Πολιτική

19/10/2021 - 20:36

Μια "γεμάτη" επίσκεψη από την Συμπαράταξη Πολιτών στο Μεσότοπο

Από την επίσκεψη της "ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ" στο Μεσότοπο / Ηταν μια πολύ "γεμάτη" επίσκεψη όπως αποτυπώνεται από τα θέματα που βγήκαν. Αναλυτικά η ανακοίνωση της "Συμπαράταξης Πολιτών"

Η κοινωνία παρούσα στο Μεσότοπο εργάζεται, συμμετέχει, στηρίζει, αλληλεπιδρά και διεκδικεί αυτό που δικαιούται: Να κρατήσει τα παιδιά της στο χωριό.

 

Συναντήσεις με τους φορείς του Μεσοτόπου είχε την περασμένη Κυριακή η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ.

 

Την ομάδα συγκροτούσαν οι Περ.Σύμβουλοι  Γιάννης Σπιλάνης (επικεφαλής) και Μαρία Νικολάρα, ο Στρατής Νικολάου, η Χρυσούλα Ζωγράφου Δημ.Σύμβουλος  Δ. Λέσβου και η Μένη Δρακούλη.

Στο συνεταιρισμό Γυναικών Μεσοτόπου συναντηθήκαμε με την Πρόεδρο Ελένη Πίτσα και τα μέλη Μ. Κουρλή, Χ. Βασίλα, Κ.Πιπίνη, Β.Παπουτσή και Ε.Παπουτσή όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα ανάδειξης, διάθεσης ή και παραγωγής νέων προϊόντων του συνεταιρισμού  και η ανάγκη επιστημονικής αλλά και τεχνολογικής υποστήριξης.

Στη συνάντηση με τους φορείς η Τοπική Κοινότητα Μεσοτόπου εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Γαβριήλ Πιπίνη και τα μέλη του Τ.Σ Βασίλη Βασίλα, Αντώνη Σκούρτσο και Γεωργία Δρόσου, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των υπολειπόμενων αντιπλημμυρικών έργων Χρούσου και Ποδαρά (και των δύο παραποτάμων του), τον ενδεδειγμένο καθαρισμό του υγροβιότοπου του  Χρούσου ώστε να μην αποτελεί απειλή πλημμύρας, τη βελτίωση της γέφυρας και τμήματος του δρόμου προς Ποδαρά ώστε να ανταποκρίνεται στην καλοκαιρινή κυκλοφορία, την παρόδια βλάστηση στο επαρχιακό οδικό δίκτυο της περιοχής και την ανάγκη εκβάθυνσης του λιμένα του Ταβαρίου που εξυπηρετεί επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς.

44

Τον πολιτιστικό σύλλογο εκπροσώπησαν η Πρόεδρος Σαπφώ Βαληλή και τα μέλη Γιώργος Βασίλας, Γεωργία Δρόσου, Μαρία Βουρνάζου και Γιώργος Κωνσταντιδέλλης. Στη συζήτηση μοιράστηκαν με τη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ την αγωνία στήριξης των εκδηλώσεων ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΜΕΣΟΤΟΠΟΥ που αποτελεί πόλο έλξης για όλο το νησί, για την στήριξη των χώρων πολιτισμού του συλλόγου, τη συντήρηση του κτιρίου που στεγάζει το  αξιόλογο Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί κάθε καλοκαίρι απ τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Απ το σύλλογο Γονέων παρευρέθηκαν η πρόεδρος Ειρήνη Κουρλή και το μέλος Γεωργία Δρόσου που αναφέρθηκαν στα προβλήματα του Σχολείου.

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν στον Αγροτοκτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Μεσοτόπου που μετά την καταστροφική φωτιά των αποθηκών του τον περασμένο Ιούλιο διανύει περίοδο ανασυγκρότησης χωρίς όμως να σταματήσει ούτε μέρα τις δραστηριότητες του. Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος Βασίλης Ζαγκούλης. και  ο διευθυντής Μάνος Κωνσταντιδέλλης,και τα μέλη Αρ. Κουρλής, Β. Βασίλας, Γρ. Βουδούρης, Γ. Κωνσταντιδέλλης, Αρ. Βουδούρης  Στ.Δουδωνής και Για.Ζουμπουνέλλης  Κύριο μέλημα της διοίκησης του συνεταιρισμού πέρα από την στήριξη των συνεταιριστών, είναι η ποιότητα του γάλακτος που εξασφαλίζει και την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων, η ταχύτατη αποκατάσταση των εγκαταστάσεων τους, το νέο τυροκομείο που έχει ήδη ξεκινήσει, η καλή και επαρκής παραγωγή που θα επιτρέψει την ανταπόκριση στη ζήτηση της φέτας, ο εμπλουτισμός  με νέα καινοτόμα προϊόντα, η εξωστρέφεια και η ανάγκη για συνέργειες και συνεργασίες με άλλους συνεταιρισμούς.

δ

Η ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ απ την ίδρυσή της διακήρυξε πως κύριο μέλημα μας θα είναι η αναπτυξιακή τροχιά στην οποία πρέπει να μπουν τα νησιά μας ώστε να παραμείνουν ανοιχτά τα φώτα των χωριών μας. Είναι λοιπόν υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα σε κάθε προσπάθεια της κοινωνίας προς αυτήν την κατεύθυνση. Ο Μεσότοπος είναι ένα τέτοιο δυνατό παράδειγμα. Είναι η κοινωνία που θέλει «να κρατήσει στο χωριό τα παιδιά της».

 

Γι’ αυτό και υποστηρίζουμε:

  • την ολοκλήρωση των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή για να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα πολλαπλασιάζονται. Υποστηρίζουμε όμως  να υπάρξει σχεδιασμός και για τη συγκράτηση των νερών και του εδάφους με τη κατασκευή μικρών φραγμάτων ανάσχεσης και εμπλουτισμού. Θα πρέπει να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρέμβασης με βάση τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής - λεκάνης απορροής ώστε η Περιφέρεια μας να προσαρμοστεί στη κλιματική αλλαγή. Όσον αφορά στις προστατευόμενες  περιοχές πρέπει να σταματήσει να επαναλαμβάνεται η δικαιολογία της αδυναμίας παρέμβασης, και να ετοιμαστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου σχέδιο παρεμβάσεων  σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις προδιαγραφές.
  • Την αντιμετώπιση των προβλημάτων των μικρών λιμανιών- όπως του Ταβαρίου-  που χαρακτηρίζονται ως ορφανά. Αν και η αρμοδιότητα αυτή αφορά τα Λιμενικά Ταμεία, είναι σκόπιμο να υπάρξει μια προκαταρκτική μελέτη που να αποτυπώνει τις χρήσεις και το ρόλο τους στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της αλιείας, του θαλάσσιου τουρισμού και των αναγκών μεταφορών.
  • Την ανάδειξη των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών- του κάθε τόπου- όχι όπως  αντιμετωπίζεται μέχρι σήμερα με μικρές επιχορηγήσεις για την υλοποίηση εκδηλώσεων, πολλές φορές με πελατειακά ανταλλάγματα, αλλά  με σχέδιο που να έχει ως στόχο την πολιτιστική ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών, και την παραγωγή πολιτιστικών και αθλητικών γεγονότων όλο το χρόνο για την στήριξη των μόνιμων κατοίκων και ιδιαίτερα των νέων ,την προσέλκυση επισκεπτών και την ανάπτυξη του τουρισμού. Στη περίπτωση μάλιστα του Μεσοτόπου με το πλούσιο πολιτιστικό αποτύπωμα συνολικά και των "κουδουνάτων" ιδιαίτερα ,οφείλει να υπάρξει ένα σχέδιο – σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς- που να αναδεικνύει αυτή τη παράδοση όχι μόνο δύο Κυριακές το χρόνο, αλλά όλο το χρόνο μέσα από τη δημιουργία ενός ζωντανού μουσείου που να αποτυπώνει το τοπικό δυναμισμό.
  • Τη δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου ανάδειξης των θέλγητρων της Δ Λέσβου που να περιλαμβάνει τόσο τη δημιουργία τουριστικών προϊόντων όσο και τη προβολή τους. Με τη σύνδεση του μοναδικού μνημείου του Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου με τα υπόλοιπα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Δ  Λέσβου και τα ιδιόμορφα ποιοτικά και ασφαλή προϊόντα που παράγουν συνεταιρισμοί και ιδιώτες με ναυαρχίδες το τραχανά και τις μοναδικές χάχλες, τα τυριά, τα γλυκά και τα άλλα προϊόντα της λεσβιακής γης. 
  • Τη θωράκιση των παραγωγικών φορέων με την αναγκαία συμβουλευτική, τεχνολογική και επιστημονική υποστήριξη για την παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων, το σχεδιασμό νέων καινοτόμων, για συνέργειες  ,αλλά και για τη στήριξή τους ώστε να βγουν στις αγορές. Αναγκαία επίσης είναι η ανάπτυξη δομής που θα συμβουλεύει τους μικρούς κυρίως παραγωγούς για την έξοδο τους από τη τοπική αγορά και θα συνδέει παραγωγούς με ξενοδοχεία και εστιατόρια του νησιού και των άλλων νησιών, με επέκταση του Aegean Cuisine και στο Β.Αιγαίο.

 

Αντί αυτά να γίνονται από την Περιφέρεια, βλέπουμε να μοιράζονται αφειδώς υποσχέσεις χωρίς αύριο, όπως μας αναφέρθηκε από πολλούς συνομιλητές, ενώ ό,τι έρχεται για έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, έχει οσμή μιας νομαρχίας προσκολλημένης στο χτες, με μοναδικό σκοπό την επανεκλογή της και όχι τις ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας.. Η κοινωνία όμως του Μεσοτόπου  με ανοιχτά μάτια  εργάζεται, συμμετέχει, στηρίζει, αλληλεπιδρά και διεκδικεί αυτό που δικαιούται.

 

Μοιράσου το άρθρο!