Πολιτική

31/08/2012 - 13:20

Ομιλία Δημάρχου στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ

Ομιλία Δημάρχου στο Συνέδριο της ΚΕΔΕ
style="text-align: justify; ">Μιλώντας χθες στο έκτακτο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. στην Αθήνα, για το τραγικό οικονομικό αδιέξοδο της Α’βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, κατ’ αρχήν εξέφρασε τα ειλικρινή συναισθήματα θλίψης και οδύνης της Δημοτικής Αρχής, για την πρωτοφανή σε έκταση και είδος καταστροφή των μαστιχοπαραγωγικών και δασόφυτων εκτάσεων της γειτονικής μας Χίου και ζήτησε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. να ενισχύσει όλα τα αιτήματα που θα υποβληθούν σε οικονομικό – διοικητικό επίπεδο, για την ανόρθωση της οικονομίας του λαού της Χίου.
 
Στη συνέχεια, ανέγνωσε και κατέθεσε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, της 2ας Αυγούστου 2012, δυνάμει του οποίου ζητούνταν η άμεση αναστολή της λειτουργίας και το κλείσιμο των Δημαρχιών όλης της Επικράτειας, επειδή οι περικοπές του 60% που επιβλήθηκαν την τελευταία διετία από τις τρεις τελευταίες Κυβερνήσεις Παπανδρέου – Παπαδήμου – Σαμαρά, έχουν οδηγήσει αντικειμενικά σε παντελή αδυναμία το θεσμό, δηλαδή να μην έχει να πληρώσει τους μισθούς των υπαλλήλων, αλλά και να προσφέρει τις στοιχειώδεις υπηρεσίες στους πολίτες – δημότες, ενώ την ίδια στιγμή καμία περικοπή των δαπανών λειτουργίας της κεντρικής Κυβέρνησης δεν έχει επιβληθεί, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί με σπατάλες και χλιδή.
 
Σε ο,τι αφορά δε την ανάγκη αναθεώρησης του Καλλικράτη και σε σχέση με τον ένα και μόνο Δήμο στη Λέσβο, αλλά και την ποιότητα της ανύπαρκτης Αυτοδιοικητικής Δημοκρατίας στις πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά, που εγκαθίδρυσε με το συγκεκριμένο σύστημα που επέβαλε, ζήτησε κατ’ εντολήν του ίδιου ψηφίσματος, την άμεση υλοποίηση των εξαγγελιών της Κυβέρνησης για τη δημιουργία 5 Δήμων στη Λέσβο, σύμφωνα με τη γνωστή εισήγηση του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ι.Τ.Α.), η οποία και δεν έγινε δεκτή, δυστυχώς, όταν ψηφιζόταν ο Νόμος του Καλλικράτη, ώστε να μπορέσει, στοιχειωδώς, να λειτουργήσει ο θεσμός στο νησί μας. 
Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε και στα χρέη τα οποία κληρονόμησε ο ενιαίος Δήμος Λέσβου, τα οποία κινούνται, ως γνωστόν, στο ύψος των 35 εκατ. Ευρώ και ο ενδογενής αυτός ιδιαίτερος λόγος, έχει θέσει ταφόπλακα με την αδυναμία προσφοράς αναγκαίων υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά και εκτέλεση μικρών και μεγάλων έργων στο νησί μας. 
 
Ο κ. Βουνάτσος, ανέγνωσε και κατέθεσε επίσης έγγραφο της Προέδρου του Ν.Π.Δ.Δ «Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης», του Δήμου Λέσβου, Αναστασίας Αντωνέλλη, με θέμα τα προβλήματα και τις προτάσεις του Οργανισμού. 
Στην πρόταση του Προεδρείου την οποία εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε., Κώστας Ασκούνης, για παράταση δυο εβδομάδων περίπου, για εκ νέου συζήτηση με την Κυβέρνηση και στη βάση των ενδεχόμενων νέων, να προκύψουν στοιχείων, για λήψη τελικών αποφάσεων, ο Δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, κατέθεσε αντιπρόταση, ότι πρόκειται για ανώφελη παράταση λήψης απόφασης και έθεσε σε ψηφοφορία τη δική του πρόταση για κλείσιμο των Δημαρχιών και άμεση αναστολή της λειτουργίας τους, η οποία, δυστυχώς, και μειοψήφησε. 
 
Ο Δήμαρχος Λέσβου, επίσης, στον ενδιάμεσο χρόνο, έλαβε μέρος στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του δικτύου «ΔΑΦΝΗ», για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που έγινε στο ίδιο ξενοδοχείο και στη σύσκεψη των Δημάρχων, που έχουν λιμάνια, είτε αυτά ανακοινώθηκε ότι ιδιωτικοποιούνται, είτε όχι και ζήτησε την παραχώρησή τους στους Δήμους, ως πόρο οικονομικής και κοινωνικής στήριξης. Ο κ. Βουνάτσος εκλέχθηκε μέλος του 15μελούς συμβουλίου, το οποίο υπό την αιγίδα της Κ.Ε.Δ.Ε. θα πραγματοποιήσει άμεσα τις αναγκαίες προς τούτο επαφές με την Κυβέρνηση, για την υλοποίηση του στόχου που έχει τεθεί. 
Ακόμη, ο Δήμαρχος συναντήθηκε με αντιπροσωπεία των εργαζομένων στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», οι οποίοι παρευρίσκονταν στο χώρο του συνεδρίου, των οποίων και τα αιτήματα υποστήριξε σθεναρά στην προαναφερόμενη ομιλία του, διαλαμβανόμενα άλλωστε στην εισήγηση του Ν.Π.Δ.Δ.  «Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης», του Δήμου Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο!