Φωτιά στα Βατερά : 5+3 προτάσεις από την Αν. Αντωνέλλη - Περιοδεία Περιφερειάρχη με Υφυπουργό Τριαντόπουλο
Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης συνόδευσε σήμερα 26.07.2022 τον Υφυπουργό παρά τον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστο Τριαντόπουλο στην πληγείσα από την πυρκαγιά που ακόμα βρίσκεται σε εξέλιξη με αναζωπυρώσεις, περιοχή των Βατερών. Πρώτος σταθμός της περιοδείας ο οικισμός της σεισμόπληκτης Βρίσας εν συνεχεία τα Βατερά, ο Σταυρός και η περιοχή Ρογκάδα.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Τριαντόπουλο για το μέγεθος της καταστροφής ζήτησε να στηριχθούν οι πληγέντες από τη φωτιά κάτοικοι και επιχειρήσεις ώστε να επανέλθει γρήγορα η περιοχή στην κανονικότητα. Ο Υφυπουργός εξήρε την προσπάθεια και τον συντονισμό της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και συνεχάρη τον Περιφερειάρχη και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Κουφελο για την καθοριστική συμβολή τους στην συνολική επιχείρηση της κατάσβεσης.
Ακολούθησε σύσκεψη στο κτίριο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας στην Παγανή, όπου ο Περιφερειάρχης έθεσε στον κ. Τριαντόπουλο μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την ανακούφιση των κατοίκων και των επιχειρηματιών. Ένα από αυτά ήταν να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις της περιοχής οι οποίες είχαν αιτηθεί στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για την Ενίσχυση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19, και δεν χρηματοδοτήθηκαν λόγω χαμηλής βαθμολογίας και έλλειψης χρηματοδότησης.
Στην σύσκεψη η Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών και Πολιτισμού Αναστασία Αντωνέλλη, καταγόμενη και κάτοικος της Δ.Ε Πολιχνίτου, παρέδωσε στον Υφυπουργό έγγραφες προτάσεις (βλέπε στο τέλος του κειμένου) προκειμένου να ληφθούν υπ όψιν από την Κυβέρνηση για την ανακούφιση τόσο των πληγέντων κατοίκων της περιοχής, όσο και γενικότερα των κατοίκων των νησιών μας.
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για χρηματοδότηση και για την Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας , καθώς ως γνωστόν το κράτος χρηματοδοτεί μόνο τους Δήμους και όχι τις Περιφέρειες, οι οποίες καλύπτουν τα έξοδα τους για την Πολιτική Προστασία από τον δικό τους προϋπολογισμό.
Αναλυτικά:
ΥΠΌΜΝΗΜΑ - ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΒΑΤΕΡΑ - ΒΡΙΣΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ.
Αξιότιμε κ. Υφυπουργέ,
μετά τη καταστροφική πυρκαγιά που προκλήθηκε στα Βατερά Λέσβου στις 23/7/2022 και λόγω της κατάστασης που επικρατεί, ως κάτοικος της ευρύτερης περιοχής της Δ.Ε Πολιχνίτου, ως Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών & Πολιτισμού και ως πρώην Αντιδήμαρχος Κοιν. Πολιτικής επί εννιά (9) έτη στον Δήμο Λέσβου σας καταθέτω εγγράφως προτάσεις - σκέψεις, προκειμένου να βοηθήσει η Κυβέρνηση όσους επλήγησαν. Παρακαλούμε για τις δικές ενέργειες.
- Βατερά Pass – πρόταση του Δημάρχου Δυτικής Λέσβου, για τουλάχιστον μια 3ετία.
- ΑΜΕΣΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ στους ιδιοκτήτες γης και κτισμάτων που κατέστρεψε η πυρκαγιά. Προς αποφυγή της χρονοβόρας γραφειοκρατίας να εξεταστεί σε συνεργασία με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη η δυνατότητα συνδυαστικής λειτουργίας της Ευρωπαϊκής υπηρεσίας Copernicus συνδυαστικά με τα καταχωρηθέντα στο Εθνικό Κτηματολόγιο στοιχεία ιδιοκτησίας (τίτλοι, τοπογραφικά κ.λ.π.). Να μην προσφεύγουν οι πολίτες στις υποστελεχωμένες Δημοτικές υπηρεσίες αλλά μέσω των λογιστών τους να υποβάλουν τα αιτήματα τους ηλεκτρονικά.
- Επιχορήγηση ελαιοκαλλιεργειών για την απώλεια παραγωγής από εφέτος και για τα επόμενα χρόνια. Για πάρα πολλούς είναι το μοναδικό τους εισόδημα!
- Υπάρχει απομείωση- συρρίκνωση του φυτικού κεφαλαίου στην περιοχή. Να μην ληφθεί υπ όψιν ως προς την καταβολή των Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων. Για αυτήν καθ εαυτή την απομείωση να διεκδικηθούν Ευρωπαϊκά κονδύλια για την ανασύσταση των ελαιώνων.
- Στην περιοχή της Βρίσας υπάρχει μεγάλος υδροφόρος ορίζοντας. Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί και πρέπει να προχωρήσει στην κατασκευή αρδευτικών έργων στην περιοχή που θα βοηθήσουν στην ανασύσταση της παραγωγής και στην βελτίωση της αποδοτικότητας των καλλιεργειών.
ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΣΒΟ και όλα Νησιά της Π.Β. Αιγαίου :
- Ενίσχυση με έμψυχο δυναμικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς επίσης και του αυτοκινούμενου στόλου της. Λόγω της νησιωτικότητας τα νησιά μας είναι αδύνατον να προστατευθούν αποτελεσματικά βασιζόμενα στην συνδρομή πυροσβεστικών δυνάμεων από άλλα μέρη της Ελλάδας. Χάνεται πολύτιμος χρόνος που έχει αποδειχθεί ότι είναι καθοριστικός για μια αποτελεσματική κατάσβεση. Είναι γνωστόν ότι όσο νωρίτερα ελεγχθεί μια πυρκαγιά τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες κατάσβεσης.
- Οικονομική ενίσχυση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος όλων των Εθελοντικών Σωματείων Δασοπυροσβεστών.
- Και ένα τελευταίο αλλά απολύτως σημαντικό για τα νησιά μας: Τα νησιά μας, σύνορα της Ελλάδας - σύνορα της Ευρώπης έχουν πληγεί πολλαπλά, πρωτίστως οικονομικά. Μεταναστευτικό, σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές. Είμαστε εάν δεν κάνω λάθος οι τελευταίοι στο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ευρώπη. Άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης οφείλει να είναι η εκπόνηση και η υλοποίηση ενός Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού για τα νησιά μας προκειμένου να μην ερημώσουν εντελώς. Δυστυχώς είμαστε από τις Περιφέρειες που καταγράφουμε άλλη μια μείωση του πληθυσμού μας.
Ως ΑΜΕΣΗ στήριξη της οικονομίας των νησιών μας πέρα από τα αναφερθέντα ζητάμε: την επέκταση του μεταφορικού ισοδυνάμου που υπάρχει για την μετακίνηση των μονίμων κατοίκων των νησιών μας και για τους επισκέπτες τους. Είναι γνωστό ότι το κόστος μετακίνησης- αεροπορικό και ακτοπλοϊκό - αποτελεί έναν απ τους παράγοντες της υπανάπτυξης του τουρισμού στα νησιά μας.
Εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής
η αρμόδια Αντιπεριφερειάρχης
Οικονομικών και Πολιτισμού
Αναστασία Αντωνέλλη