Επίκαιρες ερωτήσεις Π.Βογιατζή για ΔΕΥΑΛ και ασθενείς με Alzheimer
Επίκαιρη Ερώτηση με θέμα τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λέσβου (ΔΕΥΑΛ) κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Λέσβου, Παύλος Βογιατζής, μετά και την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΔΕΥΑ Λέσβου, κ. Νίκο Ιππειώτη.
Η Ερώτηση απευθύνεται στον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, και αφορά στα σημαντικά προβλήματα που θα προκύψουν σε περίπτωση που ισχύσει η επέκταση των διοικητικών ορίων της ΔΕΥΑΛ σε ολόκληρο το Δήμο Λέσβου, όπως προβλέπεται από το Νόμο (Ν.4071/2012).
Τα προβλήματα αυτά, που αφορούν κυρίως σε ελλείψεις προσωπικού, θα επηρεάσουν άμεσα την ποιότητα παροχής υπηρεσιών προς τους πολίτες, καθώς η ΔΕΥΑΛ δε θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες ολόκληρου του Δήμου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εγγυηθεί πλέον την τήρηση των προβλεπόμενων κοινοτικών οδηγιών για την ποιότητα του πόσιμου νερού και την επεξεργασία των λυμάτων.
Για το λόγο αυτό προτείνεται μία μεταβατική διάταξη που θα καθυστερεί την επέκταση των ορίων της ΔΕΥΑΛ έως τις 31-12-2014, την ίδια στιγμή που μέχρι την ημερομηνία αυτή θα δίνει τη δυνατότητα στη Δημοτική Επιχείρηση να πραγματοποιεί τα απαραίτητα έργα μέσω προγραμματικών συμβάσεων με το Δήμο Λέσβου, όπως δηλαδή ίσχυε μέχρι πρότινος.
Στην Ερώτηση, ο Βουλευτής, συμπεριλαμβάνει επίσης και ξεχωριστό ερώτημα που αφορά στη δυνατότητα της ΔΕΥΑΛ να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις προσωπικού, βάσει των ελλείψεων που αντιμετωπίζει, εφόσον οι προσλήψεις αυτές δε θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, αφού το κόστος λειτουργίας της Επιχείρησης καλύπτεται από τα ανταποδοτικά τέλη.
Επίκαιρη Ερώτηση και Αναφορά κατέθεσε επίσης σήμερα ο Βουλευτής, Παύλος Βογιατζής, σχετικά με την πρόσφατη αλλαγή στη συμμετοχή της φαρμακευτικής δαπάνης από τους ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer.
Η Ερώτηση απευθύνεται προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, και επισημαίνει τους σοβαρούς κινδύνους και την τεράστια αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης που τελικά θα βαρύνει τα ταμεία, σε περίπτωση που οι ασθενείς αυτοί χρειαστεί να διακόψουν τη θεραπεία τους, λόγω οικονομικής αδυναμίας.
Συνεπώς, είναι αναγκαία η επαναφορά της μηδενικής συμμετοχής αυτών των ασθενών στα έξοδα φαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς η νόσος πλήττει κυρίως ανθρώπους άνω των 65 ετών, δηλαδή συνταξιούχους που έχουν ήδη υποστεί σοβαρές μειώσεις στις συντάξεις τους.
Εκείνο που επισημαίνει επιπλέον ο Βουλευτής είναι το γεγονός ότι οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Alzheimer δε δικαιούνται αναπηρικής σύνταξης ούτε άλλου επιδόματος αναπηρίας. Κάτι, που ενδεχομένως θα πρέπει να επανεκτιμηθεί τόσο όσον αφορά στη διατήρηση της μηδενικής συμμετοχής τους στα φάρμακα, όσο και γενικότερα στην οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος.