Χαιρετισμός Περιφερειάρχη σε ημερίδα με θέμα «Παρέχοντας ασφάλεια σε μια ανασφαλή εποχή. Η θέση της Ελλάδας σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον»
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης παραβρέθηκε ως επίσημος προσκεκλημένος στην Ημερίδα που διοργάνωσε η «Ελληνική Ένωση για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία» με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δημοσίας Διπλωματίας , του ΝΑΤΟ και τη Συνεργασία με την WIIS –Hellas με θέμα: «Παρέχοντας ασφάλεια σε μια ανασφαλή εποχή. Η θέση της Ελλάδας σε ένα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον». Η όλη εκδήλωση τελούσε υπό την Αιγίδα του Δήμου Χίου και πραγματοποιήθηκε στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο της Χίου.
Στο χαιρετισμό που κλήθηκε να απευθύνει ο Περιφερειάρχης τόνισε:
«Με χαρά ανταποκρίθηκα στη πρόσκληση να απευθύνω αυτό το χαιρετισμό. Εκ προοιμίου δηλώνω ένθερμος υποστηρικτής στο να ανήκει η Ελλάδα στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Όμως θα ήθελα να θέσω μερικούς προβληματισμούς ,τροφή για σκέψη και πιθανότατα να περιλαμβάνονται σε όσα θα λεχθούν. Οι νήσοι του Βορείου Αιγαίου ανήκουν στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενώσεως. Είμαστε και αποτελούμε τα εσωτερικά σύνορα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου και της Ε.Ε. Παριστάμεθα αυτή τη περίοδο σε μία έντονη λεκτική επίθεση από μία σύμμαχη χώρα, μέλος του Συμφώνου. Καθημερινώς ακούμε να λέγεται , θα έρθουμε, θα κολυμπήσουμε , θα φθάσουμε νύχτα, θα πάρουμε τα δίκαια μας, τη Λέσβο, τη Χίο τη Ρόδο. Κα λέω σαν απλός πολίτης. Νιώθουμε τη θαλπωρή και τη φροντίδα της Ε.Ε. με πολλούς τρόπους και ότι μας συμπαρίσταται. Μεγάλη σύμμαχος είναι η ΗΠΑ. Δεν νιώθω όμως την ίδια θαλπωρή και προστατευτικά φτερά, από το Β. Ατλαντικό Σύμφωνο. Νιώθω ότι δεν έχουμε την αντιμετώπιση που θα έπρεπε. Νιώθω ότι ο Γενικός Γραμματέας μονομερώς ομιλεί και παίρνει θέσεις που δεν συνάδουν με μία Συμμαχία που θα έπρεπε να λαμβάνει υπ’ όψη όλες τις χώρες της συμμαχίας. Ομιλήσατε προηγουμένως για την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα μέτρα που λήφθηκαν. Δεν βλέπουμε τα ίδια μέτρα, έστω και μικρότερα, να λέγονται ή να λαμβάνονται, έναντι της επιθετικής Τουρκίας. Η Ελλάδα είναι μία χώρα από τα πρώτα μέλη του Β. Ατλαντικού Συμφώνου, πρωταγωνίστρια στην Ε.Ε. και αφήνεται έρμαιο στις επιθετικές διαθέσεις του κάθε Κυβερνήτου ή Αντιπολιτευόμενου της γείτονος. Δεν νιώθω τα προστατευτικά φτερά. Είμαι σίγουρος κ. Γεωργίου και η πρόσκληση είναι από σήμερα, να επισκεφθείτε και τα υπόλοιπα νησιά μας. Ξέρετε ότι το Βόρειο Αιγαίο είναι η μόνη περιοχή της Ελλάδας που διήλθε εκτός από τις άλλες κρίσεις, την Πανδημία και τις άλλες και μία ακόμα κρίση από το 2014-2020, που ήταν ο δέκτης 1,5 εκ. ανθρώπων που έφυγαν από τις Ανατολικές χώρες , τους πολέμους και τις κακουχίες. Σταθήκαμε όρθιοι, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψη όταν μιλάμε για την περιοχή μας. Διαμαρτυρηθήκαμε όταν έπρεπε , αλλά τώρα είμαστε ευτυχείς από τη λύση που δόθηκε. Σας ευχαριστώ.»
Στο πλαίσιο της Ημερίδας πραγματοποιήθηκε μία συζήτηση για την ευρύτερη έννοια της Ασφάλειας με τα σύγχρονα δεδομένα, που εμπεριέχουν τις βασικές έννοιες , όπως η Δημοκρατία , η ατομική και πολιτική ελευθερία αλλά και η ισότητα, ενώ εξετάσθηκε η εξωτερική και εσωτερική Ασφάλεια με τις νέες μορφές κινδύνων όπως η τρομοκρατία, ο ηλεκτρονικός και υβριδικός πόλεμος .