Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Μυτιλήνης για τα "νέα θύματα στη Λέσβο" στο χώρο της εκπαίδευσης
Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας ακολουθώντας με συνέπεια την πολιτική που αντιμετωπίζει στεγνά τους μαθητές σαν αριθμούς σε λογιστικά βιβλία, μετά τις συγχωνεύσεις στο χώρο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συνεχίζει την ίδια τακτική και στο χώρο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σε όλη την Ελλάδα η πολιτική κατεύθυνση είναι η ίδια. Στοίβαγμα των μαθητών στις τάξεις ως τον αριθμό των 27 ή και 28 μαθητών, δραστική μείωση του αριθμού των τμημάτων και συνακόλουθη μείωση των προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών.
Όταν οι μαθητές πλεονάζουν στις τάξεις, για να αποφύγουν το χωρισμό σε τμήματα, στέλνουν τους πλεονάζοντες σε όμορα σχολεία ή σχολεία γειτονικών συνοικιών, άλλωστε, όπως κυνικά δήλωνε η κυρία Κεραμέως κατά τη θητεία της ως υπουργού παιδείας, περπάτημα έως και οκτώ χιλιόμετρα την ημέρα αποτελεί σύσταση του παγκόσμιου οργανισμού υγείας για διατήρηση καλής υγείας!
Ο στόχος για την κυβέρνηση πάντα ίδιος: Δραστική μείωση των εκπαιδευτικών δαπανών, στα πλαίσια της τεράστιας μείωσης που επέφερε στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους κατά 500 εκατομμύρια ευρώ που εκτός από την παιδεία ρίχνει βαριά τη σκιά της και στην υγεία, την πρόνοια, την πολιτική προστασία και την αντιπυρική πολιτική.
Νέα θύματα αυτή τη φορά στη Λέσβο δύο ολιγομελή τμήματα του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου Μυτιλήνης οι μαθητές των οποίων υποχρεούνται είτε να αλλάξουν κατεύθυνση ή αν επιμείνουν στην ίδια στέλνονται στο αντίστοιχο σχολείο της Καλλονής καθώς και τμήματα προσανατολισμού της τρίτης λυκείου στο 3ο ΓΕΛ Μυτιλήνης αλλά και στο Γυμνάσιο –Λύκειο Ιππείου.
Για τους μαθητές μάλιστα του Ιππείου μπαίνει το δίλημμα ή αλλάζουν κατεύθυνση ή θα μετακινούνται σε αντίστοιχα τμήματα των σχολείων της Γέρας ή της Αγιάσου, θυμίζοντας άλλες εποχές, δεκαετίες πριν, όταν ελλείψει σχολείου στην περιοχή, οι μαθητές των χωριών του Ευεργέτουλα μετακινούνταν, καθημερινά στη Γέρα ή στη Μυτιλήνη.
Σε μια κρίσιμη για τα παιδιά σχολική χρονιά, με πανελλαδικές εξετάσεις που θα κρίνουν την παραπέρα πορεία τους, αναγκάζονται στην τελευταία τάξη να αποχωριστούν το σχολείο τους και να βρεθούν σ΄ ένα σχολικό περιβάλλον που δεν τους ξέρει κανείς, με ότι κι αν αυτό σημαίνει για την ψυχολογία τους και κατ΄επέκταση για την επίδοσή τους.
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, στα πλαίσια σχετικής απαίτησης της Ε.Ε. ετοιμάζεται να δώσει το 0,25% του ΑΕΠ της χώρας ως βοήθεια στην Ουκρανία που μεταφράζεται σε πάνω από 5 δισεκατομμύρια € ενώ παράλληλα ξοδεύει 500.000 € τη μέρα για την φρεγάτα που διατηρεί στην Ερυθρά θάλασσα για την προστασία των πλοίων των Ελλήνων εφοπλιστών.
Επειδή λοιπόν λεφτά υπάρχουν, μόνο που η κυβέρνηση δεν τα προορίζει για τις κοινωνικές δαπάνες, καλούμε τους τοπικούς φορείς, τους συλλόγους γονέων, τους εκπαιδευτικούς αλλά και κάθε πολίτη να συμπαρασταθούν στον αγώνα που δίνουν οι μαθητές για να ανακληθούν οι καταργήσεις των τμημάτων και οι συγχωνεύσεις.
Ζητάμε εδώ και τώρα το Υπουργείο με νέα του απόφαση να ανακαλέσει άμεσα τις καταργήσεις των ολιγομελών τμημάτων και να δώσει έτσι τη δυνατότητα στους μαθητές να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις σπουδές στο σχολείο φοίτησής των.