Εγκριση INTERREG Ελλάδας – Κύπρου και η προετοιμασία της Περιφέρειας
Οπως αναμενόταν εγκρίθηκε το νέο πρόγραμμα INTERREG για τη διασυνοριακή συνεργασία με τη Κύπρο (αφού η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται συνεργασία με τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου) και αφορά και τα νησιά της Περιφέρειας μας.
Μπορούμε να γνωρίζουμε ποιά είναι η προετοιμασία της Περιφέρειας Β.Αιγαίου ώστε όχι απλά να "απορροφήσει" τους πόρους όπως γίνεται εδώ και χρόνια, αλλά για να τους αξιοποιήσει στο πλαίσιο της αναπτυξιακής στρατηγικής της;
Βέβαια θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι, 14 μήνες μετά την εκλογική επικράτηση και 11 μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων από την "νέα" περιφερειακή αρχή της κας Καλογήρου, δεν έχουμε δει ούτε το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας ούτε τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να αξιοποιήσει το κύριο πακέτο χρηματοδότησης που είναι το ΠΕΠ της Περιφέρειας.
Ως «ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΖΩΗΣ με το ΑΙΓΑΙΟ» δεν θα πάψουμε να επιμένουμε ότι η σωστή αξιοποίηση των όποιων διαθέσιμων πόρων περνά μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα των νησιών μας (τοπικά προϊόντα, πολιτισμό, περιβάλλον) και θα αντιμετωπίζει τα μειονεκτήματα που υπάρχουν (πχ. έλλειψη καινοτομίας, χαμηλό επίπεδο εξειδίκευσης ανθρώπινου δυναμικού, χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών δημοσίου συμφέροντος κλπ). Αυτό απαιτεί συνολικό και τομεακό αναπτυξιακό σχεδιασμό που δεν υπάρχει.
Σε μια ιδιαίτερα δύσκολή για τη χώρα μας περίοδο, η «απραξία» που κυριαρχεί στην Περιφέρεια με ευθύνη της κας Καλογήρου που φαίνεται ότι αδυνατεί να αντιληφθεί τον ρόλο της με βάση τις αρμοδιότητες που έχουν εκχωρηθεί με τον Καλλικράτη, εντείνει τα υπάρχοντα προβλήματα ειδικά στη Περιφέρεια μας. Μια «απραξία» που αποτυπώνεται από τη μη λειτουργία των συλλογικών οργάνων όπως το Περιφερειακό Συμβούλιο που μετά από 6 συνεδριάσεις σε 11 μήνες, ξεκουράζεται.
Γ.Σπιλάνης
Αναπληρωτής Καθηγητής
Περιφερειακός Σύμβουλος