Την αγανάκτηση, την αγωνία και την ανασφάλεια που νιώθουν οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Ερεσού - Αντίσσης στη Λέσβο, λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό στο ΚΥ Άντισσας, το οποίο εξυπηρετεί 5,5 χιλιάδες περίπου κατοίκους, που αυξάνονται κατά πολύ τους καλοκαιρινούς μήνες, μετέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα μέσω της Επίκαιρης Ερώτησης που συζητήθηκε στη Βουλή.
Η βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη να εξασφαλισθεί η ασφαλής και με επάρκεια 24ωρη λειτουργία του ΚΥ Άντισσας και του Εμβολιαστικού Κέντρου που λειτουργεί σε αυτό, με γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και να στελεχωθεί το ΚΥ Άντισσας με όλο το αναγκαίο μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης προσωπικό, όλων των απαραίτητων ειδικοτήτων.
Όπως ανέφερε η Μ. Κομνηνάκα είναι χαρακτηριστικό ότι σήμερα υπηρετούν μόλις δύο ειδικοί γιατροί στο ΚΥ Άντισσας, εκ των οποίων ο ένας συμμετέχει μόνο στις εφημερίες όντας μάλιστα σε ομάδα υψηλού κινδύνου, ενώ οι εφημερίες για να καλυφθεί η 24ωρη λειτουργία του καλύπτονται και από δύο ειδικευμένους γιατρούς του ΚΥ Καλλονής. Επιπλέον, από τους τρεις αγροτικούς γιατρούς, οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων εφτά χωριών, τον Ιούνιο θα ολοκληρωθεί η θητεία των δύο εξ αυτών, αφήνοντας το ΚΥ με ένα μόνο αγροτικό γιατρό. Ορθοπεδικός έρχεται μόλις μία φορά το μήνα, αλλά και η μαία, η οποία αποσπάστηκε τελικά στο Γενικό Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, επισκέπτεται το ΚΥ δύο μέρες την εβδομάδα. Επίσης, ο οδοντίατρος του ΚΥ Άντισσας συμμετέχει στην τακτική λειτουργία και στις εφημερίες του Οδοντιατρικού Τμήματος του Νοσοκομείου.
Σημείωσε ακόμα ότι στο ΚΥ εργάζονται μόνο δύο νοσηλευτές, οι οποίοι είναι αδύνατον να καλύψουν την 24ωρη εφημερία, με αποτέλεσμα να μένουν ακάλυπτες οι νυχτερινές βάρδιες. Ελλείψεις υπάρχουν και στις υπόλοιπες κατηγορίες προσωπικού, όπως π.χ. στους οδηγούς ασθενοφόρων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι το Κέντρο Υγείας Άντισσας απέχει 74 χιλιόμετρα από το Γενικό Νοσοκομείο της Μυτιλήνης, αλλά και στο προσωπικό καθαρισμού και τις παρασκευάστριες, οι οποίοι πολλές φορές εκτελούν και χρέη φύλακα κατά τη νυχτερινή βάρδια.
Αυτό το ίδιο ελάχιστο και εξαντλημένο ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό κλήθηκε να αντιμετωπίσει και τα αυξημένα καθήκοντα που έχει επιφορτιστεί το ΚΥ, λόγω των συνθηκών της πανδημίας. Αφού σε αυτό λειτουργεί παράλληλα ειδικό ιατρείο για τη διαχείριση ύποπτων κρουσμάτων COVID-19, ενώ από τις αρχές του Απρίλη ξεκίνησε η καθημερινή δωδεκάωρη λειτουργία του ως Εμβολιαστικό Κέντρο.
Η συγκεκριμένη κατάσταση είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής της υποχρηματοδότησης της Υγείας και της στήριξης των ομίλων στο χώρο της Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, καθώς αποτελεί κεντρική πολιτική κατεύθυνση της ΕΕ. Ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, με την εξέλιξη της πανδημίας COVID-19, αποδεικνύεται η ανάγκη αλλά και επιβάλλεται η ενίσχυση του ΚΥ ως πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας, επισήμανε.
Ανέφερε ακόμα ότι ένας γιατρός έκανε ταυτόχρονα τα τακτικά ραντεβού, τα ύποπτα περιστατικά για Covid, αλλά και τους εμβολιασμούς.
Ανέδειξε ότι όλα αυτά είναι αποτελέσματα των κυβερνητικών πολιτικών του «σταγονόμετρου» στην Υγεία και τόνισε ξανά ότι απαιτούνται άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων.