Πολιτική

05/06/2024 - 12:25

Νέα Αριστερά: η περιβαλλοντική βόμβα που ετοιμάζεται στη Βάστρια απειλεί ολόκληρο το νησί

Η Νέα Αριστερά αγωνίζεται να αλλάξει το σύστημα, όχι το κλίμα

Η Ημέρα Περιβάλλοντος φέτος συμπίπτει σχεδόν με το άνοιγμα της κάλπης των Ευρωεκλογών. Αυτές γίνονται κάτω από δυσοίωνες σκιές: πόλεμος στην Ευρώπη, γενοκτονία στην Παλαιστίνη, άνοδος της ακροδεξιάς εξαιτίας της αυξανόμενης έντασης των κοινωνικών ανισοτήτων και πλήθος απρόβλεπτων και όλο και εντονότερων επιπτώσεων στο αστικό και φυσικό περιβάλλον που συνδέονται με την κλιματική κρίση.

Για τη Νέα Αριστερά, η αντιμετώπιση των παραπάνω τα οποία πλήττουν ασύμμετρα τους πιο φτωχούς, αποτελεί πρωταρχική προτεραιότητα, βαθιά συνυφασμένη με τη στρατηγική και την καθημερινή πολιτική της. Συνδέει την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με την έννοια της κλιματικής δικαιοσύνης: η αναγκαία πράσινη μετάβαση του παραγωγικού μοντέλο να γίνει μειώνοντας τις ανισότητες, συμπεριλαμβάνοντάς μας όλες και όλους.

Με τα λόγια του ΓΓ του ΟΗΕ, η ανθρωπότητα έχει κηρύξει έναν αυτοκαταστροφικό πόλεμο στη Φύση. Όση ανάγκη έχουμε για άμεση εκεχειρία στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη, άλλη τόση έχουμε για πράξεις μονομερούς, από την πλευρά του Ανθρώπου, εκεχειρίας και συμφιλίωσης με τη Φύση. Οι επιπτώσεις από τις καθοδηγούμενες από το κέρδος πράξεις μας, μπορούν να μετριαστούν, σε πλήθος, αλληλένδετων, πεδίων.

Στην απώλεια Βιοποικιλότητας, με τον περιορισμό της εξάπλωσής μας όλο και περισσότερο στο φυσικό περιβάλλον σε αναζήτηση νέων πηγών για εξορύξεις και νέων γαιών για καλλιέργειες. Με τον δραστικό περιορισμό των αγροχημικών. Με περιορισμό της κατάληψης γης αποκαθιστώντας υποβαθμισμένες φυσικές περιοχές. Με προστατευόμενες περιοχές χωρίς «εκπτώσεις» προς οφέλους λίγων και οικονομικά κυρίαρχων, με δημοκρατία και συμπερίληψη στη διοίκησή τους. Με μείωση των αποβλήτων.

Στην παραγωγή ενέργειας με την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και τη σταθερή εναντίωση στα πυρηνικά. Με μεροληψία προς τη διασπορά της παραγωγής, την τοπική παραγωγή και κατανάλωση, την εκτεταμένη ανάπτυξη του δικτύου και των νησιωτικών διασυνδέσεων, τη δυναμική αυτάρκεια. Με την ενίσχυση και δικτύωση κάθε μορφής σχετικών συλλογικοτήτων. Με ζώνες αποκλεισμού εγκατάστασης ΑΠΕ σε περιοχές που επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις. Με πολύπλευρες δράσεις εξοικονόμησης.

Στην απομάκρυνση της πρωτογενούς παραγωγής από το αποτυχημένο μοντέλο μίμησης της γραμμικής βιομηχανικής παραγωγής και τις περιβαλλοντικά αδιανόητες, καθοδηγούμενες από την αγορά, εισαγωγές και εξαγωγές.

Μετάβαση σε ένα μοντέλο το οποίο θα δίνει έμφαση σε έννοιες όπως της κυκλικότητας και της αυτάρκειας, θα στηρίζεται σε ποικιλία συλλογικοτήτων και την καλή ποιότητα περιβάλλοντος.

Που θα εξασφαλίζει δίκαιες αμοιβές για τους παραγωγούς και ασφάλεια έναντι της κλιματικής κρίσης.

Στην υπεράσπιση του Δημοσίου έναντι όποιας παραχώρησής του για εξόρυξη κερδών από μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Όχι στη στέρηση του δημοσίου χώρου (θάλασσα, ποτάμια, βουνά, παραλίες) που αποτελεί δυνητικό πόρο για υγεία, ψυχαγωγία, τρόφιμα, υλικά, φάρμακα, καθαρό νερό και αέρα για τους πολλούς.

Στην άρση των ανισοτήτων που το σημερινό σύστημα εντείνει. Η πορεία προς τις αναγκαίες αλλαγές πολιτικών να μας συμπεριλάβει όλους με δικαιοσύνη και δημοκρατία. Η πράσινη μετάβαση είτε θα έχει ταξικό πρόσημο, με ισχυρή μεροληψία υπέρ των πολλών, είτε θα επιφέρει ακόμη περισσότερα δεινά για τη Φύση και τον Άνθρωπο.

Τα παραπάνω συμπυκνώνονται στο σύνθημα των ανά τη γη κινημάτων: «Ο Άνθρωπος (και η Φύση) πάνω από τα κέρδη».

Στη Λέσβο βιώνουμε πολλαπλά τους περιβαλλοντικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Αποκορύφωμα η περιβαλλοντική βόμβα που ετοιμάζεται στη Βάστρια και απειλεί ολόκληρο το νησί.

Η Νέα Αριστερά αγωνίζεται να αλλάξει το σύστημα, όχι το κλίμα. Στις συγκρούσεις που θα διαμορφώσουν τις παραπάνω πολιτικές, η ενίσχυσή της αποτελεί εγγύηση για θετική έκβαση 

Μοιράσου το άρθρο!