Πολιτική

20/07/2024 - 13:18

Δηλώσεις πολιτικών προσώπων της Λέσβου για την επέτειο εισβολής στην Κύπρο

Με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης έκανε την ακόλουθη δήλωση :

"Η σημερινή μαύρη επέτειος από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο μας θυμίζει τις ανοικτές πληγές που έχει αφήσει στον ελληνισμό και την ανάγκη αυτές να επουλωθούν. Είναι καθήκον όλων μας να μην ξεχνάμε τα δραματικά αυτά γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα τον ξεριζωμό οικογενειών από τον τόπο τους αλλά και τη θυσία όσων έπεσαν μαχόμενοι υπερασπιζόμενοι την πατρίδα τους". 

Δήλωση του Δημάρχου Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα για τα 50 χρόνια από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο 

 

«50 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που κατέληξε στην κατάληψη και κατοχή ως σήμερα ενός μεγάλου μέρους της Μεγαλόνησου.

Η μνήμη των Κύπριων αδελφών μας, όλων των αγωνιστών μας που θυσίασαν τη ζωή τους στον αγώνα για την ελευθερία παραμένει ζωντανή.

Μισό αιώνα μετά ενώνουμε τις φωνές μας με εκείνες που ζητούν άμεση επανέναρξη των συνομιλιών, με τη μεσολάβηση και πρωταγωνιστικό ρόλο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε – επιτέλους – να δοθεί μια δίκαιη και οριστική λύση στο Κυπριακό»

 Πανάγος Κουφέλος:

 

Συμπληρώνονται πενήντα χρόνια από την τουρκική εισβολή της 20ής Ιουλίου 1974 με όλες τις ολέθριες συνέπειες και τα τραύματα που αυτή επέφερε στον Ελληνισμό.

Υποκλινόμαστε στη μνήμη των χιλιάδων πεσόντων αδελφών μας και εκφράζουμε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας προς όλους τους γενναίους, Κύπριους και Έλληνες μαχητές και άδολους πατριώτες, που αντιμετώπισαν τις υπέρτερες δυνάμεις του εισβολέα, θυσιάζοντας και τη ζωή τους, στη σκληρή και άνιση αναμέτρηση του 1974.

Η πεντηκοστή επέτειος από την Τουρκική Εισβολή στην Κύπρο, προσφέρεται, με τον έντονο χρονικό συμβολισμό της, για συλλογικό προβληματισμό, εξαγωγή και άντληση διδαγμάτων από την ιστορική εμπειρία.

Είναι ημέρα μνήμης και όχι και ξεφαντώματος!

Ως παράταξη λυπούμαστε για το γεγονός ότι απουσιάζουν φέτος από το Δήμο Μυτιλήνης εκδηλώσεις μνήμης και τιμής της μαύρης αυτής επετείου και καλούμε το κ. Χριστόφα,  με οδηγό τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και όχι το a la carte εμπόριο εθνικής ευαισθησίας, να αφήσουν στην άκρη την ημέρα της επετείου, τις γιορτές και τα πανηγύρια και να τιμήσουν τους νεκρούς μας.

Μία τέτοια μέρα που ο Ελληνισμός πενθεί, οφείλουμε να σκεφτόμαστε και να θυμόμαστε με θλίψη καθώς αποτελεί τη πιο μαύρη σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας.

Το οφείλουμε, πρωτίστως, ως φόρο τιμής στους πεσόντες αδελφούς μας, τους ηρωικούς υπερασπιστές της Κύπρου, που αντιμετώπισαν τις δυνάμεις του Τούρκου εισβολέα.

Το διαχρονικό σύνθημα παραμένει ζωντανό: «Δεν Ξεχνώ!».

Αιωνία η μνήμη τους!

 

Μοιράσου το άρθρο!