Πολιτική

28/02/2012 - 11:46

Ενημέρωση σχολείων Θεσσαλονίκης για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

ign="center">Συνεχίζεται η ενημέρωση των μαθητών της Θεσσαλονίκης για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου ταξιδεύει και φέτος στα σχολεία της Θεσσαλονίκης

 

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται και κατά τη φετινή σχολική περίοδο 2011-2012 η δράση ενημέρωσης των μαθητών της Θεσσαλονίκης για το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου που ξεκίνησε την περασμένη σχολική χρονιά. Οι μαθητές ενημερώνονται για το μοναδικό φυσικό μνημείο της χώρας μας μέσω της διαδραστικής εκπαιδευτικής εφαρμογής που έχει σχεδιάσει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου ειδικά για τους μαθητές, μέσω φωτογραφιών και παιχνιδιών. Υπεύθυνη για τη δράση είναι η Δρ. Κ. Βασιλειάδου, Γεωλόγος – Παλαιοντολόγος του Μουσείου.

Μετά από την περσινή εκστρατεία ενημέρωσης, στην οποία συμμετείχαν συνολικά περίπου 1.500 μαθητές και 53 εκπαιδευτικοί προερχόμενοι από εννέα σχολεία, φέτος ακόμη περισσότερα σχολεία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν στη δράση του Μουσείου. Κατά τη διάρκεια των δύο περασμένων μηνών, το Απολιθωμένο Δάσος παρουσιάστηκε σε περίπου 600 μαθητές, του 1ου Γυμνασίου Χαριλάου, του 1ου Γυμνασίου Μίκρας, και των Ιδιωτικών Δημοτικών Σχολείων Δελασάλ και Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδης, ενώ επισκέψεις σε πολλά άλλα σχολεία είναι προγραμματισμένες για τους επόμενους μήνες.

Η δράση απευθύνεται σε μαθητές τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές της συμπρωτεύουσας έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο εντυπωσιακό γεωλογικό μνημείο της Λέσβου, να γνωρίσουν τα φυτά και τα ζώα που έζησαν στην περιοχή του Αιγαίου πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια, καθώς επίσης και τις διεργασίες που οδήγησαν στην απολίθωσή τους. Τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης συμμετέχουν ενεργά και με μεγάλο ενθουσιασμό στις παρουσιάσεις, συζητώντας και θέτοντας εύστοχες ερωτήσεις, τόσο για το Απολιθωμένο Δάσος και τη δημιουργία του, όσο και για θέματα που αφορούν στα ηφαίστεια, στην εύρεση απολιθωμάτων, στην εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη μας.

Στόχος της δράσης είναι να συστήσει το μοναδικό γεωλογικό και φυσικό μνημείο της χώρας μας σε παιδιά και εκπαιδευτικούς της συμπρωτεύουσας, αλλά και να τους πληροφορήσει για τη σημασία του στην κατανόηση των περιβαλλοντικών αλλαγών. Η ενημέρωση πολλών τάξεων οδηγεί σε συζητήσεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλιματική αλλαγή στα σύγχρονα οικοσυστήματα, πολλές από τις οποίες αποδεικνύονται μέσω της μελέτης του Απολιθωμένου Δάσους. Οι μαθητές έτσι προβληματίζονται για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο φυσικό περιβάλλον η απερίσκεπτη συμπεριφορά του σύγχρονου ανθρώπου. Παράλληλα, η προβολή του Απολιθωμένου Δάσους έξω από τα όρια της Λέσβου στοχεύει στο να προσφέρει κίνητρα σε σχολικές ομάδες να επισκεφτούν το Μουσείο και τη Λέσβο και να γνωρίσουν από κοντά το Απολιθωμένο Δάσος και το φυσικό πλούτο του νησιού.

Χαρακτηριστικός είναι ο ενθουσιασμός με τον οποίο αντιδρούν οι μαθητές στην πρωτότυπη αυτή δράση ενημέρωσης. Ομάδα μαθητών της Β’ Δημοτικού των Εκπαιδευτηρίων Μαντουλίδη κατασκεύασαν το Απολιθωμένο Δάσος της φαντασίας τους, πριν από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, ενώ μαθητές της Ε’ του ίδιου σχολείου, αφού ενημερώθηκαν, στόλισαν τους τείχους της τάξης τους με φωτογραφίες του Απολιθωμένου Δάσους και πληροφορίες για αυτό που βρήκαν στο διαδίκτυο.

Μοιράσου το άρθρο!