Μ.Νικολάρα για το προσφυγικό: Να συζητάμε, αλλά να είμαστε και χρήσιμοι….
Συζητάει λοιπόν ξανά το Π.Σ Β. Αιγαίου την Τρίτη 15 Μαρτίου για το προσφυγικό – μεταναστευτικό. Σωστά , βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα. Άλλωστε αυτή η ρευστότητα υπήρχε απ την αρχή αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης. Οι τεράστιες δυσκολίες αρκετών μηνών, η αμηχανία –κυβέρνησης και κοινωνίας-μπροστά στο ογκούμενο κύμα απελπισμένων ανθρώπων και πως θα τους συντρέξουμε , η έλλειψη νομοθετικού πλαισίου για να λύνει τα χέρια της Αυτοδιοίκησης, οι ξενοφοβικές τάσεις των πρώτων μηνών, κάποιοι μόνιμα ‘’ ανησυχούντες’’, οι ΜΚΟ και ο ρόλος τους κι αυτό το ΤΕΡΑΣΤΙΟ κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης ή ανεκτικότητας, από χιλιάδες συμπολίτες μας στην Λέσβο και τα άλλα νησιά, που εκτός των άλλων, έστειλε μήνυμα ενάντια στο ρατσισμό και τη ξενοφοβία.
Που βρισκόμαστε σήμερα?
Όλοι αποδέχονται πια, ότι το πρόβλημα δεν είναι Ελληνικό αλλά Ευρωπαϊκό, με μια Ευρώπη αμήχανη να ταμπουρώνεται και να στήνει τείχη ….Ένα τεράστιο πρόβλημα - δημιούργημα των ιμπεριαλιστικών πόλεμων, των εμφύλιων και της αστάθειας στην περιοχή ,που σπρώχνει στην προσφυγιά για την επιβίωση εκατομμύρια ανθρώπους. Ανάμεσά τους και χιλιάδες παιδιά. Κάποιοι άφησαν την τελευταία τους πνοή στα νερά του Αιγαίου.Και τώρα παγιδευμένοι στην Ελλάδα απ τα παιχνίδια στην πλάτη τους και στην πλάτη μας. Εκεί βρισκόμαστε.
Όχι όμως κάτω από τις περσινές συνθήκες. Ήδη στα νησιά μας, απ τον αμήχανο αρχικά κρατικό μηχανισμό και με τη συνδρομή των Δήμων, ιδιαίτερα στη Λέσβο, έχουν δημιουργηθεί χιλιάδες θέσεις προσωρινής φιλοξενίας με αξιοπρεπείς συνθήκες, ενώ συντονισμένα πια γίνεται η μεταφορά , η καταγραφή και η αναχώρηση ,έστω και με ελεγχόμενη ροή.
Προφανώς στην συζήτηση θα μπουν ανησυχίες, προβληματισμοί, αγωνίες για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση , τι βάρος θα μπορέσουμε να ‘’σηκώσουμε’’, ή για την πορεία του τουρισμού στα νησιά μας. Ήδη εκφράζονται αφενός μεν υγιείς ανησυχίες και αφετέρου απόψεις φοβικές που δεν διστάζουν να κάνουν αναφορές σε θέματα υγείας ή να κάνουν νύξεις για εθνικά θέματα και να εγείρουν ζητήματα χωρίς κάποια βάση, κυρίως για λόγους πολιτικούς ή εντυπωσιασμού ,που μόνο τα συμφέροντα των νησιών μας δεν προστατεύουν.
Τι έκανε όμως η Περιφέρεια Β.Αιγαίου απ τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού? Αναγκαστική και περιορισμένη ενεργοποίηση ,σε θέματα ήσσονος σημασίας και μικρής έκτασης , μπόλικες φωτογραφίες από συναντήσεις ή από την παραλαβή και παράδοση δύο ασθενοφόρων και η αναγγελία απ το φθινόπωρο για χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους, από κονδύλια της ΕΕ ,της δημιουργίας στη Μυτιλήνη κέντρου ασυνόδευτων παιδιών και ενηλίκων με σοβαρά προβλήματα , κάτι για το οποίο 6 μήνες μετά, καμία συζήτηση.
Δεν είχε μήπως αρμοδιότητα για την οργάνωση-αναδιάταξη- ενεργοποίηση- κινητοποίηση του προσωπικού και του μηχανισμού της, προκειμένου να βγει μπροστά και να συμβάλει ενεργά για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος που αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν τα νησιά μας, οι πρόσφυγες και ο ντόπιος πληθυσμός; Κι αν όχι γιατί το τελευταίο διάστημα βλέπουμε σε άλλες περιοχές να μπαίνουν μπροστά οι περιφερειακές αρχές, για τη δημιουργία κέντρων φιλοξενίας(Στ. Ελλάδα, Μακεδονία) ή στη δημιουργία αλυσίδας διαχείρισης της ανθρωπιστικής βοήθειας logistics (Περ. Αττικής);
Δεν είχε αρμοδιότητα για την ενεργοποίηση και τον συντονισμό των ΟΤΑ Α’ βαθμού των νησιών μας; Ή μήπως δεν είχε αρμοδιότητα να πάρει πρωτοβουλίες για την ενεργοποίηση των όποιων δυνατοτήτων και των όποιων κονδυλίων για τον καθαρισμό των ακτών και της θάλασσας? Αντίθετα είδαμε την ουσιαστική συμβολή του Δήμου Λέσβου στην αντιμετώπιση της κατάστασης , ιδιαίτερα των δύσκολων καλοκαιρινών μηνών. Είδαμε και παρεμβάσεις των άλλων Δήμων.
Θέλοντας να φανώ χρήσιμη ,στη συνεδρίαση του Π.Σ της 21ης /10/2015, με το ίδιο θέμα, κατέθεσα μια σειρά προτάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων και την διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος .
Προτάσεις για πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να πάρει η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, απευθυνόμενη προς πάσα κατεύθυνση( Ελληνική Κυβέρνηση, ΕΕ, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες) αλλά και σε συνεργασία με την Π.Ν.Αιγαίου, τους Δήμους, τις Αστυνομικές και Λιμενικές Αρχές για θέματα που σχετίζονται με:
- την οργάνωση και τη διαχείριση
- την χρηματοδότηση
- την ενίσχυση σε προσωπικό
- τη βελτίωση των συνθηκών παραμονής προσφύγων και μεταναστών
- την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τον καθαρισμό ακτών.
- την καταγραφή ζημιών και οικονομικών επιπτώσεων συγκεκριμένων κατηγοριών( αλιείς, αγρότες, τουριστικές επιχειρήσεις) σε συγκεκριμένες περιοχές που πλήττονται και τη διεκδίκηση αποζημιώσεων.
- την διεκδίκηση μέτρων αντισταθμιστικού χαρακτήρα όπως η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ,
-την στήριξη του τουρισμού μέσω διαφόρων δράσεων, για τις οποίες επανήλθα στη συνεδρίαση του Π.Σ για τη Στρατηγική της Π.Β.Αιγαίου για τον τουρισμό και το πρόγραμμα τουριστικής προβολής στις 22/12/15.
- την αξιοποίηση των εθελοντών και των ΜΚΟ σε ρόλο διαμορφωτών γνώμης για την προβολή του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας(πρόταση που υπέβαλλα εκ νέου στις 22/12/15)
- την αξιοποίηση όλων των σχετικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των πόρων αλληλεγγύης, την διεκδίκηση αυξημένων οικονομικών κινήτρων για επενδύσεις στα νησιά που υποδέχονται πρόσφυγες.
Τι έγινε απ όλα αυτά? Συσκέψεις …και κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς αποτέλεσμα…… και η αναπάντητη ερώτηση, αν κάποιες από αυτές τις προτάσεις βρίσκουν σύμφωνη την Περ. Αρχή γιατί δεν τις αξιοποιεί?Γιατί η Περιφέρεια μέχρι τώρα δεν μπήκε μπροστά ?
Οι προτάσεις είναι εκεί και εξακολουθούν επίκαιρες. Ας γίνουμε και χρήσιμοι αντί να κλαίμε πάνω απ το χυμένο γάλα ή να πυροβολούμε τα πόδια μας. Όλοι. Μαζί και οι ‘’ανησυχούντες’’ φορείς , που αντί να περιφέρουν τις ανησυχίες τους και να σκορπούν φοβίες, μπορούν να αναζητήσουν αλληλεγγύη από αντίστοιχους φορείς στην Ευρώπη και σ’ όλο τον κόσμο .Να στείλουν μήνυμα ενάντια στα κλειστά σύνορα. Γιατί η ίδια η κοινωνία, με την αλληλέγγυα στάση της μας έχει ξεπεράσει και μας κάνει καθημερινά περήφανους που είμαστε Έλληνες.
Μπορούμε κι εμείς απ το Β. Αιγαίο της αλληλεγγύης , με κάλεσμα του Π.Σ να ενώσουμε τη φωνή μας με τις φωνές όλων αυτών που θα διαδηλώσουν σε όλη την Ελλάδα , σ όλη την Ευρώπη και στα νησιά μας , τις επόμενες μέρες ενάντια στα κλειστά σύνορα .Μπορούμε επίσης να ανταποκριθούμε στην πρόσφατη έκκληση οργανισμών του ΟΗΕ και ανθρωπιστικών οργανώσεων , που παροτρύνουν τον κόσμο να ενώσει τη φωνή του με τη δική τους για να τερματιστεί η κρίση και οι συνέπειές της στη Συρία.
Η περίοδος της αμηχανίας και των συσκέψεων έχει περάσει. Είναι ώρα των πράξεων.
Μαρία Νικολάρα
Περιφερειακή Σύμβουλος
της παράταξης «ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ-ΓΟΝΙΜΗ ΓΡΑΜΜΗ»