και το αίτημά του να εξετάζεται πλήρως και εξατομικευμένα επί της ουσίας, σύμφωνα με τις δέουσες, διαδικαστικές εγγυήσεις.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες παρακολουθεί τις αποφάσεις που λαμβάνει μια σειρά κρατών για την αναστολή της έκδοσης αποφάσεων επί των αιτημάτων διεθνούς προστασίας από Σύρους, έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα και είναι διαθέσιμες αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση της ασφάλειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να μπορεί να γίνει η αξιολόγηση των αναγκών διεθνούς προστασίας του κάθε αιτούντα.

Υπό το πρίσμα της αβέβαιης και εξαιρετικά ρευστής κατάστασης αυτή τη στιγμή στη Συρία, η αναστολή της επεξεργασίας των αιτήσεων ασύλου από Σύρους είναι αποδεκτή εφόσον οι άνθρωποι μπορούν να ζητήσουν άσυλο και έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αιτήματα ασύλου.

Μόλις οι συνθήκες στη Συρία ξεκαθαρίσουν, η Ύπατη Αρμοστεία θα είναι σε θέση να παράσχει κατευθυντήριες οδηγίες στα κράτη σχετικά με τις ανάγκες διεθνούς προστασίας και τους κινδύνους που διατρέχουν οι Σύροι κατά περίπτωση.

Για τους Σύρους αιτούντες άσυλο που αναμένουν την επανεκκίνηση της διαδικασίας λήψης απόφασης για το αίτημά τους θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στα ίδια δικαιώματα που έχουν όλοι οι αιτούντες άσυλο, μεταξύ άλλων όσον αφορά τις συνθήκες υποδοχής. Κανένας αιτών άσυλο δεν θα πρέπει να επιστρέφεται αναγκαστικά, καθώς κάτι τέτοιο θα παραβίαζε την υποχρέωση των κρατών για μη επαναπροώθηση (non–refoulement).

 

Η Ύπατη Αρμοστεία συνεχίζει να καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίζουν την πρόσβαση στην επικράτεια, στο άσυλο και την προστασία για τα άτομα που αναζητούν ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τον σεβασμό της αρχής της μη επαναπροώθησης.

Επιστροφές των Σύρων προσφύγων

Μετά από 14 χρόνια συγκρούσεων, οι πρόσφατες εξελίξεις φέρνουν την ελπίδα ότι τα δεινά του συριακού λαού μπορεί επιτέλους να τελειώσουν και ότι η μεγαλύτερη κρίση αναγκαστικού εκτοπισμού στον κόσμο μπορεί να οδηγηθεί προς δίκαιες λύσεις.

Όπως τόνισε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Ύπατη Αρμοστεία συνιστά η προσοχή να παραμείνει στο ζήτημα των επιστροφών, με υπομονή και επαγρύπνηση που είναι απαραίτητες, με την ελπίδα ότι οι εξελίξεις στο πεδίο θα έχουν θετική έκβαση, επιτρέποντας να γίνουν επιτέλους εθελούσιες, ασφαλείς και βιώσιμες επιστροφές. Οι πρόσφυγες θα πρέπει να είναι σε θέση να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες που παραμένουν έξω από τη χώρα, προσπαθούν να αξιολογήσουν τη ραγδαία μεταβαλλόμενη κατάσταση. Εξετάζουν πόσο ασφαλής θα είναι η Συρία και σε ποιο βαθμό θα γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους, προτού μπορέσουν να λάβουν μια τεκμηριωμένη εθελούσια απόφαση να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Πρέπει να τους δοθεί ο χώρος να το κάνουν αυτό χωρίς καμία πίεση.

 

Η Ύπατη Αρμοστεία επαναλαμβάνει ότι όλοι οι πρόσφυγες έχουν το θεμελιώδες δικαίωμα να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής τους σε χρόνο της επιλογής τους και ότι όλες οι επιστροφές πρέπει να είναι εθελούσιες, αξιοπρεπείς και ασφαλείς. Η Ύπατη Αρμοστεία παραμένει σε ετοιμότητα να στηρίξει τους πρόσφυγες που επιστρέφουν, όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες, ενώ υπογραμμίζει ότι σε τέτοιες περιόδους αβεβαιότητας θα πρέπει να παρέχεται στους Σύρους η ευελιξία να αξιολογούν τις συνθήκες κατά την επιστροφή τους, όπως μέσα από επιτόπιες σύντομες επισκέψεις (Go and See visits).

Καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις, θα συνεργαζόμαστε με τις κοινότητες των προσφύγων και θα στηρίζουμε τα κράτη σε τυχόν οργανωμένες εθελούσιες επιστροφές.

Κατάσταση στα σύνορα Λιβάνου-Συρίας

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει ενημερωθεί για περιπτώσεις Σύρων που επιστρέφουν από τον Λίβανο στη Συρία, με ορισμένες μετακινήσεις να έχουν αναφερθεί ότι γίνονται μέσω του συνοριακού περάσματος Masnaa στην περιοχή Bekaa. Αντιλαμβανόμαστε ότι τα επίσημα συνοριακά περάσματα στον βόρειο Λίβανο είναι επί του παρόντος κλειστά, ενώ αναφέρθηκαν επιστροφές μέσω ανεπίσημων περασμάτων σε περιοχές όπως το Wadi Khaled. Σύμφωνα με τη Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας του Λιβάνου (GSO), έχουν ανακοινωθεί μέτρα για τη διευκόλυνση των επιστροφών στη Συρία.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι δομές μετανάστευσης στη συριακή πλευρά αναφέρεται πως δεν λειτουργούν προς το παρόν.

Γνωρίζουμε επίσης ότι Σύροι πρόσφυγες συνεχίζουν να επιστρέφουν από την Τουρκία μέσω των συνοριακών περασμάτων Bab al-Hawa και Bab-al Salam στη βορειοδυτική Συρία.

Η Ύπατη Αρμοστεία έχει επίσης πληροφορίες για χιλιάδες Σύρους που διαφεύγουν από τη Συρία προς τον Λίβανο.


 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις