Πολιτική

06/05/2014 - 08:45

Λέσβος: Δήμαρχος κέρασε, δήμαρχος ήπιε... η βουνοπλαγιά έγινε πάρκινγκ

yle="text-align: justify;">Πούλησε σε δήμο του νησιού όταν ήταν τοπικός του άρχων, οικόπεδο που του ανήκε για να γίνει πάρκινγκ του χωριού. Μόνο που αυτό ήταν δυο χιλιόμετρα μακριά, και σε βουνοπλαγιά! Πρώην έργα και ημέρες του νυν αντιδημάρχου και εκ νέου υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Γ. Κυριαζή


Της Ανθής Παζιάνου / Εφημερίδα των Συντακτών
 
Ο δήμαρχος το πούλησε, ο δήμος το αγόρασε και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου το… ευλόγησε! Η περίοδος των αυτοδιοικητικών εκλογών ανέκαθεν στη Λέσβο αναδείκνυε πολλές συναλλαγές, αλλά και αποκαλύψεις.
 
Είναι μάλιστα σύνηθες τα ίδια πρόσωπα που αντιπροσωπεύουν το παλιό και τις περισσότερες φορές με καθόλα νόμιμο τρόπο συναλλάσσονται με την Αυτοδιοίκηση -την ίδια ώρα που την απαρτίζουν- να διεκδικούν εκ νέου την ψήφο των δημοτών. Ο λόγος για την πώληση οικοπέδου του πρώην δημάρχου Αγίας Παρασκευής (πριν από τον «Καλλικράτη») και νυν αντιδημάρχου Λέσβου και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Γιώργου Κυριαζή στον… δήμο, για την κατασκευή πάρκινγκ έναντι αρκετά υψηλού ποσού, χωρίς να προηγηθεί προκήρυξη ώστε να κατατεθούν άλλες προτάσεις.
 
Και υπερκοστολογημένο
 
Ωστόσο δεν πείστηκε η αντιπολίτευση για τα κριτήρια βάσει των οποίων καθορίστηκε η τιμή πώλησης του ακινήτου. Υστερα από αρκετές προσφυγές δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ) εν τέλει ενέκρινε τη νομιμότητα της απόφασης, γεγονός που κοινοποίησε στους προσβαλλόμενους προ ολίγων ημερών.
 
Η ιστορία έχει ως εξής. Λίγο πριν παραδώσει τα καθήκοντά του στη νέα δημοτική αρχή το 2010, ο (πρώην δήμαρχος) Γ. Κυριαζής πούλησε οικόπεδο ιδιοκτησίας δικής του και της μητέρας του στον δήμο (που διοικούσε) έναντι 55.876 ευρώ για την κατασκευή χώρου στάθμευσης, ενώ βάσει των τιμών που ισχύουν στην περιοχή, σύμφωνα με μέλη της ελάσσονος αντιπολίτευσης η αντικειμενική αξία του δεν ξεπερνά τα… 10.000 ευρώ! Την ίδια ώρα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Βελούτσος και νυν υποψήφιος με τον «Αλλο Δρόμο» τονίζει στην «Εφ.Συν.»: «Οπως μπορείτε να δείτε, το οικόπεδο για το οποίο γίνεται όλη αυτή η συζήτηση βρίσκεται σε βουνοπλαγιά, δύο χιλιόμετρα έξω από το χωριό και σε καμία περίπτωση δεν θα εξυπηρετήσει τους κατοίκους και τους επισκέπτες ως χώρος πάρκινγκ. Μάλλον πάρκινγκ για ορειβατικό κέντρο θα μπορούσε να γίνει. Επιπλέον, βάσει των αντικειμενικών αξιών η αξία του κυμαίνεται στα 9.000 ευρώ και όχι στα 55.867!».
 
Οι «πρωταγωνιστές»
 
Ας σημειωθεί ότι ο Γ. Κυριαζής είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό που στηρίζουν στον Δήμο Λέσβου η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, ενώ γενική γραμματέας της ΑΔΑ μέχρι προ ολίγων ημερών, όταν και παραιτήθηκε εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ήταν η υποψήφια περιφερειάρχης της Ν.Δ., Χριστιάνα Καλογήρου.
 
Αξίζει, επίσης, να σταθεί κανείς στο ότι πριν από την τελευταία απόφαση της ΑΔΑ, υπήρχε μία ακυρωτική απόφαση για την αγοραπωλησία, από τη γενική διευθύντρια της ΑΔΑ, Βασιλική Μπαλάσκα, όπου το σκεπτικό της απόρριψης επικεντρωνόταν στο ότι ο κ. Κυριαζής ήταν παρών στη συζήτηση και στην ψήφιση του θέματος (ενώ τον αφορούσε προσωπικά), κάτι που δεν επιτρέπεται.
 
Παρ’ όλα αυτά ο «καλλικρατικός» πλέον Δήμος Λέσβου με αντιδήμαρχο τον κ. Κυριαζή στράφηκε κατά της απόφασης της ΑΔΑ, αφού επανέφερε το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο κι έτσι… το μόνο που απομένει είναι να εκταμιευτούν τα χρήματα.
 
……………………………………………
 
Τι απαντάει ο πρώην δήμαρχος
 
Για τον κ. Κυριαζή «στον δήμο μας υπήρχε ανάγκη για εξεύρεση χώρου στάθμευσης και η αγορά του σχετικού οικοπέδου εντάχθηκε στο πρόγραμμα “ΘΗΣΕΑΣ” από το οποίο και θα χρηματοδοτούνταν. Πρώτον, δεν υπήρχε υποχρέωση προκήρυξης βάσει του νόμου. Χρήση αυτής της νόμιμης διαδικασίας ακολουθήσαμε ως δήμος για αγορά ακινήτων από ιδιώτες και τα προηγούμενα χρόνια και δεύτερον, υπήρχε κίνδυνος να χαθεί η πίστωση για τον δήμο μας. [..]
 
Σε ό,τι αφορά την τιμή του ακινήτου […], το εν λόγω ακίνητο πρώην ιδιοκτησίας μου βρίσκεται πάνω σε δρόμο ο οποίος αποτελεί το εναπομείναν τμήμα για την ολοκλήρωση του περιφερειακού δρόμου της Αγίας Παρασκευής και του οποίου η μελέτη κατασκευής έχει ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται η χρηματοδότησή του, απέχει δε περί τα 250 μ. από τα τελευταία σπίτια του οικισμού και περί τα 300 μ. από την επαρχιακή οδό Αγίας Παρασκευής – Νάπης – Μανταμάδου».

Μοιράσου το άρθρο!