Συγκρότηση Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορείου Αιγαίου
Μετά από πολύ καιρό επιτέλους ένα καλό νέο για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των νησιών μας αποτελεί η δημοσίευση του ΦΕΚ για τη «Συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βορείου Αιγαίου.» (Τεύχος ΥΟΔΔ 9/11.01.2019). Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Πρόεδρος του ΔΣ ορίζεται ο κ Ν. Ζούρος, καθηγητής του Παν Αιγαίου και Διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, ενώ μέλη του ΔΣ είναι οι κ.κ. Σ. Γαληνός, Δήμαρχος Λέσβου, Θ. Βαλσαμίδης, αντιπεριφερειάρχης, Ευ. Κρασσακοπούλου καθηγήτρια Παν Αιγαίου, Δημ. Τσούχλης, Διδάκτορας Τμ. Περιβάλλοντος Παν Αιγαίου, Ελ. Γαληνού, Δρ. Περιβαλλοντολόγος, ως εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων και Αν. Ματζαβέλας ως εκπρόσωπος των Παραγωγικών Φορέων της Περιοχής.
Ο Μιχάλης Μπάκας συντονιστής των Οικολόγων πράσινων Βορείου Αιγαίου έκανε την παρακάτω δήλωση: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη σημερινά νέα καθώς έγινε κάτι που το περιμέναμε πολλά χρόνια. Η σύσταση ΔΣ μετά την ίδρυση φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών βορείου Αιγαίου αποτελούσε ένα πολυετές μας αίτημα καθώς το βόρειο Αιγαίο, με ευθύνη της κεντρικής εξουσίας αλλά και την εγκληματική αδράνεια των περιφερειαρχών αρχών, παρόλο το τόσο πλούσιο φυσικό περιβάλλον, ήταν η μοναδική περιφέρεια της Ελλάδας χωρίς φορέα διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών. Δεν ξεχνάμε τους αγώνες που έγιναν τόσα χρόνια για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τα μπαζώματα από κρατικούς φορείς, τις απειλές, τα καμένα παρατηρητήρια της φύσης, τις κρεμασμένες αλεπούδες προς εκφοβισμό αυτών που πάλεψαν για τη σωτηρία τη φύσης στα νησιά μας, αυτών που οφείλουμε σήμερα ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Δεν πανηγυρίζουμε όμως και δεν εφησυχάζουμε καθώς έχουν ακόμα να γίνουν πολλά. Απαιτείται πλέον η ενίσχυση του φορέα με προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή ώστε να του δοθεί η δυνατότητα να παίξει στη πράξη το ρόλο που του αρμόζει. Περιμένουμε και την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την εκπόνηση της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης των προστατευόμενων Περιοχών Βορ Αιγαίου, έργο που έχει ξεκινήσει και ελπίζουμε να ολοκληρωθεί γρήγορα, ώστε πλέον να υπάρχουν κανόνες για τη χωροθέτηση δραστηριοτήτων στις προστατευόμενες περιοχές και να δούμε έμπρακτα ότι το φυσικό περιβάλλον αποτελεί τη βάση και απαραίτητο αναπτυξιακό μοχλό για τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιών μας.»
Οικολόγοι Πράσινοι Βορείου Αιγαίου