Skip to main content
|

Ο Αλέξης Τσίπρας στη Μυτιλήνη : Η Ευρωπαϊκή Ένωση δε θα έχει νόημα ύπαρξης χωρίς αλληλεγγύη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη τη Μυτιλήνη, όπου είδαν μαζί από κοντά τις εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης των προσφύγων.
Ο κ. Φάιμαν έχει αποφασίσει την αποστολή περίπου 100 στελεχών σε Ιταλία και Ελλάδα για την επάνδρωση των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων.
Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Αυστριακού καγκελαρίου στην Ελλάδα μέσα σε διάστημα σχεδόν τεσσάρων μηνών.

Στην επίσκεψη στη Λέσβο, τον πρωθυπουργό συνοδεύει κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, τον υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα και τον αναπληρωτή υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Ξυδάκη.

Αναλυτικά:
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάϊμαν στην Λέσβο προκειμένου να επισκεφτούν εγκαταστάσεις πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων. Συγκεκριμένα επισκέφθηκαν το λιμάνι της Μυτιλήνης, καθώς και τους χώρους προσωρινής φιλοξενίας και υποδοχής στην Μόρια, το Καρά Τεπέ και το ΠΙΚΠΑ (χωριό «Όλοι μαζί») όπου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις διαδικασίες υποδοχής, ταυτοποίησης και παραλαβής αιτημάτων ασύλου. Επίσης συναντήθηκαν με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου και τον Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. Γαληνό.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης επιβεβαιώθηκε η στενή συνεργασία των δύο χωρών για την διαχείριση του προσφυγικού, καθώς και η ανάγκη για μια προοδευτική προσέγγιση του ζητήματος, που θα διασφαλίζει τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την αναγκαία ανθρωπιστική παράμετρο.

η συνάντηση με το Δήμαρχο στο παλαιό Δημαρχείο:
Ο Δήμαρχος Λέσβου, ο Πρωθυπουργός και ο Καγκελάριος της Αυστρίας, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν διεξοδικά, σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση που βιώνει η Λέσβος τους τελευταίους μήνες.
Ο κ. Γαληνός, αφού τους ενημέρωσε αναλυτικά για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος, για λογαριασμό ολόκληρης της Ευρώπης, ώστε να αντιμετωπισθεί, αποτελεσματικότερα η ανθρωπιστική αυτή κρίση, παρουσίασε την σχετική πρότασή που έχει καταθέσει στα αρμόδια Ευρωπαϊκά όργανα. Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή, η καρδιά της Ευρώπης, χτυπάει στη Λέσβο και ο Λεσβιακός λαός, εκπροσωπεί επάξια τις αρχές και τις αξίες του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Τέλος, ζήτησε τη στήριξη της υποψηφιότητας της Μυτιλήνης ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, λέγοντας ότι αποτελεί μια συμβολική αλλά και ουσιαστική αναγνώριση ότι η Λέσβος προάγει έμπρακτα τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Ο κ. Τσίπρας, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Λέσβου για όλες τις προσπάθειες που καταβάλει και δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Λέσβος είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Αλληλεγγύης. Επίσης, δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο έκτακτης επιχορήγησης προς το Δήμο Λέσβου, για την κάλυψη των εξόδων που δημιουργούνται από την διαχείριση των πολύ μεγάλων μεταναστευτικών ροών.
Ο κ. Φάϊνμαν, με τη σειρά του δήλωσε ότι η Λέσβος έχει δείξει πολύ περισσότερη αλληλεγγύη από πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή η αλληλεγγύη πηγάζει από το γεγονός ότι οι κάτοικοι της Λέσβου, έχουν βιώσει την προσφυγιά αφού πολύ είναι απόγονοι προσφύγων από τα απέναντι παράλια της Μικράς Ασίας και νιώθουν τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πρόταση του Δημάρχου για την πραγματοποίηση της καταγραφής των προσφύγων – μεταναστών στην Τουρκία και ανέφερε ότι αυτό που έχει επιτύχει ο κ. Γαληνός είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο.
Ο κ. Γαληνός, τίμησε τους δυο ηγέτες με το μετάλλιο του Δήμο Λέσβου και τους έδωσε ως δώρα, από ένα βιβλίο αφιερωμένο στο λαϊκό ζωγράφο Θεόφιλο και ένα βιβλίο για τις παραδοσιακές φορεσιές της Λέσβου.   

H δήλωση του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα:
Σήμερα, είχαμε την ευκαιρία να δούμε μαζί με τον καγκελάριο της Αυστρίας ένα διαφορετικό πρόσωπο της Ευρώπης. Το καλό πρόσωπο της Ευρώπης, το πρόσωπο της αλληλεγγύης. Η Ελλάδα είναι μια χώρα σε κρίση, μια μικρή σε δυνατότητες χώρα. Και η Λέσβος είναι ένα μικρό συγκριτικά νησί, που δέχεται όμως τεράστιες ροές προσφύγων, οι οποίοι έρχονται από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Και αυτοί οι άνθρωποι, που ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα φεύγοντας από τον πόλεμο και διακινδυνεύοντας τη ζωή τους στο Αιγαίο, ζητούν το αυτονόητο: Τη δυνατότητα να έχουν μια ανθρώπινη συμπεριφορά , να μπορέσουν να ταυτοποιηθούν σύντομα, να έχουν φαγητό, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να συνεχίσουν το μεγάλο ταξίδι τους για ένα καλύτερο μέλλον.
Δεν είναι, λοιπόν, ένα πρόβλημα ελληνικό, είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο και ευρωπαϊκό. Και εφόσον είναι ένα πρόβλημα ευρωπαϊκό, οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει νόημα ύπαρξης αν δεν λειτουργεί με γνώμονα την αξία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας.

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού

:

 

Δείτε και βίντεο από την άφιξη:

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις