Πολιτική

02/10/2024 - 18:22

Το μέγεθος των προβλημάτων του Κτηματολογίου στη Λέσβο ανέδειξε στη Βουλή ο Π. Παρασκευαΐδης

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, κ. Παναγιώτης Παρασκευαϊδης, χθες, 1/10/2024, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στην Ολομέλεια της Βουλής του Νομοσχεδίου με τίτλο "Ολοκλήρωση της κτηματογράφησης, απλοποίηση διαδικασιών, χρήση τεχνητής νοημοσύνης και διατάξεις για τη λειτουργία του ν.π.δ.δ. Ελληνικό Κτηματολόγιο":

  1. Τάχθηκε ΚΑΤΑ επί της αρχής του νομοσχεδίου,
  2. Επεσήμανε, ότι πρακτικά, στις Δημοτικές Ενότητες Μυτιλήνης, Γέρας και Ευεργέτουλα, το Κτηματολόγιο δεν έχει ολοκληρωθεί αφού 5.500 ενστάσεις δεν έχουν εκδικασθεί από το 2011-12, κατά συνέπεια, δεν μπορεί να ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ 30/11/2024, χαρακτηρίζοντας “μπάχαλο” την όλη κατάσταση.
  3. Ζήτησε, να εξαιρεθεί, η Λέσβος από το κλείσιμο και να δοθεί νέα παράταση για να ΕΠΑΝΑΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΘΟΥΝ οι παραπάνω Κοινότητες.

Επεσήμανε, ότι η πλειοψηφία των ελαιοκτημάτων και αγροτεμαχίων, είναι μικρά και σε συνδυασμό, με το υψηλό κόστος της διόρθωσης λαθών, δια της δικαστικής οδού, που φθάνει από 2.000-3.000 ευρώ, θα οδηγήσει σε απώλεια περιουσιών φτωχών ανθρώπων και σε εγκατάλειψη της αγροτικής γης, εντείνοντας το δημογραφικό πρόβλημα.

Για να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος, ανέφερε ως παράδειγμα την Τοπική Κοινότητα Λουτρών, όπου οι λανθασμένες εγγραφές έφθασαν στο 80% και την Τοπική Κοινότητα Αφάλωνα, όπου 30 ιδιοκτήτες με τίτλους ιδιοκτησίας 100 ετών και με τοπογραφικά, δεν μπορούν να εγγράψουν τα δικαιώματά τους, διότι ΕΥΡΕΘΗΣΑΝ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΣΤΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΟΡΙΑΣ!!!!, ενώ τα συμβόλαια αναφέρουν ως θέση τις Αγροτικές Περιφέρειες Αφάλωνα.

Το ίδιο συνέβη και με δεκάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στην Τοπική Κοινότητα Μόριας.

Τέλος, κατέθεσε στα πρακτικά της συζήτησης στην Ολομέλεια, επιστολές προς τους Αρμόδιους Υπουργούς: α) από το 2021 του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου για το πρόβλημα του Κτηματολογίου στη Λέσβο, β) του τέως Δημάρχου Μυτιλήνης κ. Ευστρατίου Κύτελη, γ) του κ. Περικλή Αντωνίου καθώς και δ) δημοσιεύματα του Τοπικού Τύπου που απεικονίζουν το μέγεθος του προβλήματος και τον εμπαιγμό των ιδιοκτητών ακινήτων από την τακτική της Κτηματολόγιο Α.Ε. και της Κυβέρνησης.

 

Δείτε την ομιλία :

 

Μοιράσου το άρθρο!