Το όνειρο της Νάπης έγινε πραγματικότητα...
Το ολοκληρωμένο έργο της αποκατάστασης της «οικίας Ζόλκου» στη Νάπη, επισκέφθηκαν σήμερα Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Ζαχαρώ Ιωακείμ και η Πρόεδρος της Κοινότητας Νάπης Ταξιαρχούλα Παλιολόγου, μαζί με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου Παύλο Τριανταφυλλίδη και την Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου Ελένη Στεφάνου.
Κατά τη συνάντηση δρομολογήθηκαν οι υπολειπόμενες εργασίες για τη λειτουργία στην ανακαινισμένη «οικία Ζόλκου» χώρου ενθύμησης της παρουσίας του μεγάλου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ στη Νάπη. Κι αυτό γιατί ο ζωγράφος έζησε στη Νάπη και ζωγράφισε τόσο τη μεγάλη τοιχογραφία της «καλής κάμαρας» της «οικίας Ζόλκου» όσο και άλλα έργα. Η τοιχογραφία αποτοιχισμένη εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στην Αθήνα και αντίγραφα της προβλέπεται να τοποθετηθούν στη Νάπη. Ενώ ένας πίνακας του Θεόφιλου ο οποίος ανήκει στο Δήμο Δυτικής Λέσβου και ο οποίος φυλάσσεται στο αρχαιολογικό μουσείο Μυτιλήνης θα εκτεθεί επίσης στην οικία Ζόλκου. Μαζί και η λαογραφική συλλογή της Νάπης.
Στο ισόγειο της οικίας Ζόλκου θα εκτεθούν και αρχιτεκτονικά μέλη του αρχαίου Ναού του Ναπαίου Απόλλωνα ανάμεσα τους και τα ονομαστά αιολικά κιονόκρανα τα οποία σήμερα φυλάσσονται στο ισόγειο του νηπιαγωγείου της Νάπης.
Σε δήλωση του ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος μετά τη σημερινή συνάντηση σημειώνει:
«Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου όσα είπαμε ότι θα γίνουν στη Νάπη φάνταζαν σαν όνειρο. Σήμερα με το έργο της αποκατάστασης της οικίας Ζόλκου να έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα με έναν άρτιο τρόπο, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τη μετατροπή ενός εγκαταλειμμένου κτηρίου ενός μικρού χωριού του Δήμου μας σε χώρο πολιτισμού και γνώσης. Χάρη στην άριστη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και τους Προϊσταμένους τους, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου και τον Παύλο Τριανταφυλλίδη και την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Βορείου Αιγαίου και την Ελένη Στεφάνου, σύντομα θα έχουμε ένα χώρο πολιτισμού που θα συμβάλει και αυτός στην ανάπτυξη της περιοχής. Γιατί τον πολιτισμό η Δημοτική μας Αρχή τον αντιμετωπίζει και ως μοχλό ανάπτυξης των χωριών μας. Σύντομα θα ανατεθεί η μουσειολογική μελέτη της οικίας Ζόλκου και θα προχωρήσουμε μετά την έγκριση στην υλοποίηση της. Και έπεται συνέχεια».