Πολιτική

09/10/2023 - 08:22

Και τώρα οι δυο τους! Που θα κριθεί η μάχη της Κυριακής 15 Οκτωβρίου

Σε δεύτερο γύρο θα κριθεί η μάχη της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Κάτι που είχε γράψει χθες πρώτο lescosnews.net στη μετάδοση της ροής των αποτελεσμάτων. 

Με βάση τα αποτελέσματα στο 99,64% ο συνδυασμός τους Αλκιβιάδη Στεφανή συγκεντρώνει 39,99%  και ο συνδυασμός του Κώστα Μουτζούρη 33,81%.

(Δείτε εδώ τα αποτελέσματα)

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί και στα δύο στρατόπεδα. 

Στο στρατόπεδο του Κώστα Μουτζούρη θεωρούν βέβαιο ότι η διαφορά των 6 ποσοστιαίων μονάδων μπορεί να ανατραπεί εύκολα! Επίσης το υψηλό ποσοστό του Κώστα Μουτζούρη σε σχέση με την πρώτο γύρο των εκλογών του 2019 επιτρέπει τις αισιόδοξες σκέψεις.

 

Στο στρατόπεδο του Αλκιβιάδη Στεφανή θεωρούν ότι το 40% είναι μια μεγάλη επιτυχία καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα κατόρθωσε να συσπειρώσει γύρω από την υποψηφιότητά πολλές δυνάμεις από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και όχι μόνο. Ο Στεφανής κατάφερε να αλλάξει το κλίμα πραγματοποιώντας μια εντυπωσιακή προεκλογική εκστρατεία σε όλα τα νησιά.

 

Στην μάχη ρίχνονται όλα τα όπλα...

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας χθες σε τηλεοπτικό πάνελ έδωσε το στίγμα για το τι πρέπει να γίνει στον δεύτερο γύρο και πως θα στηριχθεί η υποψηφιότητα του Αλκιβιάδη Στεφανή.  Κάλεσε ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ να μην στηρίξουν τον Κώστα Μουτζούρη καθώς όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στο ψηφοδέλτιό του υπάρχουν ακροδεξιοί και φίλοι της Χρυσής Αυγής!  Δεύτερο όπλο στη μάχη είναι η νέα επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη για την στήριξη της υποψηφιότητας του Στρατηγού.  Επίσκεψη που σκοπό έχει να αντιμετωπίσει και την αποχή που σίγουρα θα είναι αυξημένη στο δεύτερο γύρο.

Από την πλεύρα του ο Κώστας Μουτζούρης προβάλλεται ως η πολιτική επιλογή στο δεύτερο γύρο που μπορεί να συσπειρώσει όλες τις αντικυβερνητικές δυνάμεις. Είναι ο Περιφερειάρχης που πάει κόντρα στα σχέδια της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, είναι ο Περιφερειάρχης που έχει διείσδυση σε όλους τους πολιτικούς χώρους.

 

Ποιος είναι ο μεγάλος ρυθμιστής στη μάχη της Κυριακής 15 Οκτωβρίου;

Ρυθμιστής θα είναι κυρίως η αποχή!  

Στους Δήμους του Βορείου Αιγαίου μόνο σε Χίο και Λήμνο θα έχουμε επαναληπτικές εκλογές.  Τι σημαίνει αυτό; Μεγάλα ποσοστά αποχής σε σχέση με τον δεύτερο γύρο. Παραδοσιακά ο δεύτερος γύρος εκλογών έχει μικρότερα ποσοστά συμμετοχής καθώς δεν υπάρχει το ενδιαφέρον της μάχης του σταυρού. Τώρα που έχουμε και εκλογή Δημάρχων από την πρώτη Κυριακή με 43% το ενδιαφέρον θα είναι σίγουρα μικρότερο. Ένα κρίσιμο ποσοστό που ψήφισε αυτή την Κυριακή δεν θα ψηφίσει στις 15 Οκτωβρίου.    Ποσοστό  που στις προηγούμενες Περιφερειακές εκλογές ήταν περίπου 10%. (διαφορά συμμετοχής Α και Β γύρου) Και τώρα όλα δείχνουν ότι θα είναι μεγαλύτερο....Ποιος κινδυνεύει από τη μεγάλη απόχη; Ο Στεφανής ή ο Μουτζούρης;

Η απάντηση ίσως είναι δύσκολη. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη ότι ο Κώστας Μουτζούρης  προσβλέποντας να συλλέξει ψήφους από όλους τους πολιτικούς χώρους θα πρέπει να βρει τρόπο ώστε να πείσει τους πολίτες την Κυριακή να προσέλθουν στις κάλπες. Η μεγάλη αποχή εκτιμάται ότι θα επηρεάσει περισσότερο τα ποσοστά του Κώστα Μουτζούρη.

Από την άλλη ο Ακλκιβιάδης Στεφανής ίσως έχει πιο εύκολο έργο στο να συσπειρώσει τον κόσμο της Νέας Δημοκρατίας με τη βοήθεια βέβαια και του Πρωθυπουργού και πιο δύσκολο στο να καταφέρει να πείσει ψηφοφόρους από τους συνδυασμούς των Χοχλάκα - Κυρίτση να τον επιλέξουν εφόσον προσέλθουν στις κάλπες.

 

Μην εκπλαγείτε αν η βράδια της Κυριακής 15 Οκτωβρίου είναι βραδιά θρίλερ...

Μοιράσου το άρθρο!