Skip to main content
|

Οι θέσεις του Οικολογικού Ανέμου στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Οι θέσεις του Οικολογικού Ανέμου στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου
Οι θέσεις του Οικολογικού Ανέμου στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
6'
Λέξεις Κλειδιά :
Γιαννίρης Ηλίας

 

Κατά τις συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ) της 29-30ης Ιανουαρίου 2013 ο Ηλίας Γιαννίρης είχε την ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις του συνδυασμού "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο" στα θέματα που συζητήθηκαν, όπως τα εξής:

 

Για το πρόβλημα της μόλυνσης του κόλπου της Καλλονής και των επιπτώσεων στους οστρακοαλιείς:

 

Σημειώσαμε ότι είναι προφανές ότι είναι θέμα υγείας του οικοσυστήματος και ότι οι αιτίες είναι ανθρωπογενείς. Βρέθηκαν πηγές κοπρανώδους μόλυνσης. Προτείνουμε αυτό που αποφεύγει η αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί φορείς της Καλλονής: Να γίνει διαχειριστική μελέτη της περιοχής του βιοτόπου της Καλλονής ως προστατευόμενης περιοχής. Μια τέτοια μελέτη εξετάζει και τον περίγυρο και τις πηγές που επηρεάζουν το οικοσύστημα. Περιέχει αυτό που προτείνεται σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δηλαδή την εκτίμηση της υγειονομικής κατάστασης στον κόλπο. Μια τέτοια συνολική περιβαλλοντική μελέτη με στόχο τη διαχείριση του χερσαίου και θαλάσσιου οικοσυστήματος είναι προς το συμφέρον των αλιέων, των οστρακαλιέων, του τουρισμού, των οικοτουριστών, των Καλλονιατών, της Λέσβου συνολικά. Πρέπει να λειτουργεί υποδειγματικά ο βιολογικός καθαρισμός τη Καλλονής για το βιότοπο και για την αλιεία, ο οποίος εδώ και μήνες ρίχνει τα λήμματα ανεπεξέργαστα στον κόλπο. Πρέπει να προσαρμοστούν στις ανάγκες της προστασίας η κτηνοτροφία, και άλλες οικονομικές λειτουργίες και αυτό δεν σημαίνει απαγορεύσεις αλλά αλλαγές στον τρόπο που γίνονται οι δραστηριότητες της περιοχής. Είναι θέμα χρήσεων γης και της διαχείρισή τους. Όμως, ενώ υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια η ανάγκη για διαχειριστική μελέτη και φορέα διαχείρισης αδιαφορούν οι τοπικοί η Περιφέρεια, ο Δήμος, οι ίδιοι οι αλιείς κλπ για τη συνολική βιολογική προστασία και διαχείριση του οικοσυστήματος. Μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας, Ας υπολογίσουμε ότι το οξυμένο πρόβλημα της απαγόρευσης της οστρακοαλιείας μπορεί να συνεχιστεί, γιατί οι βροχοπτώσεις ανεβάζουν τα κολοβακτηρίδια και ξέρουμε ότι αυτά θα είναι θα αυξημένα και όλη την Άνοιξη.

Το πιστοποιημένο εργαστήριο της ΤΕΔΚ ίσως να μπορεί να κάνει όλες τις εξετάσεις, και μάλλον και τις βιοτοξίνες αν η μέθοδος είναι χημική και όχι βιολογική και πρέπει να ζητήσουμε σε κάθε περίπτωση τη βοήθεια του. Η πρόληψη αν κοστίζει 10 η εκ των υστέρων αντιμετώπιση κοστίζει 100 και 1000.   Μαζί με τις μελέτες να κάνουμε και μια μελέτη κόστους οφέλους για να δούμε όλοι ότι το κόστος σωστής λειτουργίας του βιολογικού είναι Χ και ότι το κόστος της μη σωστής λειτουργίας του βιολογικού είναι 10Χ ή 100Χ. Αν σήμερα η ζημιά, το κόστος είναι 1 ή 2 εκατ ευρώ, όπως καταθέτουν οι οστρακαλιείς, η πρόβλεψη, δηλαδή η διαχειριστική μελέτη δεν θα κόστιζε 100 -200 χιλιάδες μαζί με τα συνοδευτικά μέτρα των δικτύων αλλά και για την άρση των επιπτώσεων σε περιπτώσεις αδικίας. 

 

Για το ζήτημα των προβλημάτων του νοσοκομείου Μυτιλήνης αλλά και γενικότερα για τα προβλήματα της υγειονομικής περίθαλψης των νησιών μας:

 

Σημειώσαμε ότι είναι αληθές ότι υπήρχε ένα γενικευμένο καθεστώς σπατάλης και διαφθοράς στο χώρο της υγείας και είναι τραγικό ότι περίπου τα ίδια άτομα σήμερα βρίσκονται στα πόστα της περιφέρειας και των δήμων. Σε κεντρικό επίπεδο υπήρχε τεράστιο καθεστώς διαφθοράς και σπατάλης. Πρέπει να υπάρχουν προτάσεις, για την άρση αυτής της σπατάλης και της διαφθοράς. Έτσι όπως είναι το σημερινό καθεστώς, συνέχεια του προηγούμενου που μας έφερε στην κρίση, μόνο τέτοιες καταστροφικές πολιτικές είναι ικανοί να κάνουν όπως αυτές με την υγεία, τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας.   

Η υγεία δεν είναι οικονομικό μέγεθος, και αυτή η λογική οδηγεί σε μη αντιστρεπτές εξελίξεις (θάνατοι, αναπηρίες κλπ). Υπάρχουν απτά γεωγραφικά προβλήματα. Είχαμε εκτιμήσει παλιότερα  ότι το μέλλον και στην υγεία είναι δυσοίωνο. Το σύστημα ασφάλισης το μετέτρεψαν από ΕΣΥ σε σύστημα παροχής υπηρεσιών ΕΟΠΠΥ. Αν έχει χρήματα πληρώνει ο ΕΟΠΠΥ, αν όχι τότε πληρώνουν οι ασφαλισμένοι.

Στην πλατεία του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας υπάρχει ευχαριστήρια πλάκα με τα ονόματα των  νεκρών  του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ που έπεσε κάποτε. Οι θάνατοι ήταν πολλοί στα καράβια, στα αεροπλάνα, μέχρι να ξαναγίνει νοσοκομείο το νοσοκομείο Ικαρίας που είχαν υποβαθμίσει οι τότε πολιτικές σε κέντρο υγείας. Σήμερα ξανα-υποβαθμίζεται μαζί με όλα τα νοσοκομεία της Περιφέρειας. Φοβούμαστε ότι νέες ευχαριστήριες πλάκες νεκρών γιατρών ασθενών και πιλότων θα προστίθενται στις πλατείες σε όλα τα νησιά μας, μαζί με τους αφανείς ασθενείς που θα πεθαίνουν στα καράβια και στα αεροπλάνα και θα τους ξέρουν μόνο οι οικογένειές τους. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τους γιατρούς και το προσωπικό που παρά τον πόλεμο που δέχονται κάνουν καλά τη δουλειά τους και είναι κοντά στον ασθενή.

Θέλαμε να είχαμε σθεναρή ενεργοποίηση του Περιφερειάρχη και του ΠΣ με την προηγηθείσα συγχώνευση των νοσοκομείων Λήμνου και Ικαρίας. Βγήκε το ΦΕΚ και από το Γενάρη 2013 δεν είναι αυτοτελή τα δυο αυτά νοσοκομεία.

Σήμερα έρχεται η περίπτωση των Οργανισμών των κεντρικών νοσοκομείων Λέσβου, Χίου, Σάμου και όλοι σήμερα καταλαβαίνουν εκείνη τη θέση μας. Βεβαίως σήμερα πρέπει να εξεγερθούμε και κυρίως να αρχίσουμε να φανταζόμαστε ποιο θα είναι το επόμενο χτύπημα και τα επόμενα νομοθετήματα  στον τομέα της υγείας. Και στα κέντρα υγείας όπως και στα νοσοκομεία, καταργήθηκαν οι θέσεις που ήταν κενές, και στο μέλλον όταν φεύγει κάποιος γιατρός ή από το προσωπικό του κέντρου υγείας ή του Νοσοκομείου δεν θα αντικαθίσταται. Άρα και τα κέντρα υγείας θα φυλλορροούν ενώ την ίδια ώρα οι γείτονες τούρκοι έχουν αρχίσει να διαφημίζουν τις παροχές νοσοκομειακής περίθαλψης στη Λέσβο. Προς αυτή την κατεύθυνση προτείναμε η Περιφέρεια, οι αντιπεριφερειάρχες και όλοι εμείς να ενημερώσουμε τους πολίτες στα χωριά για την κατάσταση που διαφαίνεται. Δυστυχώς αυτή η πρόταση μας για εκτεταμένη ενημέρωση των πολιτών δεν έγινε δεκτή από την πλειοψηφία.

 

Για τις προσπάθειες και ενέργειες της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για την αξιοποίηση του ξενοδοχείου «ΣΑΡΛΙΖΑ» στα ιαματικά λουτρά της Θερμής Λέσβου: 

 

Επικροτήσαμε αυτές τις προσπάθειες και ζητήσαμε αυτές οι ενέργειες και η αναζήτηση χρηματοδότησης (Jessica, ΕΣΠΑ κλπ) για μια μονάδα που δεν ανήκει στο δήμο ή στην Περιφέρεια να χρησιμοποιηθούν και ως πιλότος για την αξιοποίηση και άλλων ιαματικών μονάδων της Περιφέρειας σε άλλα νησιά που ερημώνουν, όπως στη Λήμνο αλλά και στην περίπτωση του Τούλα Παλάς στην Ικαρία που επίσης συνδέονται με τον ιαματικό τουρισμό. Μάλιστα, υπογραμμίσαμε ότι το υπουργείο τουρισμού σχεδιάζει να περάσουν στο Ταμείο Ιδιωτικοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) για ξεπούλημα οι ιαματικές πηγές μετά το 2016 αν δεν έχουν μπει σε τροχιά αξιοποίησης.  

 

Στις εκλογές για τη συγκρότηση της Επιτροπής Χωροταξίας – Περιβάλλοντος και υποδομών (1-1-2013 έως 31-08-2014), στην οποία ο Οικολογικός Άνεμος συμμετείχε μέχρι σήμερα, δεν έθεσε υποψηφιότητα για αυτή την περίοδο για πρακτικούς, οικονομικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους.

 

Με αφορμή τις δράσεις για την επούλωση των πληγών της θεομηνίας προ ενός μηνός στη Λέσβο, θέσαμε το ζήτημα της θεομηνίας της Ικαρίας (Οκτ. 2010), της κοστολόγησής τους σε 13 εκατ. ευρώ και ότι έχουν δοθεί μόνο 3 εκατ. και επομένως εκκρεμεί η χρηματοδότηση άλλων 10 εκατ. από το κράτος. Διαπιστώνουμε ότι μερικά έργα αποκατάστασης τα έχει αναλάβει η Περιφέρεια και έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό της ΠΕ Ικαρίας επιβαρύνοντας τις κατανομές δαπανών, ενώ δεν είναι αναπτυξιακού χαρακτήρα έργα, αλλά έργα επαναφοράς στην προτέρα κατάσταση. Ο Πρόεδρος του ΠΣ δεσμεύτηκε ότι το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει επόμενο ΠΣ σε συνεργασία με τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Παπαθεοφάνους.

 

Ο Ηλίας Γιαννίρης δήλωσε:

«Οξύμωρο αποτελεί ότι την ίδια ώρα που συζητάμε το πρόβλημα της συρρίκνωσης των νοσοκομείων ξεκινά το χτίσιμο καινούργιας πτέρυγας στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης και ακόμα περιμένουμε την ολοκλήρωση των έργων στο σπάταλο και πολυδάπανο νοσοκομείο της Χίου. Αύριο θα πάμε εκεί ως ΠΣ να κόψουμε την κορδέλα των εγκαινίων;

Επίσης, θα ήμασταν η μόνη παράταξη που θα καταψήφιζε το αίτημα ιδιοκτητών οικοπέδων που βρίσκονται σε τέσσερεις μικρούς υγρότοπους της Χίου για την εξαίρεση των υγροτόπων αυτών από το Προεδρικό Διάταγμα προστασίας. Η συζήτηση έγινε σε πολύ προχωρημένη ώρα και απουσίασα για λόγους εξάντλησης και έτσι πέρασε ομόφωνα. Η προστασία των υγροτόπων είναι πάρα πολύ σημαντική γιατί παίζουν οικολογικό και αντιπλημμυρικό ρόλο αλλά και εμποδίζουν την υφαλμύρωση του υδροφόρου ορίζοντα. Το θέμα στη Χίο είναι πολύ πιο φλέγον μετά τις καταστρεπτικές πυρκαγιές του 2012.

Τέλος, θέσαμε με οξύτητα το ζήτημα της μη εκτύπωσης των πρακτικών των συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου εδώ και ένα χρόνο, για νομότυπους λόγους, καθώς είμαστε η μόνη Περιφέρεια που δεν εκδίδει πρακτικά σε όλη την Ελλάδα και ζητήσαμε πιο ενεργό παρέμβαση από τη διοίκηση της Περιφέρειας.»

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία