Η μη σύγκλιση του συμβουλίου νησιωτικής πολιτικής, μια πολιτική αδιαφορίας για τα νησιά μας;
Η μη σύγκλιση του συμβουλίου νησιωτικής πολιτικής, μια πολιτική αδιαφορίας για τα νησιά μας;
Ανοικτή επιστολή προς ΓΓ Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
Ανοικτή Επιστολή
Προς τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κο Γιαννέλη
Μυτιλήνη 7/12/2015
Αξιότιμε κε Γενικέ,
Σας στέλνω την παρούσα επιστολή ως μέλος του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής (εκπρόσωπος της ΠΕΔ Βορείου Αιγαίου), για να σας ζητήσω τη σύγκλιση του Συμβουλίου, που ως Πρόεδρος του, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο (4150/2013), οφείλετε να προσκαλέσετε.
Γνωρίζετε καλά ότι το Συμβούλιο είναι γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό όργανο προς τον πρωθυπουργό για τις βασικές αρχές χάραξης πολιτικών στους διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των νησιών, αλλά και στη σχεδίαση και υλοποίηση νησιωτικών πολιτικών και οφείλει να συνεδριάζει τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Όπως γνωρίζετε, επίσης καλά, το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή και εφαρμοστεί πολιτικές που έχουν οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της χώρας μας, των νησιωτών συμπεριλαμβανομένων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αρχή της νησιωτικότητας, ως οφείλεται σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη συνθήκη της Λισσαβόνας. Μερικά δε από αυτά τα μέτρα, όπως η πώληση των περιφερειακών αεροδρομίων, η κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ, η δημιουργία προσφυγικών hot spot στα νησιά, δεν έχουν καθόλου αξιολογηθεί ως προς τις επιπτώσεις τους στις νησιωτικές περιοχές, και δεν έχουν προταθεί οι ανάλογες αντισταθμιστικές ενέργειες ή παρεμβάσεις αφού πρώτα έρθουν για διαβούλευση στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου, ως οφείλεται βάσει του νόμου που σας προανέφερα.
Επιπλέον δεν έχει ξεκινήσει ουδεμία συζήτηση για τις πολιτικές προτεραιότητες της κυβέρνησης, στο πλαίσιο άσκησης των νησιωτικών πολιτικών, ουδεμία συζήτηση για τις συγκεκριμένες αναπτυξιακές πολιτικές με τη ρήτρα νησιωτικότητας.
Αξιότιμε κε Γενικέ, η προηγούμενη κυβέρνηση επέδειξε αδράνεια για τη συγκρότηση και τη λειτουργία του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής, αποκαλύπτοντας με αυτό τον τρόπο ότι αγνοεί κρίσιμες παραμέτρους που χαρακτηρίζουν τις νησιωτικές περιοχές, όπως η γεωγραφική ασυνέχεια, οι δυσκολίες στην επικοινωνία και τις συγκοινωνίες, το υψηλό κόστος μεταφοράς αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων αλλά και τα σημαντικά προβλήματα σε σημαντικούς τομείς όπως η υγεία και η παιδεία.
Ελπίζω ότι η, ως τώρα (τελευταίος μήνας του χρόνου), μη σύγκλιση του Συμβουλίου, να μην εκληφθεί αντίστοιχα, ως μια όμοια πολιτική, μια πολιτική «μια από τα ίδια» για τα νησιά μας.
Στράτος Γεωργούλας
Επικεφαλής δημοτικής παράταξης Λέσβου «ο Άλλος Δρόμος»