Πολιτική

07/06/2024 - 14:46

Κέντρο Καινοτομίας στην Ανεμώτια!

Τι αναφέρει ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου

Μετά την προοπτική ίδρυσης Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειοφορία στη Βατούσα, άλλο ένα μοναδικό σχολείο και ομοίως σε έναν ιδιαίτερο οικισμό, εκείνον της Ανεμώτιας μπαίνει στην τελική ευθεία για να ανοίξει μετά την αποδοτική συνεργασία του Δήμου Δυτικής Λέσβου και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου. Έπειτα από συντονισμένες ενέργειες που ξεκίνησαν το 2023 λοιπόν, ο Δήμος και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου εξασφάλισαν χθες την ίδρυση του μοναδικού για το Βόρειο Αιγαίο Κέντρου Καινοτομίας προτείνοντας το κτήριο του παλαιού σχολείου της Ανεμώτιας.

Να σημειωθεί ότι τα Κέντρα Καινοτομίας ιδρύονται βάσει του ΦΕΚ 39 Α΄/13-03-2024 σε κάθε μία από τις δεκατρείς Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού και έχουν σκοπό την ενημέρωση των μαθητών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για θέματα καινοτομίας, ρομποτικής και τεχνολογίας αιχμής και τη δημιουργία οικοσυστημάτων γνώσης, μέσω ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Ως εκ τούτου, το Κέντρο Καινοτομίας του Βορείου Αιγαίου θα λειτουργήσει στην Ανεμώτια.

Πιο αναλυτικά, χθες Πέμπτη 6/6, σε συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο γραφείου του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου με την Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Β. Αιγαίου Καίτης Στρατάκη-Συβρή, του κ. Βασίλειου  Μπουρδάκη, καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, επιβεβαιώθηκε η εξασφάλιση της ίδρυσης του Κέντρου Καινοτομίας στην Ανεμώτια και πλέον οι σχετικές διαδικασίες μπαίνουν στο τελικό στάδιο. Όπου Δήμος και Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης θα προβούν στις τελικές πια νομικές και τεχνικές ενέργειες για την υλοποίηση του οράματος. Ειδικότερα στο κτήριο του παλαιού σχολείου της Ανεμώτιας θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης αλλά και η εγκατάσταση του προβλεπόμενου τεχνολογικού εξοπλισμού μετά από διεθνή διαγωνισμό που θα διενεργηθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

τ

Οι διαδικασίες για τη δημιουργία του Κέντρου είχαν ήδη ξεκινήσει από την άνοιξη του 2023 και η Π.Δ.Ε. Β. Αιγαίου προέβη σε αναζήτηση  για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου στη  Λέσβο,  όπου  ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, προτείνοντας το κτήριο του παλαιού σχολείου  στην Ανεμώτια.

Το ΙΤΥΕ «Διόφαντος» ύστερα από θετική εισήγηση του κ. Μπουρδάκη  και μετά από τους σχετικούς ελέγχους,   προέκρινε   τη λειτουργία του Κέντρου στο συγκεκριμένο κτήριο και το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας εκπόνησε τα σχέδια διαμόρφωσης του χώρου.

Όπως και στην περίπτωση του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον που θα λειτουργήσει στη Βατούσα, έτσι και τώρα στο Κέντρο Καινοτομίας της Ανεμώτιας, το σχολείο θα λειτουργήσει με τέσσερις εκπαιδευτικούς και δυνατότητα να συμμετέχουν και να παρακολουθούν μαθήματα θα έχουν μαθητές δημοτικού και Γυμνασίου από όλη τη Λέσβο, καθώς και τμήματα -μέσω εκπαιδευτικών εκδρομών- από σχολεία όλης της Ελλάδας.

Τα μαθήματα που θα διεξάγονται θα αφορούν στην τεχνητή νοημοσύνη, στην εικονική πραγματικότητα με προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό.

Ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος, δήλωσε για την εξέλιξη αυτή:

«Είμαστε διπλά υπερήφανοι γιατί ιδρύουμε μία ακόμη σχολική μονάδα στο Δήμο μας, ανοίγοντας για μία ακόμη φορά ένα κλειστό σχολείο. Όπως και στην πρόσφατη θετική εξέλιξη με το Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον στη Βατούσα, έτσι και τώρα προχωρούμε την ίδρυση ενός Κέντρου Καινοτομίας σε ένα άλλο σημαντικό χωριό μας, στην Ανεμώτια και πάντα στην κατεύθυνση να κάνουμε πράξη το όραμα να κρατήσουμε τα χωριά του δήμου μας ζωντανά. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Καίτη Στρατάκη και τον κ. Μπουρδάκη από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας που μας εξασφάλισαν να φτιάξουμε το ένα από τα 13 σε όλη τη χώρα Κέντρα Καινοτομίας στο Δήμο μας».  

Μοιράσου το άρθρο!