Πολιτική

03/04/2020 - 11:53

Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Φέτος το Πάσχα θα είναι διαφορετικό - Εξετάζουμε χρονικό περιορισμό στις μετακινήσεις

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ»νκαι τη δημοσιογράφο Μαρία Αναστασοπούλου

 

Για μετακινήσεις το Πάσχα και διόδια

Πρέπει όλοι να τηρούμε τις οδηγίες των ειδικών και να μην μαζευόμαστε πολλοί μαζί στο ίδιο σημείο. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε  και να ν’ αποφασίσουμε ότι αυτό το Πάσχα θα είναι διαφορετικό. Θα μείνουμε μακριά από συνήθειες, έθιμα και παραδόσεις μας, για να είμαστε και του χρόνου όλοι μαζί.

Όλοι ξέρουμε τι γίνεται και στις αυλές των χωριών μας και στις πυλωτές των πολυκατοικιών. Φέτος δεν θέλουμε το συγχρωτισμό, δεν θέλουμε να μαζευτεί πολύς κόσμος μαζί. Ας κάνουμε κάτι διαφορετικό. Είναι μία από τις λίγες φορές στην ιστορία της ανθρωπότητας, που όλοι μας μπορούμε να γίνουμε ήρωες, κάνοντας κάτι απλό: Μένοντας σπίτι και ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές. Ευτυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμμορφώνονται. Αποδέχονται τα αυστηρά, τα δύσκολα μέτρα. Είναι έτοιμοι, ενδεχομένως, να δεχθούν και αυστηρότερα μέτρα, για να προστατεύσουμε όλοι μαζί τη δημόσια υγεία. Στους λίγους που δεν θέλουν να συμμορφωθούν,  κάνουμε ξανά έκκληση να συμμορφωθούν. 

Από τη στιγμή που αποφασίστηκε ο περιορισμός στις μετακινήσεις δεν προβλέπεται μετακίνηση από το αστικό κέντρο στο χωριό. Ήταν άπαξ η μετακίνηση. Δεν επιτρέπεται αυτή η μετακίνηση. Αν χρειαστεί να κλείσουν τα διόδια θα γίνει και αυτό. 

Χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις μόνο για τους ασυνεπείς 

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε μια ισορροπία ανάμεσα στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που τηρεί τα μέτρα και στους λίγους που δεν τα τηρούν. Άρα, η αυστηροποίηση θα είναι γι’ αυτούς που δεν είναι συνεπείς, ώστε οι συνεπείς να μην νιώσουν κάποιο μεγαλύτερο περιορισμό. Για παράδειγμα, ακούμε πάρα πολλούς ότι βλέπουν τα ίδια πρόσωπα δύο-τρεις φορές στο σούπερ μάρκετ την ίδια μέρα. Αυτό είναι μια κατάχρηση. Κανείς από εμάς δεν πήγαινε τρεις φορές τη μέρα στο σούπερ μάρκετ πριν από την κρίση. Επομένως, εκεί χρειάζεται ένας περιορισμός. Στο θέμα της ατομικής άσκησης. Δεν μπορεί να βγαίνουμε τρεις και τέσσερις φορές την ημέρα με την ίδια αιτιολογία. Εξετάζουμε, λοιπόν, θέματα, για όσους δεν συμμορφώνονται, χωρίς οι όποιες αποφάσεις να επηρεάζουν τους συνεπείς. Γιατί οι συνεπείς δεν είναι κορόιδα. 

Ο χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις είναι κάτι που εξετάζουμε μέσα στα επόμενα δύο τρία 24ωρα. Αν είναι να γίνει, θα γίνει τώρα. Υπάρχει κατάχρηση από λίγους. Κάνουμε συνεχώς έκκληση σε αυτούς που δεν συμμορφώνονται, να μη θέτουν σε κίνδυνο ούτε τον εαυτό τους, ούτε τους επαγγελματίες που εργάζονται για να τους εξυπηρετήσουν, ούτε φυσικά  το σύστημα υγείας. 

Να κρατήσουμε τη διασπορά στο χαμηλότερο επίπεδο για να αντέξει το Σύστημα Υγείας

Πρέπει να σπρώξουμε προς τα πίσω τη διασπορά του ιού, να την κρατήσουμε στο χαμηλότερο δυνατό επίπεδο. Τα πρώτα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, αλλά δεν εφησυχάζουμε. Κι αυτό για να έχουμε τη δυνατότητα  να περιθάλψουμε αυτούς που θα νοσούν, να αντέξει το Σύστημα Υγείας, ώστε να έχει κλίνες για τους ασθενείς, να έχει Μονάδες Εντατικής Θεραπείας γι’ αυτούς που χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα, να μην έχουμε θύματα του ιού εξαιτίας της αδυναμίας να περιθάλψουμε  ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Δεν πρέπει να ζήσουμε αυτό που βλέπουμε σε άλλες χώρες. 

Εξετάζουμε τα μέτρα κορύφωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης, εξετάζουμε όμως ταυτόχρονα και μέτρα σταδιακής αποκλιμάκωσης. Έτσι ώστε, όταν θα μας δώσουν το σήμα οι ειδικοί, να είμαστε σε θέση σταδιακά να επαναφέρουμε τομείς της οικονομίας στη δραστηριότητα και οι άνθρωποι να βγουν από το σπίτι τους. Σε αυτό τον σχεδιασμό υπάρχουν πολλά πράγματα και θα συνδυαστούν σε μια στρατηγική αποκλιμάκωσης, την οποία θα τη δούμε τις επόμενες εβδομάδες.  

Για την πορεία της οικονομίας

Είμαι πολύ αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας, γιατί έχει μια τρομερή δυναμική. Έχει πολύ φθηνά περιουσιακά στοιχεία και έχει διορθώσει πολλές ανισορροπίες του παρελθόντος. Άρα αυτή τη στιγμή έχει ένα υπόβαθρο: Τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας είναι τέτοια που επιτρέπουν σημαντικές επενδύσεις και σοβαρή πορεία ανάκαμψης. Τι πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό το διάστημα; Εφόσον έχουμε μπροστά μας μια υγειονομική κρίση, δηλαδή ένα παροδικό φαινόμενο, θα πρέπει να φροντίσουμε έτσι ώστε και οι επιπτώσεις στην οικονομία να είναι παροδικές. Γι’ αυτό στηρίζουμε την οικονομία τώρα, έτσι ώστε, όταν ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση, να κινηθεί γρήγορα προς τα πάνω. Και είμαι αισιόδοξος ότι αυτό θα συμβεί. Για να γίνει θέλουμε, εκτός από τα εργαλεία που έχουμε μέχρι τώρα κατοχυρώσει, και μία μεγαλύτερη κοινοτική αλληλεγγύη. Θέλουμε στα κοινά προβλήματα, να έχουμε κοινές λύσεις.

Παρακολουθούμε συνεχώς τις εξελίξεις και στηρίζουμε την οικονομία, ώστε να μας βρει όλους μαζί όρθιους η επόμενη μέρα μετά την κρίση. Και θα μας βρει. Ένα βασικό στοιχείο όσον αφορά τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι ο τουρισμός. Και για να πάρει μπροστά θα πρέπει να δείξουμε καλύτερα αποτελέσματα στο πεδίο της πανδημίας. Αν πάμε καλά, τότε θα είμαστε ελκυστικότερος προορισμός σε σχέση με άλλους προκειμένου κάποιος να μας επιλέξει έστω από το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς και μετά.

Αυτή τη στιγμή, από όλα τα στοιχεία που έχουμε, φαίνεται ότι θα μπορέσουμε να σπρώξουμε προς τα πίσω την καμπύλη της κορύφωσης της κρίσης. Θα ξετυλιχθεί μέσα στον Απρίλιο και στον Μάιο. Δεν φαίνεται αυτή τη στιγμή πάρα πολύ πιθανό να έχουμε πολύ μεγάλες αναταράξεις μέσα στο Καλοκαίρι.

 

Μοιράσου το άρθρο!