Πολιτική

13/06/2024 - 12:34

Κ. Κορδώνης: Παράνομη και καταχρηστική η απόφαση για το Γηροκομείο Άντισσας

Παρέμβαση πρώην Δημάρχου Ερεσού - Αντίσσης και πρώην Προέδρου Άντισσας Κώστα Κορδώνη για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου να μισθώσει το Γηροκομείο Άντισσας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Αναλυτικά η επιστολή :

Η εν μέσω ευρωεκλογών απόφαση κατά πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μίσθωση του Κτιρίου Γηροκομείου Άντισσας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έναντι 100 ευρώ όπως ανακοινώθηκε, αποτελεί ενέργεια που θίγει και αδικεί συνολικά τους πολίτες όλων των οικισμών που συνθέτουν τον νεοπαγή Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Η επίκληση ως αιτία της απόφαση της «μη λειτουργίας του για πολλά χρόνια» βαρύνει τις Δημοτικές Αρχές που προηγήθηκαν, αλλά κατ΄εξοχήν βαρύνει τη σημερινή, η οποία για τέσσερα ολόκληρα χρόνια ενέπαιξε τους δημότες με ψευδείς υποσχέσεις για άμεση λειτουργία είτε αυτόνομα είτε ως παράρτημα του Ζαχάρειου Γηροκομείου Αγίας Παρασκευής.

Κατά τον τρόπο αυτό, το κτίριο των 1000 και πλέον τετραγωνικών που ανεγέρθηκε με κονδύλια του Ταμείου Αποκατάστασης του Συμβουλίου της Ευρώπης και στη συνέχεια με πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υγείας – Πρόνοιας, περιορίστηκε να φιλοξενεί τις δραστηριότητες του ΚΑΠΗ ΑΝΤΙΣΣΑ στον ισόγειο χώρο του, παρά το γεγονός ότι ο εξοπλισμός για την φιλοξενία των 35 ηλικιωμένων σε πρώτη φάση ήταν και παραμένει πλήρης και λειτουργικός και στους δύο ορόφους του κτιρίου.

Είναι προφανές πως ο τομέας της πρόνοιας δεν ανήκει στον κύκλο των ενδιαφερόντων όλων όσων έλαβαν ή υποκίνησης την λήψη αυτής της απόφασης.

Κανείς όμως από αυτούς δεν έχει το δικαίωμα να αποστερεί από  τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν, να ζήσουν και να τύχουν φροντίδας και προστασίες στον άρτια εξοπλισμένο χώρο του Γηροκομείου Άντισσας, στον ίδιο τόπο που γεννήθηκαν και δημιούργησαν.

Η κατάργηση του Γηροκομείου μαζί με την διάλυση και απαξίωση του Κέντρου Ανοιχτής Προστασίας (ΚΑΠΗ) που λειτουργούσε για 40 και πλέον χρόνια στο ίδιο κτίριο και προγενέστερα μέσα στο παράπλευρο Κέντρο Υγείας με τον εξαγγελθέντα «διαμοιρασμό» του εξοπλισμού του, αποτελεί βάναυση αδιανόητη προσβολή καίριων δικαιωμάτων του συνόλου των πολιτών του Δήμου ανεξάρτητα του τόπου κατοικίας των.

Για μια ακόμη φορά ΚΑΛΩ τον επικεφαλής Δήμαρχο, να απόσχει από την υλοποίηση της παράνομης όσο και καταχρηστικής αυτής απόφασης.

ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ με πρόσωπα που μπορούν να βοηθήσουν στη λειτουργία επιτέλους αυτής της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων όπως ακριβώς προβλέπει ο αρχικός σκοπός ίδρυσής της.

Το έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη η περιοχή αυτή της Λέσβου που φθίνει δημογραφικά και εγκαταλείπεται.

Τα έσοδα από το πάρκο των ανεμογεννητριών στο οποίο είναι μέτοχος η πρώην Κοινότητα Άντισσας, η αξιοποίηση των περιουσιακών της στοιχείων και των ιδρυμάτων που υφίστανται, η υποχρεωτική συνεισφορά του Ασφαλιστικού Ταμείου (ΟΓΑ) των προσώπων που θα φιλοξενηθούν, η εξ ορισμού αυτονόητη κρατική τακτική επιχορήγηση και πολλοί άλλοι τρόποι αποτελούν την καλύτερη εγγύηση πως η Μονάδα αυτή Φροντίδας των Ηλικιωμένων με τις 35 κλίνες θα λειτουργήσει απρόσκοπτα και χωρίς οικονομικές δυσχέρειες, σε οργανική πάντα σύνδεση με το Κέντρο Υγείας που πρέπει και αυτό να συνεχίσει να αποτελεί ανοιχτό καταφύγιο ελπίδας για τον καθένα που έχει ανάγκη.

Για να συμβεί αυτό, αρκεί η καθαρή συνειδητή βούληση που υπηρετεί τα πραγματικά συμφέροντα και τις ανάγκες των πολιτών, χωρίς υπεκφυγές και νεφελώδεις αναφορές για «ανάπτυξη», που δεν έρχεται μέσα από αδιαφανείς μισθώσεις δημοσίων κτιρίων που «βαπτίστηκαν» «δημοτικά κτίρια» και που όμως δημιουργήθηκαν για διαφορετικούς κοινωνικού σκοπούς εντελώς διάφορους από εκείνους που επιδιώκονται με την μη νόμιμη παραπάνω απόφαση που λήφθηκε εν κρυπτώ, χωρίς ενημέρωση και χωρίς συναίνεση των δημοτών που έχουν λόγο και άποψη από το σύνολο των οικισμών της περιοχής.

Η δομή αυτή Πρόνοιας πρέπει να αποτελέσει ξανά καθοριστική προτεραιότητα όπως αποτελούσε κάποτε για την ποιότητα ζωής των ανθρώπων, κύρια εκείνων που ζουν σε ακριτικές- ξεχασμένες περιοχές του νησιού μας.

Υγ: Παρακαλούνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί Υγείας –Πρόνοιας και Εσωτερικών προς τους οποίους απευθύνεται η παρούσα για τις ενέργειές τους

Μοιράσου το άρθρο!