Skip to main content
|

Οι δρόμοι (και τα έργα) έχουν την δική τους ιστορία.... Δήλωση Ν. Σηφουνάκη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Νίκος Σηφουνάκης

ΔΗΛΩΣΗ
Ν. ΣΗΦΟΥΝΑΚΗ

Τρίτη 16 Μαρτίου 2021


Έχω αποχωρήσει οικειοθελώς από την ενεργό πολιτική, αλλά παραμένω ενεργός πολίτης, περιορίζοντας στο ελάχιστο τον Δημόσιο Λόγο μου και με αφορμή:
-Την επίσημη ανακοίνωση για την Δημοπράτηση του σημαντικού οδικού έργου ‘’Καλλονή – Πέτρα’’, και τις δηλώσεις που ακολούθησαν ως προς την ‘’πατρότητα’’ του έργου, μια παλαιά παθογένεια της πολιτικής.
-Την για δεύτερη φορά διαφαινόμενη διακοπή- εγκατάλειψη του εκτελούμενου έργου Καλλονή- Σίγρι.


Θεωρώ χρέος να υπενθυμιστεί η ιστορική αλήθεια όπως δρομολογήθηκε, και με ευθύνη μου η οποία είναι αδιαμφισβήτητη και τεκμηριωμένη.
Επί δεκαετίες η κατασκευή του υπήρξε όραμα το οποίο κυριαρχούσε στις προεκλογικές διακηρύξεις, όμως την πρωτοβουλία και ευθύνη της κατασκευής του ανέλαβε η Κυβέρνηση που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του 2000. Παραθέτω συνοπτικά το ιστορικό χρονικό:


2002-2003: Κυβέρνηση Κ. Σημίτη, το Υπουργείο Αιγαίου καταθέτει την πρόταση υλοποίησης του οδικού άξονα Καλλονής- Σιγρίου αλλά και Καλλονής- Πέτρας, ο οποίος δεν είχε προταχθεί έως τότε.
Φορέας εκτέλεσης ορίστηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ και Φορέας χρηματοδότησης το Υπουργείο Αιγαίου, του οποίου ήμουν επικεφαλής την τετραετία 2000-2004.
Το ΥΠΕΧΩΔΕ προκήρυξε την ανάθεση των μελετών στις 09/06/2003, οι οποίες ανατέθηκαν στα τεχνικά γραφεία:
Δοξιάδη & Αρώνη- Δρέτα- Καρλάφτη, δαπάνης 2,3 εκ. ευρώ και 1,1 εκ. ευρώ αντίστοιχα, με συμβατική υποχρέωση ολοκλήρωσης των αρχές 2005, και συντονιστής ορίστηκε ο τότε Γεν. Γραμ. Δ. Καπετανάς.
Με την γνωστοποίηση της πρώτης επεξεργασίας των μελετών υπήρξαν αντιδράσεις, διαφωνίες και προσφυγές, όπως για το σημείο αφετηρίας
Καλλονής- Πέτρας, τις παρακάμψεις χωριών, της Σήραγγας Στύψης κ.α.
Οι Συσκέψεις με τους Δ/ντες ΥΠΕΧΩΔΕ, την Δ.Τ.Υ.Ν. Λέσβου και των Μελετητών γίνονταν τις περισσότερες φορές στην έδρα του Υπ. Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Με επισκέψεις επιτόπου στις έδρες των τότε Δήμων, οριστικοποιήθηκαν οι χαράξεις τους, και μάλιστα έγινα αυτοψίες και με την χρησιμοποίηση ελικοπτέρου.


2004-2009: Κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας, με επιστολές μου -Ευρωβουλευτής- ενημερώνω για την ανάγκη τήρησης των συμβατικών υποχρεώσεων εκπόνησης των μελετών.


2009-2010: Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, τοποθετούμαι στο αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών, με εκχώρηση και της αρμοδιότητας της Γεν. Γραμ. Αιγαίου.
Επανεκκίνηση συναντήσεων με Μελετητές, Υπηρεσίες, Διαχειριστική Αρχή, και συντονιστής ορίζεται ο νυν Αντιπεριφερειάρχης και τότε συνεργάτης του γραφείου μου, Π. Χριστόφας.
Διαπιστώνεται η υποχρηματοδότηση που υπήρξε για τις μελέτες, οι οποίες επαναχρηματοδοτούνται και επιβεβαιώνεται ότι η μελέτη ‘’Καλλονή- Πέτρα’’ έχει μεγάλη υστέρηση.
Χρηματοδοτούνται και εκτελούνται τα εκκρεμή τμήματα έργων, Λάρσου- Καλλονής & Μόριας- Λάρσου.


2010-Σεπτέμβριος: Υπουργός αναπληρωτής ΥΠΕΚΑ, πραγματοποιείται συνάντηση στην Μυτιλήνη, και επίσκεψη στο Σίγρι για το Λιμάνι και τον οδικό άξονα με τον Υπουργό Υποδομών Δ. Ρέππα, και ανακοινώνεται η ένταξη του έργου Καλλονή- Σίγρι στο θεματικό πρόγραμμα του Υπ. Υποδομών 44,5 εκ. €, για να μην επιβαρυνθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
(11/08/2011 εντάχθηκε επισήμως στο πρόγραμμα ‘’Ενίσχυσης Προσπελασιμότητας’’)


2011: Ολοκληρώνονται τα τεύχη Δημοπράτησης, εγκρίνεται από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, και την 1η Νοεμβρίου δημοσιεύεται και στον Τοπικό Τύπο η Δημοπράτηση Καλλονής- Σίγρι, η οποία δεν πραγματοποιείται λόγω απεργιών.
27 Μαρτίου 2012: Κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου, παραμένω στο ΥΠΕΚΑ, τρίτη επαναδημοπράτηση του έργου η οποία οδήγησε και στην οριστική ανάθεση του στις 09 Σεπτεμβρίου 2012, ενώ η μελέτη ‘’Καλλονή- Πέτρα’’ βρισκόταν στο στάδιο επικαιροποίησης της.


Εν κατακλείδι:
-Γίνεται αντιληπτό ότι το πλήρες ιστορικό των δύο αυτών μεγάλων έργων δεν περιγράφεται εν συντομία.
-Ότι τα μεγάλα έργα δεν ολοκληρώνονται σε μια Κυβερνητική Θητεία.
-Ο νόμος 3263/2004, με διαφάνεια ως προς τον μειοδότη έργου, αλλά λάθος η κατάργηση πρόσθετων κριτηρίων ποιοτικών κ.α. λειτούργησε εις βάρος της προοπτικής των έργων.
Σε πολλαπλά παραδείγματα μπορώ να αναφερθώ, και σαφώς το ότι καρκινοβατεί επί εννέα (9) χρόνια το μεγάλο έργο του βόρειου άξονα, με χαμηλή μάλιστα έκπτωση οφείλεται και σε αυτό.
-Οι δύο οδικοί άξονες, το Λιμάνι Σιγρίου, το Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους, σχεδιάστηκαν ως ένα αλληλένδετο σύνολο και έτσι παρουσιάστηκαν από εμένα το μακρινό 1984 (Νομάρχης), στο Συνέδριο Νομών του Αιγαίου, παρουσία του τότε Πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου.


Τέλος, η ιστορική μνήμη έχει αποθηκεύσει πότε, και πως δημιουργήθηκαν τα μεγάλα έργα.
Υπ΄ αυτήν την έννοια εάν υπάρχει πατρότητα αυτή έχει ονοματεπώνυμο.


Υ.Γ.: Στα Μ.Μ.Ε. των περιόδων αυτών, υπάρχει καταγραφή των παραπάνω.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις