Skip to main content
|

ΝΑΤΟ και βάσεις ! Απάντηση Ανεξάρτητων Ελλήνων Λέσβου στους Οικολόγους

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'

 

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μελετήσαμε την ανακοίνωση των «Οικολόγων Πράσινων Βορείου Αιγαίου» που αναφέρεται στις δηλώσεις του Υπ. Άμυνας και Προέδρου των Αν. Ελλ. Πάνου Καμμένου. Επ αυτών θα θέλαμε να σημειώσουμε τα εξής:

  1. Δημιουργεί τουλάχιστον έκπληξη, ο χαρακτηρισμός ως «πρόσχημα» των τουρκικών απειλών! Η διπλωματική τακτική της γείτονος, υποστηριζόμενη από στρατιωτική πρακτική (παραβάσεις και παραβιάσεις από αέρος και πλόες πολεμικών πλοίων μέχρι το Σούνιο και τον Καφιρέα) είναι να θέτει ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, που ενώ στην αρχή φαίνονται ανεδαφικά έως γραφικά, στην συνέχεια δημιουργούν τετελεσμένα όπως στην περίπτωση των γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο μετά την κρίση των Ιμίων. Σήμερα, το κυβερνών κατεστημένο της Άγκυρας, εγείρει ζητήματα κυριαρχίας σε κατοικημένα νησιά του Αιγαίου, ακόμη και στην …Γαύδο! Αυτά όμως δεν είναι «προσχήματα» και ένα Υπουργείο Άμυνας, οφείλει να παρακολουθεί και να αντιδρά σε κάθε πρόκληση από όπου κι αν προέρχεται, ανάλογα με την «πείρα» που έχει για την πρακτική του αντιπάλου.
  2. Βεβαίως και είναι ιδιαίτερα χρήσιμη η καταδίκη της γείτονος από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Εδώ, θα σας καλέσουμε να μελετήσετε την συμπεριφορά της Τουρκίας προς τα Διεθνή όργανα στα οποία η ίδια είναι μέλος: 11 ψηφίσματα του ΟΗΕ (1964-1992) τα οποία καταδικάζουν την στάση της στο Κυπριακό και τρείς αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, τα έχει καταγράψει στα παλαιότερα των υποδημάτων της, ακολουθώντας την πάγια τακτική της στρατιωτικής ισχύος, χωρίς καμία απολύτως επίπτωση εκ μέρους της Διεθνούς Κοινότητας. Ουδέ καν επί των θέσεων της στο τραπέζι των ενδοκοινοτικών συνομιλιών, υπήρξε μεταβολή επί το διαλλακτικότερον.

Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι η καταδίκη από ένα όργανο (το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο) στο οποίο δεν είναι καν μέλος, θα αλλοιώσει την στάση της έστω και ελάχιστα! Αντίθετα, και αντί να περιμένουμε άλλους να επιλύσουν τα εθνικά μας ζητήματα, στο όνομα μιας αόριστης και γενικής «διεθνούς νομιμότητας» σώφρον θα ήταν να κάνουμε κάτι εμείς γι αυτό… 

  1. Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων – Πράσινων, προφανώς δεν έλαβε υπόψη του, ή ηθελημένα παραβλέπει, ότι η Τουρκία είναι συνομήλικο προς την Ελλάδα μέλος του ΝΑΤΟ, ως εκ τούτου δε, είναι εξ ορισμού αδύνατον να θεωρηθεί η εγκατάσταση ΝΑΤΟϊκής βάσης στο Ν/Α Αιγαίο ως «αδιέξοδη και ξεπερασμένη λογική έντασης της στρατιωτικοποίησης μεταξύ των δύο χωρών» Μία τέτοια βάση είναι εξ ορισμού αδύνατον να στραφεί εναντίον οιουδήποτε κράτους-μέλους!

 

Η εγκατάσταση μιας ΝΑΤΟϊκής αεροπορικής βάσης, αποβλέπει στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Χώρας στον Διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου, τον οποίο θα επιτηρεί πλέον υπό ΝΑΤΟϊκή εντολή, κατά πάγια πρακτική της συμμαχίας προς τα μέλη που ασκούν έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας στα αντίστοιχα FIR που έχει ορίσει ο ICAO.

H παρουσία μιας τέτοιας αεροπορικής βάσης και η επιχειρησιακή της αποστολή, παγιώνει την νόμιμη χρήση του εναέριου χώρου του Αιγαίου (σχέδια πτήσης, παραβάσεις και παραβιάσεις, αεροπορικές ασκήσεις της γείτονος καταχρηστικής έκτασης και διάρκειας κλπ) μειώνοντας την στρατιωτική ένταση μεταξύ των δύο χωρών, δια της «καταργήσεως» του «εδάφους» επί του οποίου η γείτων την καλλιεργεί, ως υποστήριξη των πολιτικών της βλέψεων στο Αρχιπέλαγος και ως απόπειρα επιβολής τετελεσμένων (de facto αμφισβήτηση και διαμοιρασμός του Αιγαίου)

Τέλος, ευχόμαστε και εμείς να είχε η Χώρα τα εθνικά προβλήματα του Λουξεμβούργου, της Δανίας και του Μονακό. Κάποτε ελπίζουμε πως αυτό θα γίνει. Μέχρι τότε όμως, και εδώ θα συμφωνήσουμε με τους συγκυβερνώντες Οικολόγους Πράσινους, πως «ελπίζουμε σε ότι αφορά αυτό το θέμα στην κυβέρνηση να κυριαρχήσουν η λογική και η υπευθυνότητα»

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις