Πολιτική

10/07/2024 - 15:42

Για άλλη μια φορά η Περιφέρεια ζητάει επιπλέον χρηματοδότηση (και επανασχεδιασμό) για τη δακοκτονία - Επιστολή στον Υπουργό

Επιστολή απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου προς τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα σχετικά με την ελαιοκαλλιέργεια και την δακοκτονία στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου   

Η επιστολή που εστάλη :

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Κατ αρχήν σας συγχαίρουμε για την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Υπουργού Αγροτικής Οικονομίας και σας ευχόμαστε μια δημιουργική θητεία.

Απευθυνόμαστε σε εσάς έχοντας την ελπίδα ότι λόγω  και της επαγγελματικής σας ιδιότητας διαθέτετε τουλάχιστον  την κοινωνική ευαισθησία να ασχοληθείτε με την λύση των διαχρονικών προβλημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου του οποίου την ευθύνη αναλάβατε  που αφορούν γενικότερα τις παθογένειες της ελαιοκαλλιέργειας, αλλά  ειδικότερα  τον δάκο της ελιάς που πλήττει τις  ελαιοκαλλιέργειες των ακριτικών νησιών μας και απειλούν την οικονομία τους. 

Προβλήματα που προκύπτουν  από το υφιστάμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο υλοποίησης της δακοκτονίας, την πενιχρή χρηματοδότηση της και την κλιματική αλλαγή. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η δακοκτονία που εφαρμόζεται να καθίσταται κατώτερη της ανάγκης για την πραγματική δακοπροστασία των ελαιώνων μας, με ολέθριες συνέπειες για το εισόδημα των αγροτών σε κάποιες περιπτώσεις. 

 Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Μετά τις πρόσφατες Ευρωεκλογές ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας δήλωσε "λάβαμε το μήνυμα".

Οι προκάτοχοι σας ουδέποτε έλαβαν υπ όψιν τους τα μηνύματα- αιτήματα της Περιφερειακής Αρχής του Βορείου Αιγαίου που αφορούν την προστασία των ελαιώνων μας και του εισοδήματος των ελαιοκαλλιεργητών μας. 

Σήμερα ξαναστέλνουμε μήνυμα, ξανά υποβάλλοντας-  επισυνάπτοντας το υπ' αριθμ. πρωτοκ.5894/338 της 4-2-2021, το υπ' αριθ. πρωτ. 63536 της 22/08/2022 που αφορούν το διαχρονικό μας αίτημα για την αύξηση του ποσού της επιχορήγησης για την δακοκτονία, και το υπ. αριθμ. πρωτ 6466 της 23/09/2020 αίτημα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τις προτάσεις της. 

 Αιτήματα  που παραμένουν τα ίδια με μόνη διαφορά την διόγκωση της ανάγκης που προκύπτει ως συνέπεια της απραξίας των προκατόχων σας και της απαξίωσης τους να ασχοληθούν τόσο με τον επιβαλλόμενο επανασχεδιασμό της υλοποίησης της δακοκτονίας και την ανάλογη αλλαγή του θεσμικού και νομικού πλαισίου όσο και με την επιπλέον χρηματοδότηση της. 

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Άραγε αυτήν την φορά  η Κυβέρνηση και εσείς προσωπικά θα ακούσετε το μήνυμα μας και την φωνή της απόγνωσης των ελαιοκαλλιεργητών μας,  την οποία εκφράζουμε ως εκπρόσωποι τους, από τα ακριτικά νησιά μας και σύνορα της Ευρώπης;;;;;;  Θα μας δώσετε με τις πρωτοβουλίες σας την δυνατότητα να μένουμε στα νησιά μας, μιας και ως γνωστόν η ελαιοκαλλιέργεια αποτελεί  πυλώνα της οικονομίας τους;;;;

 Θα γίνει ο λόγος του Πρωθυπουργού πράξη;;;;

Ελπίζουμε και αναμένουμε τις δικές σας πρωτοβουλίες, 

 

 

Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής

 η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης
 Πρωτογενούς Τομέα

Αναστασία Αντωνέλλη

 

Δείτε σχετικά αρχεία από προηγούμενες παρεμβάσεις προς το Υπουργείο

Επισυναπτόμενο αρχείο Μέγεθος
2020.doc 57 KB
2021.pdf 400.01 KB
2022.pdf 588.22 KB

Μοιράσου το άρθρο!