Επιστολική ψήφος για τις ευρωεκλογές - Αναλυτικά η διαδικασία
Σε ανακοινώσεις προχώρησαν η Υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο Αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος δίνοντας λεπτομέρειες για την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο.
«Ανταποκρινόμαστε στους προβληματισμούς που είχαν διατυπωθεί, αλλάζει τελείως το τοπίο όσον αφορά στην ψήφο των αποδήμων και στην ψήφο στην Ελλάδα. Μιλάμε για κατηγορίες όπως ΑμεΑ, ασθενείς, φοιτητές, σπουδαστές, μαθητές, που έχουν το δικαίωμα ψήφου, και εφόσον μπορούν, μπορούν να το ασκήσουν. Η επιστολική ψήφος βαθαίνει τη δημοκρατία. Είναι ο καλύτερος τρόπος για τα επόμενα 50 χρόνια της ελληνικής Δημοκρατίας», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως, υπουργός Εσωτερικών.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, ανέφερε για την επιστολική ψήφο: «Η εισαγωγή της επιστολής ψήφου θα διευκολύνει τους συμπολίτες μας. Είναι ένα εργαλείο που χρησιμοποιείται από πολλές χώρες του κόσμου. Δίνουμε το δικαίωμα στους ψηφοφόρους αν θέλουν να ψηφίσουν είτε με φυσικό τρόπο είτε με την επιστολική ψήφο. Θα αποστέλλεται το υλικό στον ψηφοφόρο και εκείνος θα αποστέλλει την ψήφο του. Θα αφορά ευρωεκλογές και εθνικά δημοψηφίσματα, δεν υπάρχει στις εθνικές εκλογές ακόμα».
Ο κύριος Λιβάνιος συνέχισε λέγοντας: «Στις ευρωεκλογές υπάρχει πάντα μεγάλη αποχή και αυτό θέλουμε να μειώσουμε. Οι απόδημοι μπήκαν στο apodimoi.gov.gr και αντίστοιχη πλατφόρμα θα χρησιμοποιηθεί και τώρα. Θα έρχεται κωδικός μιας χρήσης και η πλατφόρμα θα ανοίξει 40 ημέρες πριν τις ευρωεκλογές. Όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην μέχρι τώρα πλατφόρμα θα υπάρχει διασύνδεση. Είκοσι ημέρες πριν τις εκλογές θα σταλούν οι φάκελοι στους ψηφοφόρους που έχουν υποβάλλει αίτηση. Θα σταλεί το εκλογικό υλικό πρώτα στο εξωτερικό και μετά στο εσωτερικό».
Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, ο φάκελος θα περιέχει πέντε πράγματα:
- Τον φάκελο επιστροφής ψήφου,
- τον φάκελο ψηφοφορίας,
- το ψηφοδέλτιο,
- έντυπο προς τους ψηφοφόρους και
- έντυπο υπεύθυνη δήλωση.
«Στην πρώτη όψη έχει τους συνδυασμούς και όλα τα κόμματα που είναι υποψήφια, όπου οι εκλογείς θα βάζουν σταυρό εκεί που επιλέγουν. Η δεύτερη σελίδα θα έχει ένα μεγάλο τετράγωνο, με 42 συνδυασμούς. Ο εκλογέας θα διαλέξει τον υποψήφιο που θέλει επιλέγοντας τον αριθμό του. Η διαδικασία είναι πάρα πολύ απλή. Επίσης, θα υπάρχει υπεύθυνη δήλωση, που θα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει αλλιώς και ότι είναι ποινικό αδίκημα η παραχάραξη των στοιχείων.
Στο τέλος θα υπάρχει ο φάκελος με ειδικό γνώρισμα γνησιότητας που θα μπαίνει μόνο το ψηφοδέλτιο, το οποίο θα προσμετρηθεί. Διαβάζουμε το έντυπο των οδηγιών, συμπληρώνουμε την υπεύθυνη δήλωση, υπάρχει σκέψη για το αποδεικτικό ταυτότητας, κάτι που θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση. Αφού εξαντλήσει, θα στέλνει τον φάκελο επιστροφής ψήφου. Ανάλογα με την συμμετοχή θα υπάρξει γεωγραφική κατανομή για το πού θα συγκεντρώνονται. Η αποστολή από το Υπουργείο προς το παραλήπτη θα γίνεται ατελώς».
«Την επόμενη ημέρα που θα φύγουν οι φάκελοι, θα υπάρξει επιτροπή που θα υποδέχεται τα ψηφοδέλτια. Οι επιτροπές θα απαρτίζονται από δικαστή και δικαστικούς υπαλλήλους, θα επιβεβαιώνουν τον εκλογέα και θα ρίχνουν τον φάκελο της επιστροφής στην κάλπη. Σε αυτές τις επιτροπές τα κόμματα θα μπορούν να ορίσουν εκλογικό αντιπρόσωπο. Καταληκτική ημερομηνία παράδοσης θα είναι το Σάββατο στις 5 το απόγευμα την παραμονή των εκλογών», πρόσθεσε ο κύριος Λιβάνιος.
Και δεύτερος φάκελος ασφαλείας
Στο εσωτερικό κάθε φακέλου, ειδικότερα θα υπάρχει και δεύτερος φάκελος ασφαλείας – το περιεχόμενό του δεν θα μπορεί να διαβάζεται εφόσον ο φάκελος δεν σκιστεί, όπως συμβαίνει με τις τραπεζικές επιστολές για τη χορήγηση κωδικού ασφαλείας (pin).
Η ψήφος θα προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα.
Στον φάκελο που θα επιστρέφει στην Ελλάδα θα αναγράφεται, εκ των προτέρων τυπωμένη, μόνον η διεύθυνση του παραλήπτη και όχι του αποστολέα. Σε όλους τους φακέλους, εν ολίγοις, τα στοιχεία του παραλήπτη θα είναι τα ίδια (π.χ. εφορευτική επιτροπή, Πρωτοδικείο Αθήνας, οδός…)
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι η επιστροφή των φακέλων ψηφοφορίας θα γίνεται με ταχυμεταφορά και όχι με το απλό ταχυδρομείο.
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο να θεωρείται έγκυρος φάκελος μόνο εκείνος που θα φτάνει στην αρμόδια εφορευτική επιτροπή έως την ώρα που κλείνουν οι κάλπες. Δηλαδή, δεν θα έχει σημασία η «σφραγίδα» της ημέρας που ταχυδρομήθηκε ο φάκελος, αλλά το αν έχει παραληφθεί έγκαιρα.
Οτιδήποτε θα φτάνει στην αρμόδια εφορευτική επιτροπή μετά τις 19.00 της Κυριακής των εκλογών, δεν θα λαμβάνεται υπόψη.
Έπειτα από κάθε εκλογική αναμέτρηση, τα ονόματα των Ελλήνων του εξωτερικού που ψήφισαν με επιστολική ψήφο θα επιστρέφουν στους εκλογικούς καταλόγους. Αυτό σημαίνει ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επαναλαμβάνουν κάθε φορά την ίδια διαδικασία, δηλαδή να υποβάλλουν νέα αίτηση στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο.
Επιστολική ψήφος: Η διαδικασία
Τα βήματα στη διαδικασία για την επιστολική ψήφο είναι:
- Δημιουργείται ηλεκτρονική πύλη για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους επιστολικής ψήφου
- Ο εκλογέας κάνοντας χρήση των κωδικών του καταχωρεί την αίτησή του και συμπληρώνει τη διεύθυνση στην οποία θέλει να του αποσταλεί το εκλογικό υλικό. Το κινητό του τηλέφωνο που δηλώνει καθώς και το email του, πιστοποιούνται με συνθηματικό μιας χρήσης (OTP)
- H αίτηση γίνεται αμέσως οριστική, μόλις αυτή υποβληθεί.
- Η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων λήγει 40 ημέρες πριν τη διενέργεια των εκλογών. Μέχρι εκείνη την ημερομηνία ο εκλογέας μπορεί να τροποποιήσει τη διεύθυνση παραλαβής ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο, καθώς και να ακυρώσει την αίτησή του
- Αιτήσεις εκλογέων εκτός επικρατείας που είναι ενεργές μεταπίπτουν και στην εφαρμογή για την εγγραφή για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο
Τι περιλαμβάνει ο φάκελος της επιστολικής ψήφου
Ο φάκελος αποστέλλεται στον ψηφοφόρο το αργότερο 20 ημέρες πριν από τις εκλογές. Ο ψηφοφόρος ενημερώνεται με mail για την αποστολή του φακέλου και με σύνδεσμο για να βλέπει την πορεία.
Το υλικό που λαμβάνει ο ψηφοφόρος που έχει δηλώσει ότι θέλει να ασκήσει το εκλογικό δικαίωμα με επιστολική ψήφο περιλαμβάνει:
- Φάκελο επιστροφής επιστολικής ψήφου
- Φάκελο ψηφοφορίας
- Ψηφοδέλτιο
- Έντυπο οδηγιών και κατάλογο υποψηφίων
- Έντυπο – Υπεύθυνη δήλωση
Σε ό,τι αφορά στο ψηφοδέλτιο, είναι ενιαίο και τυπώνεται με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών. Στην πρώτη σελίδα, ο ψηφοφόρος επιλέγει το κόμμα ή τον συνασπισμό που επιθυμεί. Στη δεύτερη σελίδα επιλέγει τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του συνδυασμού που έχει προτιμήσει.
Για να καταμετρηθεί η ψήφος είναι απαραίτητη η συμπλήρωση της υπεύθυνης δήλωσης. Σε αυτή, ο ψηφοφόρος δηλώσει ότι:
α) Έχει εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους της επιστολικής ψήφου και δεν μπορεί να ψηφίσει με φυσική παρουσία στις επικείμενες εκλογές εφόσον έχει παραληφθεί ο φάκελος του από την επιτροπή υποδοχής επιστολικής ψήφου
β) Η συμπλήρωση του ψηφοδελτίου, και της επιλογής των υποψηφίων, έγινε αποκλειστικά από τον ίδιο δίχως την παρουσία άλλου προσώπου. Η προτίμηση που εκφράστηκε στο ψηφοδέλτιο εκφράζει αποκλειστικά και μόνο τη δική του επιλογή και
γ) Είναι σε γνώση του ότι αποτελεί ποινικό αδίκημα η πλαστογράφηση της παρούσας υπεύθυνης δήλωσης ή η ψευδής δήλωση των ανωτέρω στοιχείων.
Μέσα στον ειδικό φάκελο ο ψηφοφόρος βάζει το ψηφοδέλτιο, την αίτηση – υπεύθυνη δήλωση και το αποδεικτικό ταυτότητας, τον κλείνει και τον αποστέλλει.
Απαντήσεις σε ερωτήσεις για την επιστολική ψήφο
Παράλληλα, το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε απαντήσεις σε τέσσερις ερωτήσεις σχετικά με την επιστολική ψήφο.
Τι θα γίνει αν πάω να ψηφίσω στο εκλογικό μου τμήμα, ενώ έχω εγγραφεί να ψηφίσω επιστολικά;
Αν έχω κάνει αίτηση εμπρόθεσμα για επιστολική ψήφο, θα υπάρχει ειδική ένδειξη δίπλα στον εκλογέα και ο δικαστικός αντιπρόσωπος δεν θα μου επιτρέψει να ψηφίσω.
Τι θα γίνει αν δεν φτάσει ο φάκελος έγκαιρα ή έχασα τον φάκελό μου;
Το εκλογικό υλικό πρέπει να φυλάσσεται. Αν δεν φτάσει έγκαιρα ο φάκελος ή χαθεί ή καταστραφεί, τότε ο τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα που είμαι εγγεγραμμένος θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία εκεί.
Τι θα γίνει αν μετάνιωσα και θέλω να ψηφίσω με φυσική παρουσία;
Κατ’ εξαίρεση, αν δεν έχει παραληφθεί ο φάκελος εμπρόθεσμα (δηλ. έως τις 17:00 την παραμονή των εκλογών) τότε ο δικαστικός αντιπρόσωπος στο εκλογικό τμήμα που είμαι εγγεγραμμένος θα ενημερωθεί για το γεγονός μη παραλαβής του φακέλου και θα μπορώ να ψηφίσω με φυσική παρουσία εκεί.
Τι θα γίνει αν επέλεξα κατά λάθος άλλο κόμμα ή υποψήφιο από αυτόν που ήθελα;
Στην εξαιρετική αυτή περίπτωση, ο εκλογέας μπορεί να τυπώσει το ψηφοδέλτιο που θα υπάρχει στην σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών και να το βάλει στον φάκελο ψηφοφορίας.