Πολιτική

18/05/2024 - 19:06

Αφροδίτη Κτενά από τη Λέσβο: ‘’Και η νεολαία και ο λαός, μπορεί να αξιοποιήσει κάθε κάλπη για να δοθεί συνέχεια στον αγώνα, που αποκρούει την πολιτική που υπερασπίζεται τους λίγους σε βάρος των πολλών.’’

 Επιτυχημένη και δυναμική ήταν η εκδήλωση των οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στο αίθριο του Πανεπιστημίου στη Μυτιλήνη. Η βουλευτής του ΚΚΕ και ακαδημαϊκός, Αφροδίτη Κτενά, έκανε την εισηγητική ομιλία, εστιάζοντας στους αγώνες που εμπόδισαν και εμποδίζουν τον πυρήνα των αντιδραστικών αλλαγών στα πανεπιστήμια, και τη φυσική τους συνέχεια που είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ σε όλες τις επερχόμενες εκλογικές  μάχες όπως οι ευρωεκλογές στις 9 του Ιούνη αλλά και η ενίσχυση και επανάληψη της πρωτιάς της Πανσπουδαστικής στις φοιτητικές εκλογές στις 22 του Μάη. Έκανε εκτενή αναφορά, στο πως προωθείται επί δεκαετίες το πανεπιστήμιο επιχείρηση, στο πως αποδεικνύεται αυτό από την πείρα των πανεπιστημίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, στο πως εξειδικεύονται σήμερα αποφάσεις που πάρθηκαν από όλα τα πολιτικά κόμματα.  Αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση καθώς η Αναστασία Ζήση καθηγήτρια στην Κοινωνιολογία αναφέρθηκε στα στοιχεία που συνηγορούν στην υποβάθμιση των σπουδών και της φοιτητικής μέριμνας ειδικά για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και ο Νίκος Ξυπολυτάς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας, εστίασε στην πείρα που αποκόμισαν φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές μέσα από το κίνημα όχι μόνο ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αλλά και ενάντια στη σφαγή στη Γάζα, ενάντια στους πλειστηριασμούς, ενάντια στην ίδια τη ζωή μας. Το λόγο πήραν ο Γιώργος Συκάς ερευνητής και ο Μάνος Μαλαμάς, διοικητικός υπάλληλος, όπου εξήγησαν τις οικονομικές προτεραιότητες του κράτους για την έρευνα και την αντίστοιχη κατανομή των κονδυλίων, που δεν έχουν προτεραιότητα την κοινωνική ευημερία, την πολιτική προστασία, την αξιοποίηση της επιστήμης προς όφελος των κοινωνικών αναγκών σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο, που οδηγεί σε ομηρία νέους ερευνητές και εργαζόμενους του πανεπιστημίου. Στην εκδήλωση εκφράστηκε η αισιοδοξία για μεγαλύτερη ένταση της προσπάθειας τις μέρες που απομένουν για αλλαγή των συσχετισμών και στις φοιτητικές εκλογές. Στην εκδήλωση  παραβρέθηκε η βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα.

ss

        Η Αφροδίτη Κτενά αξιοποίησε τη διήμερη επίσκεψη της στη Λέσβο, για πολιτικές παρεμβάσεις. Έδωσε συνεντεύξεις σε τοπικούς σταθμούς, ενώ περιόδευσε μαζί με τη βουλευτή Λέσβου του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα: Στις αρχαιρεσίες των συνταξιούχων του ΕΦΚΑ που βρίσκονταν σε εξέλιξη καθώς και στις αρχαιρεσίες της ΕΛΜΕ αλλά και στο 2ο δημοτικό σχολείο όπου συνομίλησαν με δασκάλους. Επίσης παραβρέθηκαν στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα ‘’Παλεύοντας τα στερεότυπα για την κοινότητα Ρομά’’, με κεντρικούς ομιλητές την Αναστασία Ζήση και το Γιάννη Γεωργίου κοινωνιολόγο και υποψήφιο διδάκτορα αρχιτεκτόνων μηχανικών του ΕΜΠ.

     

d

  Οι βουλευτές του ΚΚΕ συναντήθηκαν και συζήτησαν με συμβασιούχους αρχαιολόγους που δίνουν πολύχρονη μάχη για μονιμοποίηση στο αντικείμενό τους, όπου εκφράστηκε η αμέριστη και έμπρακτη στήριξη του ΚΚΕ.

         Ξεχωριστή στιγμή ήταν η συνάντηση με τον πρόεδρο και μέλη του ΔΣ του Αναγνωστηρίου της Αγιάσου, στην Αγιάσο. Το Αναγνωστήριο κλείνει 7 χρόνια χωρίς θέατρο, λόγω πτώσης της σκεπής το 2017, ενώ έχει σοβαρές πάγιες λειτουργικές - οικονομικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανόμενου του μουσείου. Η Αφροδίτη Κτενά ανάμεσα σε άλλα τόνισε: «Είναι ζήτημα πολιτικής βούλησης και προτεραιοτήτων το γεγονός ότι δεν έχουν παρακαμφθεί κωλύμματα από την κυβέρνηση και το υπουργείο, για να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές, σε αυτό το στολίδι πολιτισμού για τη χώρα και το νησί», ενώ η Μαρία Κομνηνάκα τόνισε: «Με προεκλογικές υποσχέσεις που χρόνια ακούμε και δήθεν διαμεσολαβήσεις παραγόντων,  δε λύνεται το πρόβλημα, και γι αυτό πρέπει να ενταθούν οι αγώνες και η διεκδίκηση των κατοίκων σε συνδυασμό με τις παρεμβάσεις του ΚΚΕ που σταθερά γίνονται μέσα και έξω από τη βουλή, και θα έχουν συνέχεια, ώστε η πίεση να αποφέρει καρπούς».

sss

Μοιράσου το άρθρο!