Η Μαρία Κομνηνάκα μαζί με τη Νατάσσα Μποφίλιου σε εκδήλωση για τη γυναικοκτονία της Κυριακής
Σε εκδήλωση-συζήτηση της ΚΝΕ με αφορμή τη γυναικοκτονία της 28χρονης Κυριακής, συμμετείχε η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, στις 10/4 στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Στη συζήτηση επίσης συμμετείχαν:
- Μαρίνα Λαβράνου, δικηγόρος και επικεφαλής του Τμήματος Δικαιοσύνης και Λαϊκών Ελευθεριών της ΚΕ του ΚΚΕ.
- Νατάσσα Μποφίλιου, ερμηνεύτρια.
- Ρόζα Φωτιάδου, μητέρα της Σοφίας Σαββίδου, που δολοφονήθηκε το 2020.
Στην ομιλία της η Μαρία Κομνηνάκα σχολίασε πως: «Την ώρα που "το περιπολικό δεν είναι ταξί" για να προστατέψει τις γυναίκες από την πολύμορφη βία, οι δυνάμεις καταστολής είναι πανταχού παρούσες». Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που φρουρούσαν, την επόμενη μέρα, το Αστυνομικό Τμήμα από τη νεολαία και το λαό της περιοχής που διαδήλωνε στον τόπο του εγκλήματος, η παρουσία αστυνομικών δυνάμεων στους πλειστηριασμούς και το ξεσπίτωμα βιοπαλαιστών, η καταστολή σε βάρος των φτωχών αγροτών που μάχονται για την επιβίωσή τους, των φοιτητριών και φοιτητών που παλεύουν για δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή μόρφωση, των συνδικάτων που διεκδικούν δουλειά και ζωή με δικαιώματα, ήταν μερικά ενδεικτικά παραδείγματα που ανέφερε.
«Αποδεικνύεται, με τον πιο δραματικό τρόπο, κάτι πιο βαθύ: Αυτό το κράτος, οι θεσμοί και οι μηχανισμοί του, είναι εχθρικοί απέναντι στο λαό, τη νεολαία, και τις ανάγκες τους. Είναι επιλεκτικά ανίκανοι να προστατέψουν τη ζωή του λαού αλλά άμεσα ικανοί για την προστασία των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων», υπογράμμισε.
Με την παρέμβασή της η Μ. Κομνηνάκα ανέδειξε τις διαχρονικές ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τις δραματικές ελλείψεις στο δίκτυο δομών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας, για το γεγονός ότι οι γυναίκες στερούνται της νομικής, ψυχολογικής, κοινωνικής στήριξης και προστασίας που έχουν ανάγκη.
«Ακόμα περιμένουμε την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο να απαντήσει στο ΚΚΕ και στις ερωτήσεις που κάναμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα, από τον περασμένο Νοέμβρη, για όλα αυτά τα κενά και τις ελλείψεις στην Αττική, για τις απλήρωτες εργαζόμενες και εργαζόμενους της γραμμής SOS 15900», επισήμανε. Αντίστοιχα, καμιά απάντηση δεν έχει δοθεί στο αίτημα που έχει διατυπώσει το Κόμμα, αλλά και οι οικογένειες δολοφονημένων γυναικών για ολόπλευρη οικονομική, νομική και συμβουλευτική/ψυχολογική στήριξη των παιδιών των δολοφονημένων γυναικών.
«Μόνες οι οικογένειες, έχοντας υποστεί τη βαριά απώλεια των κοριτσιών τους, παλεύουν αβοήθητες, να καλύψουν τις τεράστιες αυτές ανάγκες των παιδιών που μένουν πίσω», κατήγγειλε η βουλευτής του ΚΚΕ. Και αντί να λάβει στοιχειώδη μέτρα και να ικανοποιήσει επείγοντα αιτήματα, η κυβέρνηση της ΝΔ παρουσιάζει «ως μεγάλη παραχώρηση τη δυνατότητα να προσλαμβάνεται ένα μέλος της οικογένειας στη σχολική καθαριότητα και μάλιστα ακόμα κι αυτό με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης. Αυτός είναι ο εμπαιγμός και η υποκρισία της κυβέρνησης!», τόνισε.
Αναφερόμενη η Μ. Κομνηνάκα στην πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της σοσιαλδημοκρατίας (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) που περιορίστηκε στο θέμα της νομικής αναγνώρισης της γυναικοκτονίας, επισήμανε ότι η αντιπαράθεση αυτή αφήνει έξω από το κάδρο τον πυρήνα του προβλήματος, «τη διαχρονική εγκληματική πολιτική που όλοι τους υπηρετούν, και λογαριάζει ως "κόστος" για το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους, τα αναγκαία μέτρα ολόπλευρης στήριξης των κακοποιημένων γυναικών».
Όσο για τις περίφημες κατευθύνσεις της ΕΕ, που όλοι επικαλούνται, ξεκαθάρισε ότι αποτελούν «μέρος του προβλήματος και όχι της λύσης του». Έτσι, ΕΕ και κυβερνήσεις «αγωνιούν» για το κόστος που έχει η βία κατά των γυναικών στο αστικό κράτος και την καπιταλιστική οικονομία, μετράνε σε ευρώ πόσο «κοστίζει» η αναζήτηση υγειονομικής περίθαλψης, η αυξημένη χρήση της ποινικής Δικαιοσύνης, οι υπηρεσίες προστασίας γυναικών και εγκαταλελειμμένων, τις «απώλειες» των επιχειρηματικών ομίλων από τις αναγκαστικές μέρες απουσίας, τη μειωμένη απόδοση και παραγωγικότητα των γυναικών που αντιμετωπίζουν το αποτρόπαιο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας.
Επανέλαβε την απαίτηση του ΚΚΕ να διερευνηθούν οι συνθήκες και να αποδοθούν όλες οι ευθύνες για την πρόσφατη γυναικοκτονία, να αυστηροποιηθεί το ποινικό πλαίσιο και κυρίως η ποινική μεταχείριση των εγκλημάτων βίας κατά των γυναικών, με βάση το κίνητρο του δράστη. «Γνωρίζουμε, όμως, ότι από μόνη της, η όποια αυστηροποίηση των ποινών, δεν αρκεί για να αφοπλίσει το χέρι του δράστη», σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Το ΚΚΕ δίνει όλες του τις δυνάμεις για να φουντώσει ο αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς και σπουδών, σε κάθε γειτονιά, απέναντι στους οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες που διαμορφώνουν τους δράστες-τέρατα και αφήνουν τις γυναίκες απροστάτευτες και ανασφαλείς. Για να δυναμώσει το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής ΕΕ - κυβερνήσεων, του εχθρικού για το λαό αστικού κράτους, που βάζει τιμοκατάλογο ακόμα και στην ανθρώπινη ζωή».
Δείτε το βίντεο με όλη την ομιλία της