Καταψήφισε τον κανονισμό λειτουργίας του Π.Σ. η Λαϊκή Συσπείρωση
Στη Χίο συνεδρίασε χθες το Π.Σ Β. Αιγαίου στο πλαίσιο της ομόφωνης απόφασης του σώματος, οι συνεδριάσεις να είναι κυλιόμενες στα νησιά της Περιφέρειας προκειμένου οι αυτοδιοικητικοί να αφουγκράζονται από κοντά τα προβλήματα του τόπου και οι κάτοικοι των νησιών να γίνονται κοινωνοί των θεμάτων που θίγονται αλλά και των συζητήσεων που διεξάγονται στις συνεδριάσεις.
Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ήταν και ο κανονισμός λειτουργίας του Π.Σ. Ένα κανονιστικό πλαίσιο, αποκύημα του νομοσχεδίου Βορίδη για να ενισχυθεί περισσότερο η κυβερνησιμότητα των περιφερειών να ενισχυθούν περισσότερο οι περιφερειακές αρχές, κατασκευάζοντας ακόμη πιο πλαστές πλειοψηφίες για παντοδύναμες περιφερειακές αρχές που θα υλοποιούν απρόσκοπτα τους κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς σχεδιασμούς.
Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου, αφού εξέφρασε την αντίθεσή της σε αυτήν την «επίφαση δημοκρατίας» όπως χαρακτήρισε το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας του Π.Σ , κομμένο και ραμμένο στην πολιτική της κυβέρνησης με τις πλειοψηφίες που διαμόρφωσε ο καλπονοθευτικός νόμος, ώστε «Γιάννης να κερνά και Γιάννης να πίνει » ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ τον κανονισμό.
Ακολουθεί αναλυτικά η τοποθέτηση της επικεφαλής της ΛΑ.Σ Β.Αιγαίου Αγλαΐας Κυρίτση.
«κ. συνάδελφοι,
Ως Λαϊκή Συσπείρωση και ως κόμμα, έχουμε εκφράσει την ριζική διαφωνία μας με αυτές τις διαδικασίες τάχα δημοκρατικής λειτουργίας.
Αυτός ο κανονισμός εκπονήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο, που ξέρει τις ανάγκες και θέλει έναν κανονισμό που θα υπηρετεί μια πραγματικά συγκροτημένη και σοβαρή λειτουργία;
Εκπονήθηκε για να παράγονται πραγματικά αποτελεσματικές αποφάσεις και πολιτικές για τις ανάγκες των νησιών μας και των κατοίκων τους;
Προφανώς και όχι. Είναι ένα πλαίσιο που έρχεται από τα πάνω, από την κυβέρνηση, από κύημα του νομοσχεδίου Βορίδη και σε καμιά περίπτωση δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό. Απεναντίας έρχεται να ενισχύσει την κυβερνησιμότητα των Περιφερειών όπως και των Δήμων, να αναδείξει πόσο προσχηματική και κενή είναι η δημοκρατία που όλοι οι ιθύνοντες επικαλούνται. Είναι επίφαση δημοκρατίας.
Δημιουργεί ένα Π.Σ το οποίο λειτουργεί τυπικά, με δεκάδες αρμοδιότητες, χωρίς ουσιαστική οικονομική στήριξη από το κράτος, αλλά από προγράμματα, εάν και εφόσον κι αυτά εγκριθούν, χωρίς να μπορούν τα εκλεγμένα μέλη του να θίξουν φλέγοντα ζητήματα της καθημερινότητας, ή εάν μπορούν, να είναι τέτοιες και τόσο χρονοβόρες οι διαδικασίες για τη συζήτηση, που οι όποιες αποφάσεις είτε να καθίστανται ανεπίκαιρες ή να περνάνε στις καλένδες…
Για μας η λειτουργία του Π.Σ πρέπει να είναι ουσιαστική και όχι τυπική.
Ακόμη και ο θεσμός των τηλεδιασκέψεων υποβαθμίζει την λειτουργία του, πόσο μάλλον οι συχνές, το τελευταίο διάστημα, «έκτακτες» και δια περιφοράς συνεδριάσεις του, με θέματα καίρια της περιφέρειάς μας που δεν θα έπρεπε να μας καλύπτει ένα γραπτό, μονολεκτικό, «ψηφίζω» ή «καταψηφίζω». Εμείς θα πρέπει να επιζητούμε την ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση όταν θέλουμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών του Β. Αιγαίου.
Και θα πρέπει οι όποιοι διάλογοι, οι όποιες ερωτ-απαντήσεις που διατυπώνονται σε κάθε συνεδρίαση, όπως είπα και στις ερωτήσεις μου νωρίτερα, να καταγράφονται στα πρακτικά, να απομαγνητοφωνούνται για να έχει τη δυνατότητα ο κάθε πολίτης στην ενημέρωση.
Θα θέλαμε και συγκεκριμένες απαντήσεις για τις προθέσεις της περιφερειακής αρχής να μεταδίδονται απευθείας και «ζωντανά» οι συνεδριάσεις και να καλούμε τους πολίτες να τις παρακολουθούν. Μόνον έτσι θα τους κάνουμε συμμέτοχους , κοινωνούς αλλά και γνώστες της λειτουργίας, θεματολογίας και των θέσεων της κάθε παράταξης που ο ίδιος ανέδειξε με την ψήφο του στο όργανο αυτό.
Για μας το Π.Σ πρέπει να λειτουργεί, να συμπεριλαμβάνει στην θεματολογία των συνεδριάσεων ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες της περιφέρειάς μας κι αυτά τα θέματα να βρίσκουν «ευήκοα ώτα» και λύσεις.
Και θα αναφερθούμε εκτενώς, σε παρακάτω θέμα της συνεδρίασης μας, αυτό των τεχνικών έργων, τι εννοούμε…
Υπ’ αυτές τις συνθήκες και με αυτό το πλαίσιο λειτουργίας του Π.Σ, την επίφαση δημοκρατίας, που είναι κομμένες και ραμμένες στην πολιτική της κυβέρνησης, με τις πλειοψηφίες που διαμόρφωσε ο καλπονοθευτικός νόμος ώστε «Γιάννης να κερνά και Γιάννης να πίνει» και μάλιστα στο όνομα της δημοκρατίας, εμάς, ούτε μας εκφράζουν, ούτε μας βρίσκουν σύμφωνους.
Γι’ αυτό και καταψηφίζουμε….»