Πολιτική

06/03/2019 - 17:28

Να μας ζήσουν ! Δήμος Μυτιλήνης και Δήμος Δυτικής Λέσβου

Η τροπολογία για τη διάσπαση των Δήμων ψηφίστηκε.  Ένα σήριαλ που ξεκινήσε πριν από 5 χρόνια έλαβε τέλος και ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό  το αίτημα του Λεσβιακού λαού.  Μπορεί να υπάρχουν διαφωνίες, γκρίνιες για την καθυστέρηση και για τις επιλογές αλλά ας μείνουμε στο αποτέλεσμα.  Και το αποτέλεσμα είναι οι δύο  Δήμοι στο νησί μας.

Πέρασε πριν από λίγο με ψηφοφορία μέσω των κοινοβουλευτικών ομάδων, χωρίς ονομαστική, η τροπολογία για τη διάσπαση πέντε δήμων ανά την Ελλάδα. Λόγω των διαφοροποιήσεων και στα δύο μεγάλα κόμματα αλλά και το ΚΙΝΑΛ (π.χ. Βάκη, Μιχελογιαννάκης, Πρατσόλης από το ΣΥΡΙΖΑ, Αθανασίου, Κασαπίδης από τη ΝΔ, Μπαργιώτας από το ΚΙΝΑΛ) δεν προτάθηκε ονομαστική ψηφοφορία και πέρασε με τη συνήθη διαδικασία της ψήφισης μέσω των κοινοβουλευτικών ομάδων (θεωρητικά με 151). Ναι ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΔΗΣΙ-ΚΙΝΑΛ, παρών ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΚΕ και της Ένωσης Κεντρώων, ενώ όχι ψήφισε η ΧΑ.

 

Για το Δήμο Λέσβου η διάσπαση οδηγεί σε δύο νέους Δήμου:

Δήμος Μυτιλήνης, με έδρα τη Μυτιλήνη , αποτελούμενος από τις Δημοτικές Ενότητες Αγιάσου, Γέρας, Ευεργέτουλα, Λουτροπόλεως-Θερμής, Μυτιλήνης και Πλωμαρίου.

Δήμος Δυτικής Λέσβου, µε έδρα την Καλλονή, από τις ενότητες Αγίας Παρασκευής, Ερεσού – Αντίσσης, Καλλονής, Μανταμάδου, Μήθυμνας, Πέτρας και Πολιχνίτου.

Όπως θα διαβάσετε στην τροπολογία το σκεπτικό για τη διάσπαση του Δήμου Λέσβου στα δύο είναι οι δύο Κόλποι , Κόλπος Καλλονής και Κόλπος Γέρας. Για το θέμα είχαμε αναφερθεί από το Δεκέμβριο και όπως αποδείχθηκε η Κυβέρνηση δεν άλλαξε άποψη προτείνοντας δηλάδη κάθε Δήμος να διαχειρίζεται από έναν Κόλπο.

 

Αξίζει να δούμε μερικές λεπτομέρειες για το πως θα γίνει η διάσπαση των Δήμων. Όπως μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο και θα χρειαστεί ένα αρκετά μεγάλο μεταβατικό διαστήμα.

 



Κατονομή προσωπικού
α. Μεταφέρεται στους συνιστώμενους Δήμους, το μόνιμο και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου και ορισμένου χρόνου, προσωπικό, καθώς και το προσωπικό που απασχολείται με σύμβαση μίσθωσης έργου των καταργούμενων Δήμων.
β. Ρυθμίζεται η διαδικασία μεταφοράς του ανωτέρω προσωπικού (δήλωση προτίμησης, κατάρτιση Μεταβατικών Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) των συνιστώμενων Δήμων, κατανομή του προσωπικού των καταργούμενων Δήμων σε συνιστώμενες θέσεις των Μεταβατικών Ο.Ε.Υ. κ.λπ.). Συγκεκριμένα, διευκρινίζεται ότι, το προσωπικό των καταργούμενων Δήμων κατατάσσεται αυτοδίκαια στις θέσεις των Μεταβατικών Ο.Ε.Υ. των συνιστώμενων Δήμων, η δε προϋπηρεσία του λαμβάνεται υπόψη για κάθε μισθολογική και βαθμολογική συνέπεια, ενώ διατηρείται υπέρ αυτού και κάθε τυχόν προσωπική διαφορά.
γ. Ορίζεται ότι, ο συνολικός αριθμός των οργανικών θέσεων του Ο.Ε.Υ. κάθε συνιστώμενου Δήμου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2/3 του αριθμού των οργανικών θέσεων του αντίστοιχου καταργούμενου Δήμου.
Πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τις κενές οργανικές θέσεις
Προβλέπεται ότι οι κενές οργανικές θέσεις που προκύπτουν από τους Ο.Ε.Υ. εντάσσονται κατά προτεραιότητα στον προγραμματισμό προσλήψεων τακτικού προσωπικού.
Παρέχεται, επίσης, σε μόνιμους υπαλλήλους και σε υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, η δυνατότητα μετάταξης, κατά παρέκκλιση του ν.4440/2016 (Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας), σε Δήμο που είχαν ορίσει ως προτιμητέο, σε κενή οργανική θέση ή με μεταφορά της θέσης τους και διατήρηση του μισθολογικού και βαθμολογικού τους καθεστώτος, κατά την ειδικότερα οριζόμενη διαδικασία.
Επιπρόσθετα, προβλέπεται η υπαγωγή των συνιστώμενων Δήμων σχετικά με την εφαρμογή του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» (υποβολή προς έγκριση, αποφάσεων τροποποίησης των Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας τους, σύσταση οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού κλπ). Με υπουργική απόφαση, μπορούν να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα σχετικά με τη διαδικασία κατάρτισης των Μεταβατικών και των οριστικών Ο.Ε.Υ. των συνιστώμενων Δήμων, τη διαδικασία κατανομής του προσωπικού των καταργούμενων Δήμων και τη διαδικασία των μετατάξεων, κατά παρέκκλιση του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.


Δημοτικές επιχειρήσεις
Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.), οι κοινωφελείς επιχειρήσεις και τα δημοτικά λιμενικά ταμεία των καταργούμενων Δήμων αποκτούν αυτοδικαίως διαδημοτικό χαρακτήρα με χωρική αρμοδιότητα το σύνολο των νέων Δήμων, τα δε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) των καταργούμενων Δήμων μετατρέπονται αυτοδικαίως σε συνδέσμους, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.  Μέσα σε δύο χρόνια οι Δήμοι θα αποφασίσουν για τη συνέχιση ή οχι του διαδημοτικού χαρακτήρα.


Αιρετοί εκπρόσωποι
Προσαυξάνονται, κατά τρεις (3) αιρετούς εκπροσώπους, με τους αναπληρωτές αυτών, από κάθε δημοτικό συμβούλιο, τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου στις κοινωφελείς επιχειρήσεις των καταργούμενων Δήμων. Σε περίπτωση που προκύπτει άρτιος συνολικός αριθμός μελών του διοικητικού συμβουλίου, το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου της έδρας της επιχείρησης υποδεικνύει έναν (1) επιπλέον αιρετό εκπρόσωπο.


Τι άλλο ρυθμίζεται με την τροπολογία
- Προβλέπεται η σύσταση νέων Σχολικών Επιτροπών για τις σχολικές μονάδες της περιφέρειας των συνιστώμενων Δήμων, σύμφωνα με την ειδικότερα οριζόμενη διαδικασία.
- Οι υφιστάμενες ανώνυμες εταιρείες των καταργούμενων Δήμων μετατρέπονται από την έναρξη της λειτουργίας των νέων Δήμων, σε κοινές ανώνυμες εταιρείες, με ανάλογη τροποποίηση του καταστατικού τους.
Σε περίπτωση που τα δημοτικά συμβούλια των νέων Δήμων αποφασίσουν τη λύση των ως άνω εταιρειών, παρέχεται η δυνατότητα σύστασης δημοτικής ανώνυμης εταιρείας κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας.
- Περιέρχονται αυτοδικαίως τα μνημονευόμενα ιδρύματα και ν.π.δ.δ. των καταργούμενων Δήμων στους συνιστώμενους Δήμους, οι οποίοι υπεισέρχονται στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των καταργούμενων Δήμων.
- Ορίζεται ότι, το μόνιμο προσωπικό, το προσωπικό ι.δ.α.χ. και οι δικηγόροι και νομικοί σύμβουλοι με σχέση έμμισθης εντολής των δημοτικών λιμενικών ταμείων και των ν.π.δ.δ. των καταργούμενων Δήμων καθίστανται αυτοδικαίως προσωπικό των διαδημοτικών ν.π.δ.δ. και των συνδέσμων που προκύπτουν, με την ίδια σχέση εργασίας.
Αντίστοιχα, το προσωπικό ι.δ.α.χ. των Δ.Ε.Υ.Α., των κοινωφελών επιχειρήσεων, των αστικών εταιρειών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και των ανωνύμων εταιρειών των καταργούμενων Δήμων καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό των αντίστοιχων διαδημοτικών ν.π.ι.δ.
Οι καθαριστές/καθαρίστριες που απασχολούνται στις καταργούμενες Σχολικές Επιτροπές με σύμβαση μίσθωσης έργου, μεταφέρονται αυτοδικαίως στις αντίστοιχες συνιστώμενες Σχολικές Επιτροπές.
Με υπουργική απόφαση, μπορούν να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα (διαδικασία συγκρότησης των διοικητικών συμβουλίων, κριτήρια για την κατανομή των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων των νομικών προσώπων των καταργούμενων Δήμων κ.λπ.).
Πρόσθετες ρυθμίσεις
- Ρυθμίζονται οι περιουσιακές σχέσεις των συνιστώμενων Δήμων, οι οποίοι υπεισέρχονται αυτοδικαίως σε όλα τα ενοχικά και εμπράγματα δικαιώματα, απαιτήσεις και υποχρεώσεις των αντίστοιχων καταργούμενων Δήμων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.
- Προβλέπεται ότι, οι καταργούμενοι Δήμοι διορίζουν ορκωτό ελεγκτή -λογιστή, για την απογραφή και την αποτίμηση των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων και των χρηματικών διαθεσίμων αυτών, η δε αμοιβή του ορκωτού ελεγκτή - λογιστή βαρύνει τον προϋπολογισμό του καταργούμενου Δήμου.
- Με υπουργική απόφαση, συγκροτείται σε κάθε καταργούμενο Δήμο, Επιτροπή Κατανομής Περιουσίας Καταργούμενου Δήμου, με την οριζόμενη σύνθεση και προσδιορίζεται το έργο αυτής (καθορισμός ποσού από τα χρηματικά διαθέσιμα που θα αποδοθεί σε κάθε συνιστώμενο Δήμο).
Σε κάθε συνιστώμενο Δήμο αποδίδεται το μέρος των διαθεσίμων που αποτελείται από τα ειδικώς αναφερόμενα ποσά, με μοναδικό κριτήριο το μέγεθος του πληθυσμού του.
- Καθορίζεται η διαδικασία σύνταξης του σχεδίου προϋπολογισμού του οικείου Δήμου και υποβολής αυτού προς ψήφιση, στο δημοτικό συμβούλιο, παρέχεται δε η δυνατότητα, κατά την κατάρτιση και ψήφιση των προϋπολογισμών των δύο πρώτων οικονομικών ετών, μη ισοσκέλισης των εσόδων και δαπανών των ανταποδοτικών υπηρεσιών των συνιστώμενων Δήμων καθώς και η κάλυψη των δαπανών αυτών από κάθε είδους ανειδίκευτα έσοδά τους.
Η μισθοδοσία και οι κάθε είδους απολαβές ή αντιμισθίες του πάσης φύσεως προσωπικού και των αιρετών όλων των συνιστώμενων Δήμων, για διάστημα που δεν υπερβαίνει τους δύο (2) μήνες από την έναρξη λειτουργίας αυτών, καταβάλλονται από τον εκκαθαριστή μισθοδοσίας του καταργούμενου Δήμου και, αντίστοιχα, από την οικονομική υπηρεσία του νέου Δήμου στον οποίο αυτός θα παρέχει τις υπηρεσίες του.
- Με κ.υ.α., μπορούν να ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα (περιεχόμενο της έκθεσης του ορκωτού ελεγκτή, συγκρότηση και λειτουργία της Επιτροπής Κατανομής Περιουσίας Καταργούμενου Δήμου, διαδικασία κατάρτισης των προϋπολογισμών των συνιστώμενων Δήμων κατά τα δύο πρώτα οικονομικά έτη από την έναρξη λειτουργίας αυτών κ.λπ.).
Τέλος, με υπουργική απόφαση, συνιστάται Επιτροπή Επανεξέτασης της Διοικητικής Διαίρεσης (Ε.Ε.Δ.Δ.) των Δήμων και προσδιορίζονται το έργο και η σύνθεση αυτής.
Ορίζεται ότι, το έργο της εν λόγω Επιτροπής ολοκληρώνεται εντός χρονικής διάρκειας δύο (2) ετών, παρέχεται δε η δυνατότητα παράτασης, με υπουργική απόφαση, του χρόνου διάρκειας του έργου της.

 

----------

σκίτσο Αnkyr / Αντώνης Κυριαζής

Μοιράσου το άρθρο!