Απάντηση Δημάρχου Λέσβου για το "20.000 πρόσφυγες στη Λέσβο" από την Daily Mail
Στην βρετανική εφημερίδα μιίλησε ο δήμαρχος της Λέσβου, ο Σπύρος Γαληνός, λέγοντας ότι δεν είναι «καμία ιδέα» αν η νέα συμφωνία θα λειτουργούσε και ήταν έτοιμος να κρατήσει έως και 20.000 στην περίπτωση που αποτύγχανε.
Η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της παραδέχθηκε επίσης ότι δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει να στέλνει πίσω τους πρόσφυγες καθώς προσπαθεί να εφαρμόσει την συμφωνία κλειδί που στοχεύει την οδό που χρησιμοποιούνταν από ένα εκατομμύριο ανθρώπους που διέσχισαν το Αιγαίο φτάνοντας στην ΕΕ τον περασμένο χρόνο.
Όπως λέει πάντως ο δήμαρχος της Λέσβου δεν έλαβε καμία προειδοποίηση για την ξαφνική αλλαγή πολιτικής που οδήγησε σε μία περιττή σύγχυση. «Πρότεινα αυτό το σχέδιο για πολύ καιρό, αλλά ξαφνικά το ανακοίνωσαν χωρίς να μας ενημερώσουν. Δεν είχαμε καμία ελπίδα να προετοιμάσουμε οτιδήποτε για αυτό.
Σήμερα οι αριθμοί των αφίξεων είναι περίπου οι ίδιοι όπως ήταν πριν έτσι δεν είχε άμεσο αντίκτυπο. Μόνο ο καιρός θα δείξει αν αυτό θα αλλάξει. Σήμερα μπορώ να δεχθώ 7.000 μετανάστες, αλλά με τη βοήθεια της ΕΕ θα μπορούσα να δεχθώ 20.000, και αυτή είναι μία πιθανότητα για την οποία πρέπει να προετοιμαστούμε καθώς προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες, αυτούς τους ανθρώπους με όποιο τρόπο μπορούμε», λέει μιλώνατς στην Daily Mail ο κ. Γαληνός.
Η δήλωση του Δημάρχου έχει προκαλέσει πολλά σχόλια από τότε που έγινε γνωστή....
up date απάντηση Δημάρχου Λέσβου
Σχετικά με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail, το οποίο αναπαράγεται σήμερα Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 σε τοπικά αλλά και εθνικά μέσα ενημέρωσης, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
Ο Δήμαρχος Λέσβου, ουδέποτε έχει δηλώσει συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων ως ανώτατο όριο φιλοξενίας ή πιθανό ανώτατο όριο. Αντίθετα, σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους αναφέρει ότι θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε εξέλιξη με μόνο στόχο να αποφύγουμε τις επικίνδυνες καταστάσεις που ζήσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε έγιναν τα έργα επέκτασης του Δημοτικού Κέντρου Φιλοξενίας στην περιοχή Καρά Τεπέ, καθώς επίσης και οι χώροι πρώτης υποδοχής στην περιοχή της Συκαμιάς και του Μανταμάδου.
Η συγκεκριμένη αναφορά περί δυνατότητας φιλοξενίας 20.000 προσφύγων στο νησί, δεν έχει γίνει σε αυτό το πλαίσιο και με το συγκεκριμένο νόημα και η δημοσίευσή της, πιθανότατα, οφείλεται σε παρανόηση του νοήματος της μεταφράστριας της αποστολής, καθώς ο κ. Γαληνός πραγματοποιεί τις συνεντεύξεις του στα Ελληνικά. Ο κ. Γαληνός, αναφέρθηκε στην αναλογία φιλοξενίας που έχει το νησί της Λέσβου με το κράτος της Μ. Βρετανίας, η οποία έχει ανακοινώσει την αποδοχή 20.000 προσφύγων σε διάρκεια 5 ετών, ενώ η Λέσβος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα μπορούσε, με την βοήθεια της Ε.Ε, να φιλοξενήσει ίσως και 20.000.
Σημειώνουμε ότι, διευκρινιστική δήλωση έχει ήδη αποσταλεί στην εφημερίδα.