Πολιτική

16/07/2024 - 21:01

Οι θέσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ

 

Στην προηγούμενη ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 3 Ιουλίου 2024, στην ημερήσια διάταξη δυο από τα τέσσερα θέματα που είχε προτείνει η Λαϊκή Συσπείρωση, το πρώτο ήταν οι χώροι των πράσινων σημείων στα Δάφια και στον Πολιχνίτο, ενώ το δεύτερο ήταν σχετικά με την οικοδομική άδεια στη θέση «Αφεντέλι» Ερεσού. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ζητήσαμε τη μεταφορά των πράσινων σημείων γιατί στο μεν χωριό Δάφια είναι σε μικρή απόσταση 120 μέτρων από τον οικισμό και δίπλα από το Δημοτικό Σχολείο και Νηπιαγωγείο, στη δε δημοτική ενότητα Πολιχνίτου είναι απέναντι από το γήπεδο, δίπλα στη γεώτρηση για γεωθερμικό ρευστό που αξιοποιείται από το πρόγραμμα «Θερμόπολις» και τις εγκαταστάσεις του προγράμματος. Ακόμη είναι πάνω στο γεωθερμικό πεδίο σε καλλιεργήσιμη γη (πρώην δημοτικών θερμοκηπίων) και στο χώρο που η Δημοτική Αρχή πριν 3 χρόνια πήρε απόφαση να χρησιμοποιηθεί για γήπεδο ποδοσφαίρου με τεχνητό χλοοτάπητα 8Χ8.

Στην παραπάνω συνεδρίαση μεταφέραμε τη θέση και την αγωνία των κατοίκων που δικαίως διαμαρτύρονται, ως προς τους χώρους επιλογής και δηλώνουν ξεκάθαρα ότι δεν είναι αντίθετοι στα πράσινα σημεία, υποδεικνύοντας δημοτικούς χώρους που δεν δημιουργούν πρόβλημα. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση κατά τη διεξαγωγή της συζήτησης πρότεινε να επανέλθει το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και τότε ανέφερε ο Δήμαρχος ότι αποτελεί κακούργημα, αν χαθούν τα 400.000 ευρώ για το έργο που αφορά τα πράσινα σημεία και οι δημοτικοί σύμβουλοι θα πρέπει να το γνωρίζουν. Σε καμία περίπτωση δεν υιοθετούμε και δεν συμμεριζόμαστε τέτοιες απόψεις. Αυτό προσομοιάζει με εκβιασμό και χειραγώγηση της άποψης των δημοτικών συμβούλων. Έτσι ακριβώς είχε συμβεί και την προηγούμενη τετραετία όταν προσπαθούσε και πάλι ο Δήμαρχος με τον ίδιο τρόπο να επηρεάσει και να επιβάλλει την άποψη του καθώς είχε γίνει γνωστό ότι η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων είχε τη θέση να μην εκδοθεί οικοδομική άδεια που αφορούσε τα οικόπεδα στην παραλία «Αφεντέλι».

Το δεύτερο θέμα αφορούσε την οικοδομική άδεια στα γνωστά οικόπεδα της παραλίας «Αφεντέλι». Συγκεκριμένα αναφέραμε ότι ο δικηγόρος που είχε οριστεί από το Δήμο μας κατά την εκδίκαση της υπόθεσης τάχθηκε υπέρ της έκδοσης οικοδομικής άδειας παίρνοντας πολιτική θέση αντίθετη από αυτήν των κατοίκων της Ερεσού και από αυτή που έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Τότε ο Δήμαρχος επιτέθηκε στο δημοτικό σύμβουλο Αντώνη Πανταχό λέγοντας ότι οι κάτοικοι της Ερεσού μίλησαν στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως και επανειλημμένα επικαλείται το μεγάλο ποσοστό 65,1% του συνδυασμού του. 

Εδώ θέλουμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

α. Από τους 36.130 εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου ψήφισαν 16.414 και ο συνδυασμός του Δημάρχου πήρε 10.347 ψήφους, που σημαίνει ότι είναι το 28,6% των εγγεγραμμένων. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πλειοψηφία. Άλλωστε η κάλπη δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ ώστε να αναβαπτιστεί η πολιτική της δημοτικής αρχής. Η γνώμη των κατοίκων της Ερεσού έχει εκφραστεί πολλές φορές για το θέμα κ δεν μπορεί να αλλοιωθεί.

β. Αυτού του είδους οι απαντήσεις αποτελούν ένδεια επιχειρημάτων και θέσεων. 

γ. Αυτή η στάση αλαζονικής συμπεριφοράς πιστεύουμε ότι δεν αρμόζει γενικά σε αιρετούς και πολύ περισσότερο αυτούς που υπηρετούν τους συνδημότες τους. 

δ. Τέλος δεν θεωρούμε κακούργημα τη μεταφορά των πράσινων σημείων στους χώρους που υποδεικνύουν οι δημότες γιατί τότε τα πράσινα σημεία θα παίξουν τον πραγματικό ρόλο για τον οποίο έχουν επιλεγεί, καθώς σε κάθε άλλη περίπτωση δεν θα χρησιμοποιηθούν από τους κατοίκους και έτσι ο Δήμος θα συνηγορήσει στη δημιουργία παράνομων χωματερών. Αυτό είναι κακούργημα. 

 

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Μοιράσου το άρθρο!