«Λιμενικό Ταμείο Λέσβου: νίκησαν οι σκοπιμότητες»
Τη Δευτέρα 16 Μαΐου το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου κλήθηκε να εκλέξει τα μέλη που θα απαρτίσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου, που πλέον περιέρχεται στον έλεγχο του Δήμου. Αυτή η εξέλιξη ευθυγραμμίζει το νησί μας με τα υπόλοιπα παραμεθόρια νησιά και σίγουρα πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, που μπορεί, αν αντιμετωπιστεί με όραμα και σχέδιο, να αποφέρει δυνητικά πολλαπλά οφέλη στη Λέσβο.
Στην αντιπολίτευση αντιστοιχούν δυο από τις έξι εκλόγιμες θέσεις στο Συμβούλιο. Η Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου προσήλθε στην ψηφοφορία κομίζοντας μια πλήρη λίστα που απαρτιζόταν αποκλειστικά από μη αιρετούς, με αποδεδειγμένη γνώση και πείρα σε θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας και των στόχων του Λιμενικού Ταμείου. Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο έγινε η ψηφοφορία σε συνδυασμό με τις λεπτές ισορροπίες εντός της αντιπολίτευσης (ή την έλλειψη αυτών), δεν κατέστησε δυνατή την υιοθέτηση της πλήρους πρότασής μας. Είμαστε ευτυχείς που η Μαρία Τσουπή, γνωστή επιχειρηματίας και ενεργή πολίτης της Γέρας, εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος. Ωστόσο θέλουμε να γνωστοποιήσουμε την πλήρη πρότασή μας στους πολίτες της Λέσβου, μαζί με την αιτιολόγηση που πάντα συνοδεύει τις προτάσεις μας.
Ως τακτικά μέλη ήταν τιμή μας να προτείνουμε αφενός τον κ. Λευτέρη Παπαϊωάννου, πρώην Γενικό Γραμματέα του Δήμου Λέσβου. Ο κ. Παπαϊωάννου έχει μεγάλη πείρα στη διαχείριση στρατηγικά ευαίσθητων περιοχών και υποδομών και γνώσεις στρατηγικού σχεδιασμού. Όντας δε στη θέση του Γενικού Γραμματέα, εκπόνησε ένα φιλόδοξο μεν, τεκμηριωμένο δε Master Plan για την ανάδειξη και επιχειρηματική αξιοποίηση της ζώνης λιμένα της Μυτιλήνης που ωστόσο δεν έχει μέχρι στιγμής τύχει υποστήριξης από τη Δημοτική Αρχή.
Ως δεύτερο τακτικό μέλος στην πρότασή μας είχαμε με μεγάλη χαρά τον κ. Σωτήρη Ζαμτράκη, απερχόμενο πρόεδρο του Ταμείου. Ο κ. Ζαμτράκης, με την πολυετή του πείρα στα θέματα του Λιμενικού Ταμείου και την ουσιαστικά ανεξάρτητη και θετικά αποτιμημένη θητεία του στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ως δήμαρχος Γέρας, θα αποτελούσε ιδανικό αγωγό στη μετάβαση του φορέα από το τωρινό διοικητικό του καθεστώς στο νέο.
Ως αναπληρωματικό μέλος, πέραν της κ. Τσουπή, η πρότασή μας περιελάμβανε τον κ. Ευστράτιο Σεραΐδη, νέο πολιτικό μηχανικό με έμπρακτα αποδεδειγμένες ανησυχίες σχετικές με την βελτίωση και ανάδειξη του αστικού χώρου και την προστασία του περιβάλλοντος.
Το Λιμενικό Ταμείο αποτελεί πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας της Λέσβου. Αν διοικηθεί με τολμηρό όραμα αλλά και ένα μεγαλόπνοο αλλά εφαρμόσιμο σχέδιο, μπορεί να συμβάλλει τα μέγιστα στην τουριστική και συνολικότερη ανάπτυξη του τόπου μας. Δυστυχώς, στη συνεδρίαση της Δευτέρας οι παραταξιακές σκοπιμότητες για άλλη μια φορά μπήκαν πάνω από την ανάγκη για βέλτιστη διοίκηση. Έτσι οι συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων αφορούσε, για άλλη μια φορά, αιρετούς, χωρίς τις απαιτούμενες γνώσεις και εμπειρία. Ο κ Γαληνός δε, δρώντας για άλλη μια φορά συγκεντρωτικά, επέλεξε να συμμετέχει ως πρόεδρος του ΔΣ, παρά το ότι πρόσφατα υπέβαλλε την παραίτησή του από πρόεδρος της ΑΔΕΛ και της Οικονομικής Επιτροπής δηλώνοντας έλλειψη χρόνου.
Ενώ λοιπόν θα θέλαμε να ελπίζουμε ότι ξεκινάει μια νέα, εντελώς διαφορετική εποχή για το Ταμείο και για τα λιμάνια της Λέσβου, δυστυχώς δεν μας έχουν δοθεί πολλοί λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι. Ωστόσο θα παρακολουθούμε συνεχώς την πορεία του φορέα και θα την ελέγχουμε, όπως επιτάσσει το θεσμικό μας καθήκον.
Όπως θα συνεχίσουμε και την προσπάθεια μας να δίνουμε βήμα έκφρασης και να αναδεικνύουμε ανθρώπους του τόπου μας που σκέφτονται και δρουν αδέσμευτα και πρωτοποριακά.
Με εκτίμηση
Πρωτοβουλία Ενεργών Πολιτών Λέσβου