Περιβάλλον

01/04/2013 - 05:45

Υγρότοποι της Λέσβου: κατάσταση, σημασία, αξία και απειλές

Υγρότοποι της Λέσβου: κατάσταση, σημασία, αξία και απειλές

trong>Η WWF Ελλάς και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου διοργανώνουν την εκδήλωση "Υγρότοποι της Λέσβου: κατάσταση, σημασία, αξία και απειλές". Στο Συνεδριακό Κέντρο Μήθυμνας την Τετάρτη 10 Απριλίου. Ομιλητής θα είναι ο κος Καλούστ Παραγκαμιάν επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος "Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας"



Η Λέσβος, σύμφωνα με το πρόγραμμα καταγραφής των νησιωτικών υγρότοπων του WWF Ελλάς, διαθέτει 85 υγροτοπικές περιοχές, οι οποίες παρά την ιδιαίτερη σημασία τους για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας υποβαθμίζονται συστηματικά. To WWF Ελλάς, θέλοντας να ενισχύσει προγενέστερες δράσεις πολιτών και φορέων για την προστασία των περιοχών αυτών, αναπτύσσει το «Δίκτυο Παρακολούθησης της Κατάστασης των Υγρότοπων» του νησιού και καλεί τους ενεργούς πολίτες να γίνουν συμμέτοχοι στην προστασία των περιοχών αυτών.

Το Δίκτυο Παρακολούθησης των Υγρότοπων της Λέσβου πρόκειται να λειτουργήσει στα πρότυπα του Δικτύου Υγρότοπων της Κρήτης, σύμφωνα με το οποίο ενεργοί πολίτες επισκέπτονται συστηματικά τους υγρότοπους και ενημερώνουν για τυχόν υποβάθμισή τους. Επιπλέον, τα μέλη του δικτύου θα παρακολουθούν, μέσω μηνιαίων επισκέψεων, την κατάσταση των υγροτοπικών περιοχών, ενώ ύστερα από σχετική εκπαίδευση και παροχή του κατάλληλου εξοπλισμού, θα αναλάβουν ελέγχους της ποιότητας των υδάτων. Παράλληλα, θα συμμετέχουν σε σεμινάρια συνεχούς εκπαίδευσης, περιοδικές συναντήσεις, καθώς και εκδηλώσεις με σκοπό την παρουσίαση των δράσεων του δικτύου στις τοπικές κοινωνίες.

«Χρησιμοποιώντας τα ερευνητικά δεδομένα του πολυετούς προγράμματος του WWF Ελλάς ‘Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας’, την εμπειρία του Δικτύου Παρακολούθησης Υγρότοπων της Κρήτης, το νομικό πλαίσιο (Νόμος για τη Βιοποικιλότητα, προεδρικό διάταγμα για την προστασία μικρών νησιωτικών υγρότοπων) αλλά και τη δύναμη που έχει η τοπική κοινωνία για να προστατεύσει τους υγρότοπους των νησιών της, απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα σε όλους τους ενεργούς πολίτες και φορείς να μας υποστηρίξουν δυναμικά, συμμετέχοντας στο Δίκτυο», δήλωσε ο Θάνος Γιαννακάκης συντονιστής του προγράμματος «Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας».

Το Δίκτυο για την Παρακολούθηση της Κατάστασης των Υγρότοπων της Κρήτης, το οποίο επεκτείνεται πλέον σε Πάρο και Λέσβο, υλοποιείται με την υποστήριξη του Συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα (Coca-Cola Τρία Έψιλον και Coca-Cola Hellas), στo πλαίσιo του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό».

Το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» σχεδιάστηκε το 2006 και υλοποιείται, στο πλαίσιο της δέσμευσης του Συστήματος της Coca-Cola για την υπεύθυνη διαχείριση των φυσικών πόρων και των πρώτων υλών για τη διασφάλιση μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Με άξονα το σύνθημα «Νοιάσου για το Νερό», το πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων των Ελλήνων σχετικά με την υπάρχουσα κατάσταση και τη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων ενώ παράλληλα από το 2008, με στόχο την άμβλυνση του προβλήματος της λειψυδρίας στα νησιά των Κυκλάδων, τοποθετεί συστήματα «Συλλογής Ομβρίων Υδάτων».

Διοργάνωση WWF Ελλάς & Φορέας Τουρισμού Μολύβου
Ομιλητής Καλουστ Παραγκαμιάν
Επιστημονικός Υπεύθυνος του Προγράμματος "Προστασία των Νησιωτικών Υγρότοπων της Ελλάδας.

Μοιράσου το άρθρο!