Skip to main content
|

Επιστολή-παρέμβαση Ν.Σηφουνάκη για το πρόβλημα με τα βοσκοτόπια στη Λέσβο

Επιστολή-παρέμβαση Ν.Σηφουνάκη για το πρόβλημα με τα βοσκοτόπια στη Λέσβο

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Χρόνος ανάγνωσης :
2'
Λέξεις Κλειδιά :
Νίκος Σηφουνάκης

Την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί αυτές τις ημέρες στη Λέσβο με την επιλεξιμότητα των βοσκήσιμων γαιών και που έχει προκαλέσει – δικαίως- αναστάτωση στους αγρότες του ακριτικού νησιού, ζήτησε με επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Τσαυτάρη ο βουλευτής ΠΑΟΚ Ν. Λέσβου Ν. Σηφουνάκης.

Στην επιστολή του ο κ. Σηφουνάκης επισημαίνει την ανάγκη να προωθηθεί άμεσα ρύθμιση από το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε να εναρμονιστεί το νέο Σχέδιο Δράσης Βοσκήσιμων Γαιών με την τοπική και εδαφική ιδιαιτερότητα της Λέσβου, προκειμένου να συνεχίσουν οι κτηνοτρόφοι του ακριτικού μας νησιού να ασκούν στο τόπο τους το επάγγελμά τους.

Όπως τονίζει ο κ. Σηφουνάκης, με το νέο Σχέδιο Δράσης περιορίζονται σε μόλις 388.000 στρέμματα οι επιλέξιμες για βόσκηση εκτάσεις, δηλαδή μειωμένες κατά 40% σε σχέση με αυτές που δηλώθηκαν το 2012, καθιστώντας, με αυτόν τον τρόπο, σχεδόν απαγορευτική την άσκηση της κτηνοτροφίας από τους αγρότες της Λέσβου.


 

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της επιστολής

Προς

κ. Α. Τσαυτάρη

Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Αγαπητέ κ. Υπουργέ,

Αναστάτωση έχει δημιουργηθεί αυτές τις ημέρες στους αγρότες της Λέσβου - που βιοπορίζονται από την κτηνοτροφία, και κυρίως την προβατοτροφία, που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο και σημαντικότερο - μετά την ελαιοκαλλιέργεια - παραγωγικό κλάδος στο νησί - με το ζήτημα της επιλεξιμότητας των βοσκήσιμων γαιών.

Ασφαλώς και σας είναι γνωστό ότι με την αναγγελθείσα εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης Βοσκήσιμων Γαιών, περιορίζονται οι εκτάσεις που σήμερα είναι αναγνωρισμένες ως βοσκοτόπια και κατά συνέπεια τα δικαιώματα των κτηνοτρόφων στην εξισωτική αποζημίωση, που έχουν ως τώρα διασφαλίσει. Όπως με ενημέρωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, τα 634.000 στρέμματα που κατά το 2012 δηλώθηκαν ως επιλέξιμες για βόσκηση εκτάσεις, με την εφαρμογή του νέου σχεδίου περιορίζονται στα 388.000, δηλαδή μείωση κατά 40% ! Μάλιστα αν εξαιρέσει κανείς το δυτικό τμήμα του νησιού, όπου τα βοσκοτόπια είναι «γυμνά», σε σχέση με το υπόλοιπο νησί, που υπάρχει και θαμνώδης βλάστηση (π.χ. πουρνάρια κλπ), η άσκηση της κτηνοτροφίας απ τους αγρότες καθίσταται πλέον σχεδόν απαγορευτική.

Επιβάλλεται νομίζω το Υπουργείο σας, στο πλαίσιο και της Συνταγματικά κατοχυρωμένης Αρχής της Νησιωτικότητας, να προχωρήσει το γρηγορότερο δυνατό σε ρύθμιση και εναρμόνιση με την τοπική εδαφική ιδιαιτερότητα, τροποποιώντας τις σχετικές διατάξεις στο υπό εφαρμογή νέο σχέδιο.  Εθνικοί και κοινωνικοί λόγοι, εν μέσω μάλιστα της σοβαρής οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας,  επιβάλλουν  να βρεθεί η «χρυσή τομή» ώστε να συνεχίσουν οι κτηνοτρόφοι του ακριτικού μας νησιού να ασκούν στο τόπο τους το επάγγελμά τους και να μην αναγκαστούν να βγουν στην πενία ή να ξενιτευτούν.

Γνωρίζω την προσωπική σας ευαισθησία για ζητήματα που άπτονται της ενίσχυσης και αποτελεσματικής λειτουργίας του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και είμαι βέβαιος ότι θα πράξετε τα δέοντα. Παρακαλώ, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, να με κρατήσετε ενήμερο των όποιων εξελίξεων.

 

Με εκτίμηση,

 

Νίκος Σηφουνάκης

SHARE

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟ

Διαβάστε επίσης
Άρθρα απο την ίδια κατηγορία
Όλες οι προσεχείς εκδηλώσεις