Skip to main content
|

Ερώτηση στη Βουλή: Προβλήματα στη λειτουργία του Σταθμού Επανακτησίμων στη Μυτιλήνη

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
3'
Λέξεις Κλειδιά :
Μαρία Κομνηνάκα

Στο 98 Τάγμα Υγειονομικού Εθνοφυλακής (98 ΤΥΕΘ) Φρουράς Μυτιλήνης, στεγάζεται και ο Σταθμός Επανακτησίμων (ΣΤΕΠ).

Δημοσιεύματα αναφέρουν διαμαρτυρίες στρατευμένων για τα προβλήματα και τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει ο Σταθμός Επανακτησίμων.

Πιο συγκεκριμένα το μικροβιολογικό εργαστήριο του ΣΤΕΠ παραμένει κλειστό για ένα χρόνο περίπου εν μέσω πανδημίας, στερώντας από τους στρατευμένους και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων ένα πολύτιμο εργαστήριο, ιδιαίτερα την περίοδο της πανδημίας για την έγκαιρη διάγνωση κρουσμάτων κορονοϊού.

Την ίδια στιγμή το ακτινολογικό εργαστήριο είναι κλειστό εδώ και χρόνια, ενώ υπάρχει ακτινολογικό μηχάνημα ακτίνων Χ, που είναι ανενεργό αρκετά χρόνια. Την ίδια στιγμή βασικές ειδικότητες ιατρών όπως παθολόγου, ορθοπεδικού, γενικού χειρουργού, δεν υπάρχουν και η παρουσία τους θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες. Αυτό έχει ως συνέπεια οι στρατιώτες αλλά και τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων να καταφεύγουν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, επιβαρύνοντας τη λειτουργία του. Όπως συμβαίνει και σε άλλες περιοχές τα στελέχη για την ετήσια υγειονομική εξέτασής τους, καταφεύγουν στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης για τις εξετάσεις.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση για τους χρόνια πάσχοντες, που σε αρκετές περιπτώσεις πρέπει να μετακινηθούν για εξετάσεις στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθήνας.

Από τα δύο ασθενοφόρα που διαθέτει το ΣΤΕΠ το ένα είναι σε λειτουργία, με το ότι μπορεί να σημαίνει για την αντιμετώπιση των περιστατικών.

Στη διαμαρτυρία τους οι φαντάροι επισημαίνουν, ότι ενώ έγκαιρα είχαν εκδηλώσει την αναγκαιότητα του εμβολιασμού τους, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ελάχιστοι είναι αυτοί που κλήθηκαν για να εμβολιαστούν. Την ευθύνη για τα παραπάνω την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση, αφού δεν έχει κάνει προσπάθεια ουσιαστικής και υπεύθυνης ενημέρωσης στα στρατόπεδα, ούτε έχουν παρθεί μέτρα για τον εμβολιασμό των στρατευμένων. Μάλιστα, από ορισμένα στελέχη ακούγονται και τα γνωστά ότι ο κορονοϊός δεν υπάρχει. Συνέπεια όλων των παραπάνω είναι να παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα τα ποσοστά εμβολιασμού.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των θετικών κρουσμάτων από κορονοϊό, αν είναι ντόπιοι μπαίνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους, ενώ οι υπόλοιποι είναι σε καραντίνα στο ΣΤΕΠ. Όταν παρουσιάσουν συμπτώματα της λοίμωξης από τον covid νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, καθώς δεν υπάρχει κάποιος ειδικευμένους ιατρός για να τους παρακολουθήσει και οι υποστηρικτές υποδομές δεν καλύπτουν τέτοια περιστατικά.

Είναι χαρακτηριστικό επίσης ότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος στα στελέχη αν πραγματοποιούν τα τεστ που πρέπει ανά τακτά διαστήματα. Χαρακτηριστική είναι η επίπτωση όπου στέλεχος δεν δικαιούνταν τη χορήγηση σελφ τεστ. Κάθε Κυριακή ήταν υποχρεωμένος να κάνει ράπιντ τεστ στο ΣΤΕΠ, για να πάει στη δουλειά του τη Δευτέρα, ωστόσο δεν υπήρχε κανένας έλεγχος. Όταν βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό, την ιχνηλάτηση των επαφών του, ανέλαβε οπλίτης ιατρός.

Τα μέτρα πρόληψης που λαμβάνονται στις μονάδες είναι πλέον σχεδόν ανύπαρκτα. Κάποια μέτρα λαμβάνονται, μόνο όταν προκύψουν κρούσματα σε ένα στρατόπεδο, που σε αρκετές περιπτώσεις αυτό δεν ανακοινώνεται.

Η μάσκα χρησιμοποιείται μόνο για προσχηματικούς λόγους, αφού σχεδόν κανένας δεν την φοράει, ούτε σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους όπως γραφεία. Ακόμη τα απαραίτητα υλικά, όπως μάσκες, γάντια, αντισηπτικά είναι ατομική υπόθεση, επιβαρύνοντας οικονομικά τους στρατευμένους.

 

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για το Σταθμό Επανακτησίμων στη Μυτιλήνη ώστε:

1.    Το μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο του ΣΤΕΠ Μυτιλήνης να λειτουργήσουν άμεσα;

2.    Να στελεχωθεί το ΣΤΕΠ με τις ιατρικές ειδικότητες του παθολόγου, ορθοπεδικού, γενικού χειρουργού;

3.    Να είναι σε πλήρη λειτουργία και τα δυο ασθενοφόρα του ΣΤΕΠ;

4.    Να ξεκινήσει με ευθύνη της κυβέρνησης και της υπηρεσίας η υπεύθυνη ενημέρωση στα στρατόπεδα για την ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού και ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί άμεσα ο εμβολιασμός των στρατευμένων και των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων;

5.    Να υπάρξει δωρεάν χορήγηση σε όλα τα στρατόπεδα των απαραίτητων υλικών και μέσων προστασίας από τον κορονοϊό;

 

Οι Βουλευτές

Κομνηνάκα Μαρία

Παπαναστάσης Νίκος

Παφίλης Θανάσης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις