Χρήση κτισμάτων του ιστορικού κέντρου της Μυτιλήνης - Ανοίγει το θέμα η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης
Στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, εξετάστηκε ενδελεχώς και έγινε ομόφωνα αποδεκτή, η πρόταση του Προέδρου Πάνου Πίτσιου για ανάληψη πρωτοβουλιών, αναφορικά με το θέμα της μετατροπής των διατάξεων που αφορούν στην απαγόρευση χρήσης του συνόλου των κτισμάτων του ιστορικού κέντρου της πόλης, σε υγειονομικού ή ευρύτερου τουριστικού ενδιαφέροντος καταστήματα.
Αφορμή για την απόφαση αυτή, ήταν τα πολλά αιτήματα δημοτών της πόλης για έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας υγειονομικού ενδιαφέροντος σε διάφορα σημεία του ιστορικού κέντρου, όπως Λαδάδικα, Κουμιδιά, Κομνηνάκη, κ.α., που δέχθηκε η Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης, τα οποία όμως δεν μπόρεσαν να έχουν ευτυχή κατάληξη με τη λήψη των απαραίτητων αδειοδοτήσεων, λόγω της υφιστάμενης νομοθεσίας που ισχύει σε ορισμένα μόνο σημεία του κέντρου.
Ως γνωστόν, αποτελεί πάγια θέση τόσο της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης, όσο και της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λέσβου & του Δημάρχου Σπύρου Γαληνού, για περαιτέρω ανάπλαση, αναβάθμιση και τουριστική “εκμετάλλευση” – αξιοποίηση της ευρύτερης περιοχής του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Για το σκοπό αυτό, η φιλοσοφία που έχει εναγκαλιστεί από όλους και ήδη εφαρμόζεται στην πράξη, είναι ότι όλα τα στενοσόκακα της περιοχής, πρέπει να αξιοποιηθούν με παρεμβάσεις που αναφέρονται σε πλακοστρώσεις, πεζοδρομήσεις, εξωραϊσμούς, παραδοσιακούς φωτισμούς, απαλλοτριώσεις εγκαταλειμμένων κτηρίων και σε όλα εκείνα τα στοιχεία, που θα προσδώσουν στην περιοχή αυτή του ιστορικού κέντρου, παραδοσιακό και ταυτόχρονα εμπορικό χαρακτήρα. Επίσης, όπως έχει δημοσιευθεί παλαιότερα, σε ορισμένα σημεία πρέπει να τοποθετηθούν πέργκολες, παγκάκια, βρύσες, ζαρντινιέρες, κ.α., προκειμένου να δημιουργηθούν ειδικές διαδρομές περιπάτων αστικού τοπίου, που θα αποτελέσουν πόλο έλξης του επισκέπτη.
Ωστόσο, τουριστική ανάπτυξη της Μυτιλήνης χωρίς αποχαρακτηρισμό στις αγκυλώσεις χρήσεων γης και κτηρίων δεν νοείται, αφού η απαγόρευση λειτουργίας μιας επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος (restaurant, cafe – bar, κ.α.) σε ένα κτίσμα, όταν στο ακριβώς δίπλα επιτρέπεται, αποτελεί τροχοπέδη στην αξιοποίηση του ιστορικού της κέντρου.
Κατόπιν των παραπάνω απορριπτικών αποφάσεων και των διαπιστώσεων γύρω από το θέμα αυτό, πραγματοποιήθηκε σχετική σύσκεψη στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Γιανέλλη, όπου παρόντων των στελεχών – μηχανικών του Σ.Χ.Ο.Π., του Προέδρου της Μυτιλήνης Πάνου Πίτσιου, του Συμβούλου του Δημάρχου Λέσβου Δημήτρη Παραδέλλη και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων, αποφασίστηκε να ανακινηθεί το θέμα από τη Δημοτική Κοινότητα Μυτιλήνης και τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Λέσβου, ώστε να ξεκινήσουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να τροποποιηθούν οι κείμενες διατάξεις του σχετικού νόμου.
Μετά και την ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Μυτιλήνης που ακολούθησε τη σύσκεψη, το θέμα προωθείται αρμοδίως στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου, ώστε οι σχετικές παράμετροι για την τροποποίηση του Νόμου, να εξεταστούν λεπτομερώς και από κοινού με την Τεχνική Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.
Επί τη ευκαιρία, το Συμβούλιο της Μυτιλήνης συγχαίρει για ακόμη μία φορά τις επιχειρήσεις που ήδη έχουν δραστηριοποιηθεί, με εξαιρετικές παρεμβάσεις στα μικρά στενά δρομάκια του ιστορικού κέντρου τον τελευταίο κυρίως χρόνο και προσκαλεί όσους έχουν νέες συγκεκριμένες προτάσεις αναπλαστικού χαρακτήρα, να έρθουν σε επαφή με το Γραφείο της Κοινότητας Μυτιλήνης (Ασκληπιού 34, Χρυσομαλλούσα, τηλ. 22510 22143, email: syndesmos1954@otenet.gr).
Ο Πρόεδρος της Δ/Κ Μυτιλήνης Πάνος Πίτσιος, δήλωσε για την εν λόγω πρωτοβουλία: «Με τις ενέργειες αυτές, θα προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε το “σκόπελο”, που μπλοκάρει την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας τουριστικού χαρακτήρα στο κέντρο της πόλης μας. Αποτελεί βασική προϋπόθεση, αν θέλουμε να αναπτυχθεί ποτέ τουριστικά η πόλη μας, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες εκείνες συνθήκες που θα ευνοούν την τουριστική επιχειρηματικότητα, ενώ σήμερα την αποτρέπουν».
Ο Πρόεδρος Μυτιλήνης,
Πάνος Μιχ. Πίτσιος