Μονοπάτια πεζοπορίας, ποδηλασίας και αναψυχής στον Δήμο Δυτικής Λέσβου - Χρηματοδότηση 1,5 εκ. ευρώ από το Υπουργείο Περιβάλλοντος
Ένα μεγάλο και σύνθετο έργο για την ενοποίηση, αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας, ποδηλασίας και επιλεγμένων σημείων ενδιαφέροντος και χώρων αναψυχής του Δήμου Δυτικής Λέσβου, υπάχθηκε χθες στο πρόγραμμα «Δημιουργία Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών και Διαδρομών Πεζοπορίας» του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με χρηματοδότηση ύψους 1,5 εκ. ευρώ.
Να σημειωθεί ότι το ύψος της χρηματοδότησης, είναι το δεύτερο μεγαλύτερο που λαμβάνει Δήμος της χώρας από το εν λόγω πρόγραμμα.
Τον Ιούνιο του 2023, ο Δήμος Δυτικής Λέσβου υπέβαλε πρόταση ένταξης στο εν λόγω πρόγραμμα, με την κατάθεση μιας ολοκληρωμένης και απολύτως τεκμηριωμένης μελέτης. Στο πλαίσιο του εγκεκριμένου πλέον έργου, προβλέπεται η χρηματοδότηση δράσεων που αφορούν στη δημιουργία νέων μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας, τον εμπλουτισμό και αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου και τη σύνδεση όλων σε ένα ενοποιημένο Εθνικό Δίκτυο, στη δημιουργία και βελτίωση των χώρων αναψυχής σε επιλεγμένα σημεία και στην προβολή και δημοσιότητα του δικτύου.
Η πλειοψηφία των προτεινόμενων διαδρομών διέρχονται από περιοχές με ιδιαίτερη περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία της Δυτικής Λέσβου. Ταυτόχρονα με την προβολή και ανάδειξή τους στο ευρύ κοινό, στόχος των παρεμβάσεων είναι και η προστασία και διατήρηση ειδών, φυσικών οικοτόπων, μνημείων, αξιόλογων οικιστικών ενοτήτων και τοπίων ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Επιπλέον, το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης και διαφοροποίησης του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος, από όπου αναμένονται θετικές και πολλαπλασιαστικές επιδράσεις. Απώτερος στόχος η αύξηση της αναγνωρισιμότητας και της ελκυστικότητας της Δυτικής Λέσβου (και όλου του νησιού κατά συνέπεια), τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους επενδυτές.
Τα μονοπάτια και οι διαδρομές του Δήμου Δυτικής Λέσβου ανάλογα με το σκοπό που εξυπηρετούν και το χώρο όπου αναπτύσσονται, διακρίνονται σε:
1) Μονοπάτια αναψυχής που απευθύνονται σε πεζοπόρους και φυσιολάτρες, που επιθυμούν κυρίως να εξερευνήσουν μία περιοχή και να απολαύσουν τη φύση.
2) Εκπαιδευτικά - θεματικά μονοπάτια που απευθύνονται σε επισκέπτες που επιθυμούν να γνωρίσουν και να ενημερωθούν για το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον μιας περιοχής. Μπορεί επίσης, να είναι μονοπάτια που συνδέονται με ιδιαίτερες παραδοσιακές παραγωγικές διαδικασίες (π.χ. μονοπάτια κρασιού ή ελιάς).
3) Ποδηλατικές διαδρομές.
Για την έγκριση της πρότασης του Δήμου, ιδιαιτέρως σημαντική αποδείχθηκε η επισύναψη Επιστολών Υποστήριξης από τοπικούς φορείς όπως: το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, η Ένωση Ξενοδόχων Λέσβου, ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου, ο Σύλλογος Αμπελουργών Ανεμώτιας «Ο Κάμπος», ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Δρυς, ο Φυσιολατρικός - Ανθρωπιστικός Σύλλογος Μανταμάδου «Ηλιαχτίδα», ο Σύλλογος Ροδόδεντρο Παρακοίλων και βεβαίως, ο Πεζοπορικός Σύλλογος Λέσβου «Ορειάς», με τις οποίες αναγνώριζαν ότι η προστασία και η συντήρηση των μονοπατιών αποτελεί υπόθεση όλης της τοπικής κοινωνίας και με τη δέσμευσή τους να συμβάλουν με τα μέσα και το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτουν, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου Δυτικής Λέσβου, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του έργου σε βάθος χρόνου.
Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος μιλώντας για την εξέλιξη, στάθηκε μεταξύ άλλων και στους ανθρώπους που συνέβαλαν:
«Πρέπει να αντιληφθούμε το μέγεθος του έργου, την προστιθέμενη αξία του και να αναγνωρίσουμε την επιτυχία στους υπαλλήλους του Δήμου μας, της Δ/νσης Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών, παρά τις δυσκολίες της υποστελέχωσης. Από την προηγούμενη θητεία μας στη δημοτική αρχή, ξεκινήσαμε με ένα πρώτο έργο για τη «ΒΕΛΤΙΩΣΗ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ & ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΔΡΟΜΩΝ & ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΛΕΣΒΟΥ», το οποίο ολοκληρώθηκε το 2024, αποδίδοντας διαδρομές μήκους 153 χλμ. Πλέον συνεχίζουμε με ένα νέο, πιο ολοκληρωμένο έργο, 6πλάσιου προϋπολογισμού. Δεν είναι τυχαίο που τα 1,5 εκατ. ευρώ αποτελούν τη 2η μεγαλύτερη χρηματοδότηση που λαμβάνει Δήμος από το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε όλη τη χώρα».
Η αρμόδια Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Ασανούλα Γιαννή – Κοκκινέλλη δήλωσε από τη μεριά της:
«Πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο που σταδιακά υλοποιούμε. Μέσα από το δίκτυο μονοπατιών και πεζοπορικών διαδρομών αναδεικνύεται η ποικιλομορφία και ο πλούτος του νησιού μας. Από γεφύρια σε υδρόμυλους, από καταρράκτες σε απολιθώματα και από μοναστήρια σε ξωκλήσια, οι επισκέπτες αλλά και οι ντόπιοι θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να απολαύσουν όλες τις ιδιαιτερότητες της Δυτικής Λέσβου. Ταυτόχρονα, παρέχουμε στους επαγγελματίες του τουρισμού ακόμα ένα ισχυρό πλεονέκτημα απέναντι στους ανταγωνιστές τους. Επενδύουμε σε ένα εναλλακτικό και βιώσιμο μέλλον για τον τουρισμό μας».
Το Πρόγραμμα: «Δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών και διαδρομών πεζοπορίας», της Δράσης: «Η προστασία της βιοποικιλότητας ως κινητήριος μοχλός βιώσιμης ανάπτυξης» που είναι ενταγμένο στον Πυλώνα 1: «Πράσινη Μετάβαση», Άξονα 1.4: «Αειφόρος χρήση των πόρων, ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή και διατήρηση της βιοποικιλότητας» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και έχει φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.