Πολιτική

12/04/2016 - 06:10

Το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Süddeutsche Zeitung για τον δήμαρχο Λέσβου

To

προφίλ του 64χρονου δημάρχου της Λέσβου, Σπύρου Γαληνού παρουσιάζει η Süddeutsche Zeitung.

 
H ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας, τον χαρακτηρίζει ως τον άνθρωπο ο οποίος σήκωσε στις πλάτες του, την προσφυγική κρίση.
 
«Μια μέρα του περασμένου φθινοπώρου έγινε ακόμη και ναυαγοσώστης», σημειώνει το άρθρο, επισημαίνοντας πως ο κ. Γαληνός δεν είναι μόνο δήμαρχος.
 
«Μια βάρκα με πρόσφυγες κατευθυνόταν προς το λιμάνι, όταν τον ειδοποίησαν. Ζήτησε συγγνώμη από τους συνομιλητές του, λέγοντας τους πως έγινε κάτι έκτακτο. Οι άνθρωποι μέσα στη βάρκα φώναζαν για βοήθεια. Έβγαλε το σακάκι του και βούτηξε μέσα στη θάλασσα» περιγράφει το άρθρο.
 
Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου, ο δήμαρχος την θεωρή λογική. «Αυτό που θέλει να δείξει στον Πάπα είναι η αλληλεγγύη, η ειρήνη και το φως», αναφέρει η Süddeutsche Zeitung.
 
«Ο κ. Γαληνός κάθεται στο γραφείο του, καπνίζει το ηλεκτρονικό του τσιγάρο και σκέφτεται τότε, που εκατοντάδες οικογένειες προσφύγων είχαν στήσει τις σκηνές τους στο λιμάνι. Δύσκολα αναγνώριζε τη Μυτιλήνη. Τόσοι απελπισμένοι άνθρωποι είχαν φτάσει εκείνη τη στιγμή. Πέρυσι, στο τέλος του καλοκαιριού είχε γίνει έξαλλος. Συχνά αισθανόταν πως έχει εγκαταλειφθεί από τις μεγάλες και ισχυρές χώρες της Ευρώπης. Πώς μπορούν αλήθεια όλες αυτές οι ισχυρές χώρες να δείχνουν λιγότερη προθυμία να βοηθήσουν (σ.σ. τους πρόσφυγες) από ό,τι το νησί του; αναρωτιόταν» συνεχίζει το άρθρο, χαρακτηρίζοντας τη Λέσβο ως «το νησί- σύμβολο της ευρωπαϊκής αδυναμίας».
 
Εάν ο κ. Γαληνός μπορεί να διακρίνει κάτι όμορφο σε αυτή την κρίση πάντως είναι η προθυμία των απλών ανθρώπων να βοηθήσουν. Χιλιάδες εθελοντές ταξίδεψαν στη Λέσβο για αυτό τον σκοπό. «“Το νησί μας έγινε ομορφότερο”, λέει o δήμαρχος», συμπληρώνει το δημοσίευμα.
 
«Ο Γαληνός σκέφτεται την περίοδο μετά την κρίση. Εάν η συμφωνία για τους πρόσφυγες με την Τουρκία τηρηθεί, σύντομα δεν θα καταφθάνουν πλέον πρόσφυγες στη Λέσβο. Και τότε το σημερινό προσφυγονήσι θα πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τον εαυτό του ώστε να έρθουν και πάλι τουρίστες», καταλήγει το άρθρο.

Μοιράσου το άρθρο!