Επίσκεψη Σκα Κέλλερ στη Λέσβο. Να πέσουν οι φράχτες στα σύνορα
Τη Λέσβο επισκέφτηκε τη Δευτέρα 16 Μαΐου η αντιπρόεδρος της Ευρω-ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία, Ska Keller, για να ενημερωθεί και να δει από κοντά για τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.
Η Ska Keller συνοδευόμενη από τον συν-συντονιστή της θεματικής ομάδας ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Μπάκα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με φορείς, εθελοντές και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα επισκέφτηκε τις δομές φιλοξενίας της Caritas, του Καρά-τεπέ, της Ηλιαχτίδας και του ΠΙΚΠΑ όπου ενημερώθηκε με τις υπευθύνους για τη ανάγκη ενδυνάμωσης των δομών αυτών καθώς προσφέρουν πολύ σημαντικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα για ευπαθείς ομάδες, οικογένειες και ανηλίκους ασυνόδευτους πρόσφυγες.
Η Σκα Κέλλερ επισκέφτηκε και το κέντρο κράτησης της Μόριας, όπου δυστυχώς δεν κατάφερε να εισέλθει καθώς πριν την άφιξη της είχαν αρχίσει ταραχές από διαμαρτυρομένους πρόσφυγες που μετά από 45 ή και παραπάνω ημέρες που είναι στο νησί βλέπουν τις διαδικασίες να καθυστερούν και παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο, χωρίς να έχουν ελπίδα για τη συνέχιση του ταξιδιού τους. Η Σκά Κέλλερ είχε συνάντηση με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργο Πάλλη και εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενώ πραγματοποίησε και συναντήσεις με δικηγόρους που ασχολούνται με τις αιτήσεις ασύλου που έχουν κάνει οι πρόσφυγες, όπου ενημερώθηκε και τα προβλήματα στη διαδικασία, την παραβίαση των δικαιωμάτων των προσφύγων και την ελλιπή υποστήριξη τους.
Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη της η Ska Keller έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Είναι η δεύτερη φορά που επισκέπτομαι τη Λέσβο τους τελευταίες μήνες, και χαίρομαι γιατί συνάντησα και σήμερα ανθρώπους που στέκονται αλληλέγγυοι τους πρόσφυγες. Δυστυχώς μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, χιλιάδες προσφύγων έχουν «παγιδευτεί» στην Ελλάδα και απαιτείται η άμεση ενεργοποίηση της διαδικασίας της επανατοποθέτησης τους στις χώρες της ΕΕ, όπως ίσχυε πριν τη συμφωνία και εξακολουθεί να ισχύει. Είναι σημαντική η νομική υποστήριξη των προσφύγων καθώς και η στήριξη των δομών φιλοξενίας που προσφέρουν πολλά. Είμαστε αντίθετοι στους τοίχους που υψώνονται στα σύνορα της ΕΕ και πρέπει όλες οι χώρες να σταθούν αλληλέγγυες στο προσφυγικό ζήτημα και να μην αφήνουν την Ελλάδα αβοήθητη, σπρώχνοντας απλά τους πρόσφυγες πέρα από τα σύνορα της ΕΕ.»