Πολιτική

28/06/2024 - 19:37

H σφαγή του ανθοστoλισμένου ταύρου στη Λέσβο - Αντιδράσεις και σε πολιτικό επίπεδο

ΔΕΗ

Κοινή δήλωση της Έλενας Ακρίτα και της Κατερίνας Λουκάκη σχετικά με το βάρβαρο έθιμο βάναυσης κακοποίησης και εντέλει σφαγής ενός ταύρου κάθε χρόνο στη Λέσβο

Στη γιορτή του Ταξιάρχη αυτές τις ημέρες στη Λέσβο αναβιώνει δυστυχώς στη σύγχρονη εποχή ένα ειδωλολατρικό έθιμο στο χωριό Αγία Παρασκευή.

Η περιφορά ενός έντρομου ταύρου, δεμένου και πιεζόμενου να βαδίσει ανάμεσα σε πλήθος και εκκωφαντικό θόρυβο, στολισμένου με λουλούδια στους δρόμους είναι βέβαιο ότι αντιβαίνει κάθε κανόνα ευζωίας.

Ουσιαστικά πρόκειται για βάναυση κακοποίηση ζώου, κατά παράβαση του άρθρου 12 του Νόμου 4039/12 περί κακοποίησης. Κι είναι απορίας άξιο πώς η Ε.Ε. νομοθεσία θεωρεί αυτού του είδους τα έθιμα «πολιτιστικές εκδηλώσεις».

Με διάταξη του 2015, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο ταύρος δεν σφάζεται πλέον δημόσια αλλά νόμιμα στο σφαγείο. Ωστόσο αυτό δεν αίρει τη βαρβαρότητα της πράξης.

Είναι πλέον καιρός να σταματήσουν αυτού του είδους τα κατ’ ευφημισμόν έθιμα που π​αραπέμπουν σε αρχαίες ειδωλολατρικές πρακτικές.

Είναι ώρα να επιμορφωθούν οι τοπικές κοινωνίες, και η ενίσχυση της οικονομίας τους μέσα από την αναβίωση εθίμων να γίνεται με απόλυτη προϋπόθεση τον πλήρη σεβασμό στους κανόνες ευζωίας για κάθε ζωντανό πλάσμα.


Έλενα Ακρίτα
Κατερίνα Λουκάκη
για τον Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ.

Μοιράσου το άρθρο!