Πολιτική

17/09/2024 - 11:43

Κώστας Μουτζούρης: θα αντιδράσουμε δυναμικά αν οι μεταναστευτικές ροές επιστρέψουν στο Βόρειο Αιγαίο

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου στην εκπομπή ACTION ΤΩΡΑ

Στην εκπομπή «ACTION ΤΩΡΑ» και στους δημοσιογράφους Νίκο Υποφάντη και Ντόρα Κουτροκόη, στο ACTION 24 TV, φιλοξενήθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης.  Ο Περιφερειάρχης κλήθηκε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο μεταναστευτικό, μετά την απόφαση της Γερμανίας να κλείσει τα σύνορα της και τις επιπτώσεις που αυτή η κίνηση μπορεί να υπάρξουν για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Ο Περιφερειάρχης, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση του για τους κεντρικούς  χειρισμούς από το 2020 και μετά, όταν η Λέσβος από τις 27.000 μετανάστες έφθασαν να διαμένουν 1.200 και την φύλαξη των συνόρων, τόνισε ότι θα πράξει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό η Λέσβος και το Βόρειο Αιγαίο να  μη ζήσουν τέτοιες εικόνες, σημειώνοντας πως έχουν πλέον αλλάξει σελίδα και δεν θα γυρίσουν πίσω. Γίνονται νήσοι πολιτισμού και επισκέψεως.

Τόνισε μεταξύ άλλων:

«Όταν φωνάζαμε το 2020  στη Λέσβο , είχαμε 27.000 μετανάστες και  σήμερα έχουμε μόνο 1.200. Η βελτίωση είναι ραγδαία.  Έχουμε αλλάξει σελίδα,  φέτος πλημμυρίσαμε  Τούρκους επισκέπτες  με τη διευκόλυνση της βίζας που ζητήσαμε και επιτύχαμε πλημμυρίσαμε Ευρωπαίους και Έλληνες.  Αλλάξαμε σελίδα και δεν είμαστε διατεθειμένοι να γυρίσουμε πίσω, μπήκαμε σε άλλο κεφάλαιο.  Δεν θα δεχθούμε να γεμίσουν τα νησιά που βρίσκονται απέναντι  από την  Τουρκία της οποίας ο Πρόεδρος Ερντογάν  ανά  τακτά διαστήματα επαναλαμβάνει ότι θα φτάσει νύχτα κολυμπώντας, ότι τα σύνορα του δεν τον χωράνε άρα  λοιπόν θα αντιδράσουμε.

Ελπίζω η κυβέρνηση να αντιδράσει σωστά και βλέπω τον Πρωθυπουργό να παίρνει σθεναρή θέση.  Τα μέτρα που έχει λάβει είναι  ικανοποιητικά. Θέλω να πω ότι θα αντιδράσουμε δυναμικά. Η  Ελλάδα έχει 120.000 τετραγωνικά μέτρα δεν είναι μόνο τα νησιά τα έναντι της τουρκικής ακτής. Οι ροές  από την τουρκική ακτή έχουν αλλάξει ρότα, δεν περνάνε  από το Βόρειο Αιγαίο, πάνε πιο νότια πάνε προς την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Εάν προκύψει να ξαναέρχονται θα αντιδράσουμε. Δεν αλλάζουμε σελίδα. Είμαστε ικανοποιημένοι όπως είμαστε τώρα».

Δείτε το βίντεο:

Μοιράσου το άρθρο!