Skip to main content
|

Λαϊκή Συσπείρωση: τα Γηροκομεία Άντισσας και Πολιχνίτου δεν μπορούν να παραχωρούνται με τόση ευκολία

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Λαϊκή Συσπείρωση

Την Παρασκευή 7 Ιουνίου, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου το 13ο θέμα αφορούσε στην απευθείας εκμίσθωση του δημοτικού κτιρίου του Γηροκομείου Άντισσας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για 20 χρόνια, με ετήσιο μίσθωμα ύψους εκατό ευρώ (100 € ). Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει δημοτικός σύμβουλος που να είναι αντίθετος στην αξιοποίηση των δημοτικών κτιρίων, και κατ’ επέκταση της δημοτικής περιουσίας.Όμως οι συγκεκριμένες κτιριακές εγκαταστάσεις, σε Άντισσα και Πολιχνίτο είναι με ιδιαίτερα κατασκευαστικά χαρακτηριστικά. Χτίστηκαν με μελέτες για Γηροκομεία και δεν μπορούν να παραχωρούνται με τόση ευκολία, να ενοικιάζονται με «ελαφρά τη καρδία», με διαδικασίες τύπου ξεφορτώματος.

  • Γιατί αλλιώς πως εξηγείται η παραχώρηση του Γηροκομείου Άντισσας για 100 ευρώ ετησίως και η παραχώρηση του Γηροκομείου Πολιχνίτου σε ΜΚΟ;
  • Γιατί πως αλλιώς εξηγείται η μη υλοποίηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, που ήταν τα Γηροκομεία Άντισσας και Πολιχνίτου να λειτουργήσουν μαζί με το Ζαχάρειο Γηοροκομείο της Αγίας Παρασκευής, στο ίδιο νομικό πρόσωπο; Από όσο γνωρίζουμε ήταν θετικό στη πρόταση αυτή το ΔΣ του Ζαχάρειου Γηροκομείου.
  • Γιατί πως αλλιώς εξηγείται μετά τα παραπάνω ότι δύο χρόνια τώρα το Δημοτικό Συμβούλιο  δεν έχει καμία ενημέρωση για τη εξέλιξη των κινήσεων του Δήμου σύμφωνα με την παραπάνω απόφαση; Μάλλον η Δημοτική Αρχή αδιαφόρησε τελείως.
  • Γιατί πως αλλιώς εξηγείται όταν πριν δύο μήνες σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που συζητιόταν η αξιοποίηση του Γηροκομείου Πολιχνίτου, μετά από αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, η Δημοτική Αρχή ανέφερε ότι έχει γίνει «πλιάτσικο» στα χρόνια του ενιαίου Δήμου Λέσβου; Βέβαια καλό θα ήταν εδώ να επισημανθεί ότι πολλά από τα πρόσωπα που την περίοδο 2019 -2024 έχουν θέσεις ευθύνης στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, ήταν τα ίδια που είχαν θέσεις ευθύνης και στον ενιαίο Δήμο Λέσβου. Επομένως όφειλαν να γνωρίζουν.
  • Γιατί πως αλλιώς εξηγείται η θέση του Δημάρχου ότι το κόστος τέτοιων κτιρίων, όπως τα Γηροκομεία Άντισσας και Πολιχνίτου, οδήγησαν τη χώρα μας στα μνημόνια; Μακάρι κύριε Δήμαρχε τέτοια έργα, με κοινωνικό πρόσημο, να ήταν υπεύθυνα για την είσοδο της χώρας μας στα Μνημόνια, και όχι οι φοροαπαλλαγές αυτών που κατέχουν το πλούτο. Τουλάχιστον θα ήταν ως έναν βαθμό δίκαιο ο λαός που πληρώνει, να απολαμβάνει και αντίστοιχες κοινωνικές παροχές. 

Στα χωριά του δήμου μας, δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων είναι μεγάλης ηλικίας και πολλοί από αυτούς ζούνε μόνοι τους. Επιβάλλεται λοιπόν τα Γηροκομεία Άντισσας και Πολιχνίτου, να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους άμεσα, δίνοντας λύση σε ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα με τα σημερινά δεδομένα και το οποίο με τη πάροδο του χρόνου θα γίνεται πιεστικότερο. Η λειτουργία των παραπάνω Γηροκομείων δεν θα δώσει λύση μόνο σε ένα έντονο κοινωνικό πρόβλημα, αλλά ταυτόχρονα θα δημιουργήσει αρκετές θέσεις εργασίας σε συνδημότες μας και θα τονώσει την τοπική οικονομία. Η λειτουργία τους θα απαιτεί την προμήθεια υλικών από τις τοπικές επιχειρήσεις και θα αυξήσει την επισκεψιμότητα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους από συγγενείς και φίλους των τροφίμων. 

Βέβαια είναι πιο δύσκολο, χρειάζεται κόπο και ικανότητα για να ξεκινήσει η λειτουργία των δύο Γηροκομείων, να εξοπλιστούν μετά το «πλιάτσικο» όπως το χαρακτήρισε η Δημοτική Αρχή και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό, από το να παραδοθεί σε τρίτους. Καθώς με αυτή τη τακτική η Δημοτική Αρχή αποποιείται τις ευθύνες της και όλα είναι «μέλι-γάλα».

Γενικότερα δεν είμαστε αντίθετοι να αξιοποιηθούν δημοτικά κτίρια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, για αυτό άλλωστε και συμφωνήσαμε στην παραχώρηση του κοινοτικού ξενώνα στο λιμάνι του Σιγρίου πριν δύο χρόνια. Εδώ δύναται η δυνατότητα να αξιοποιηθούν δημοτικά σχολεία που δυστυχώς τα έκλεισαν και δημοτικά κτίρια που μένουν αναξιοποίητα, όπως η Γεωργική Σχολή Ερεσού. Μετά τα παραπάνω, ζητάμε το θέμα των Γηροκομείων Άντισσας και Πολιχνίτου να επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο άμεσα, να αρθεί η απόφαση της 7ης Ιουνίου και να προταθεί η λειτουργία τους σε έναν ενιαίο φορέα, όπως είχαμε αποφασίσει πριν δύο χρόνια. Τέτοια κτίρια, με τέτοια κοινωνική αποστολή, δεν πρέπει να απωλέσουν τον δημόσιο χαρακτήρα τους.

 

 

25/06/2024

Λαϊκή Συσπείρωση Δυτικής Λέσβου

 

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία