Ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, σήμερα το πρωί, στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, υποδέχθηκε και καλωσόρισε στη Λέσβο, τον Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Στη συνάντηση με Αυτοδιοικητικούς αλλά και εκπροσώπους φορέων που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, ο Δήμαρχος, αφού επεσήμανε ότι η συνεργασία με τον Υπουργείο Εσωτερικών και τον Υπουργό είναι άριστη, αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλο το επίπεδο των θεμάτων που αφορούν τους τομείς και τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, στη Λέσβο.
Ο κ. Γαληνός, παρέδωσε στον Υπουργό υπόμνημα με συγκεκριμένα αιτήματα, που αφορούν την προσφυγική κρίση, την αναθεώρηση του «Καλλικράτη» και το χωροταξικό, τις ελλείψεις προσωπικού στο Δήμο Λέσβου, την οικονομική αυτοτέλεια των κοινοτήτων, την ανάγκη οικονομικής στήριξης του Δήμου Λέσβου από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και άλλα ζητήματα.
Ο κ. Γαληνός, τόνισε ιδιαίτερα ότι η Λέσβος έχει σηκώσει όλους αυτούς τους μήνες δυσανάλογο βάρος σχετικά με το προσφυγικό και ότι δεν υπάρχει δυνατότητα να σηκώσει περισσότερο, ενώ επεσήμανε την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων στήριξης των επαγγελματιών του τουρισμού και γενικότερα του τόπου μας.
Ο Υπουργός, άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή τα ζητήματα που τέθηκαν από τον Δήμαρχο και δεσμεύθηκε να δοθούν με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, οι καλύτερες δυνατές λύσεις.
«Η Λέσβος και η Ελλάδα, μακροπρόθεσμα θα βγουν κερδισμένοι από την αλληλεγγύη που έδειξαν προς τους πρόσφυγες» τόνισε ο κ. Κουρουμπλής
Προτάσεις προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης από το Στράτο Γεωργούλα:
Μυτιλήνη 19/8/2016
Ως επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Λέσβου "ο Άλλος Δρόμος" σας καταθέτω τις παρακάτω προτάσεις σχετικές με τη σχεδιαζόμενη νομοθετική αναθεώρηση
1. καθιέρωση της απλής αναλογικής σε όλα τα επίπεδα εκλογής και αντιπροσώπευσης στον Α΄ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης
2. αποσύνδεση των ευρωεκλογών από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και επαναφορά της 4ετίας για τη θητεία δημάρχων. Περιορισμό στη θητεία των Δημάρχων (η συμμετοχή στα αυτοδιοίκητα δρώμενα είναι για να προσφέρουμε και όχι να μας προσφέρουν)
3. η όποια επιθυμητή αποκέντρωση θα πρέπει να γίνει με τη μεταφορά πρώτα των αναγκαίων πόρων και στη συνέχεια των αρμοδιοτήτων, ώστε να είναι σε θέση η αυτοδιοίκηση να επιτελέσει το έργο της.
4. επαναφορά της διάκρισης μεταξύ πόλης και υπαίθρου, η οποία χάθηκε με τον «Καποδίστρια» και ισοπεδώθηκε με τον «Καλλικράτη», και διαφοροποίηση του «μοντέλου» του Δήμου, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του χώρου (αστικός, ημιαστικός, πεδινός, ορεινός, νησιωτικός).
5. επανασχεδιασμός των ΟΤΑ, χωροταξικά και θεσμικά, για τη θεραπεία του ελλείμματος πρωτογενούς δημοκρατίας που υπάρχει σήμερα. Στη βάση αυτή αναγκαία είναι η διάσπαση του (μεγαλύτερου σε μέγεθος, στην Ευρώπη) Δήμου Λέσβου και η δημιουργία τουλάχιστον 5 (πέντε) νέων Δήμων, με εθελοντικές επανενώσεις δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Ο κατώτατος αριθμός 5 (πέντε) επιλέγεται σύμφωνα και με την υπάρχουσα πρακτική, όταν αντίστοιχος νησιωτικός νομός, με όμοιο πληθυσμό (Ρέθυμνο) έχει πέντε Δήμους.
6. συνελεύσεις κατοίκων στα συμβούλια τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων με δεσμευτικότητα, λαϊκά δημοψηφίσματα.
7. πρόβλεψη δημιουργίας από τους ΟΤΑ για ένα δημόσιο δίχτυ ασφαλείας για δωρεάν παροχή στήριξης σε όσους έχουν πληγεί από την κρίση. Αυτό σημαίνει στήριξη σε πόρους και προσωπικό, σε παιδικούς σταθμούς, σχολεία, ΚΑΠΗ, βοήθεια στο σπίτι, ανοικτά κέντρα για πρόσφυγες και μετανάστες, ιατρική και φαρμακευτική μέριμνα, κοινωνικό παντοπωλείο, κ.α. Το μοντέλο της κοινωνικής πολιτικής μέσω ΜΚΟ όχι μόνο είναι αναποτελεσματικό αλλά και ζημιογόνο.
8. πρόβλεψη για τους ΟΤΑ να παίζουν ενεργό ρόλο στην οικονομική ανασυγκρότηση του τόπου, με γενναία αύξηση του προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων, αναπροσαρμογή στόχων του ΕΣΠΑ με προτεραιότητα στην κοινωνική συνοχή και την απασχόληση, δημόσια προγράμματα με φορείς εκτέλεσης τις υπηρεσίες του δήμου για άμεσα μικρά και μεσαία έργα που θα βελτιώνουν τα χωριά μας, θα δίνουν μια οικονομική ανάκαμψη για τους πολλούς και όχι τα μεγάλα συμφέροντα.
9. πρόβλεψη για τους Δήμους να μπορούν να προστατεύουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, τους ανθρώπους τους, τον πολιτισμό τους, τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους. Στήριξη έμπρακτη στην αυτοοργάνωση των νέων, στην ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία, στην ντόπια παραγωγή.
10. προστασία από κάθε μορφής ιδιωτικοποίηση (ακόμα και την κρυφή με αναθέσεις και "επιχειρηματικές προτάσεις"), το νερό, το περιβάλλον, τα σκουπίδια. Θέλουμε το νερό, η αποχέτευση να είναι δημόσια αγαθά και όχι εμπορεύματα προς πώληση από Δημοτικές επιχειρήσεις που οδηγούνται σε ασφυξία. Θέλουμε μια βιώσιμη, και δίκαιη οικονομικά και οικολογικά λύση για τη διαχείριση των απορριμμάτων και όχι "επιχειρηματικές προτάσεις" που οδηγούν όχι μόνο σε μια δραματική κλιμάκωση της περιβαλλοντικής καταστροφής αλλά και στην απώλεια δημόσιας περιουσίας και φυσικών πόρων απαραίτητων για την επιβίωση και την παραγωγή.
11. οι δημοτικοί αντιπρόσωποι δεν πρέπει μόνο να είμαστε αλλά και να φαινόμαστε τίμιοι. Το νέο θεσμικό πλαίσιο που οφείλουμε να διεκδικήσουμε θα πρέπει να έχει σαφή αναφορά σε διαφάνεια παντού και καταπολέμηση των πελατειακών σχέσεων. Προσλήψεις, διαχείριση πόρων, μισθοδοσίες, συμβάσεις, κλπ, να είναι σε γνώση όλων των δημοτών, με κάθε τρόπο, συνεχώς και αδιάλειπτα, όπως και η δημόσια λογοδοσία για όλα τα παραπάνω.
Στράτος Γεωργούλας
Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης Λέσβου "ο Άλλος δρόμος"