Αλλαγές Προέδρων σε Κοινότητες της Λέσβου - Τι ισχύει και που θα γίνουν ξανά εσωτερικές εκλογές
Για τις αλλαγές στη διοίκηση των Κοινοτήτων και τον τρόπο εκλογής Προέδρων και Συμβουλίων στις κοινότητες με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα, μίλησε στην ΕΡΤ Αιγαίου ο συντονιστής του δικτύου κοινοτήτων Λέσβου και μέλος του πανελλαδικού δικτύου κοινοτήτων, Κίμων Χρυσίδης.
Χαρακτήρισε νίκη για τις κοινότητες και τον αγώνα του πανελλαδικού δικτύου κοινοτήτων την απόφαση ότι για τις κοινότητες από 201- 2.000 κατοίκους, πρόεδρος της κοινότητας και του τριμελούς συμβουλίου αναλαμβάνει, ο σύμβουλος του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού στη δημοτική κοινότητα που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης, και όχι ο πρώτος του συνδυασμού του δημάρχου.
Αντίθετα σε κοινότητες άνω των 2.001 κατοίκων ο συνδυασμός του δημάρχου καταλαμβάνει τα 3/5 των εδρών του συμβουλίου, ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος.
Όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου ( Μυρσίνη Τζινέλλη ) ο κ. Χρυσίδης «οι κοινότητες με το δίκτυο κοινοτήτων διεκδίκησαν ξεχωριστή κάλπη στις αυτοδιοικητικές εκλογές κάτι στο οποίο δεν εισακουσθήκαμε. Ο νόμος πριν την αλλαγή τον Αύγουστο του 2019 προέβλεπε αυτοδυναμία και πόρους στις κοινότητες κάτι το οποίο δεν εφαρμόστηκε και αυτό έχει αποθαρρύνει πολύ νέο κόσμο να ασχοληθεί με τα κοινά. Πανελλαδικά υπάρχει απροθυμία στελέχωσης των ψηφοδελτίων στις κοινότητες και αυτό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη γιατί τα χωριά μαραζώνουν», συμπλήρωσε ο κ. Χρυσίδης ενημερώνοντας ότι ούτε ο ίδιος θα είναι ξανά υποψήφιος στις εκλογές τον Οκτώβρη του 2023.
Εν τω μεταξύ εσωτερικές εκλογές μεταξύ των μελών των τοπικών συμβουλίων θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 28 Απριλίου σε ορισμένες κοινότητες, καθώς ο νόμος συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ για τον τρόπο εκλογής προέδρου για κοινότητες άνω των 300 κατοίκων. Συγκεκριμένα η διάταξη αυτή προβλέπει ότι «εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την έναρξη ισχύος του Ν.4043/2023 ήτοι από 13.4.2023, το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας συνέρχεται σε ειδική συνεδρίαση, για να εκλέξει τον Πρόεδρό του. Πρόεδρος του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας άνω των 300 κατοίκων εκλέγεται, µε ψηφοφορία από το σύνολο των µελών του οικείου συμβουλίου και για το σύνολο της δημοτικής περιόδου, ο σύμβουλος ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς, που έλαβε τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης μεταξύ των υποψηφίων του συνδυασμού του, µε τη διαδικασία που αναλυτικά περιγράφεται στην παρ. 1Β.
Στην περίπτωση, όμως, που συνδυασμός πλειοψήφησε στη δημοτική κοινότητα µε ποσοστό μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%), ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος σύμβουλός του αναδεικνύεται Πρόεδρος του συμβουλίου της εν λόγω δημοτικής κοινότητας, χωρίς να απαιτείται η εκλογική διαδικασία της παρ. 1β.
Η διάταξη αυτή συνιστά συμμόρφωση με τη υπ’ αριθ 283/2023 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία κρίθηκαν ως αντισυνταγματικές οι διατάξεις του άρθρου 5 παρ. 9 του Ν.4623/2019, σχετικά με τον τρόπο ανάδειξης του προέδρου των δημοτικών κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων με ορισμό του συμβούλου του πρώτου κατά σειρά συνδυασμού».