Η Επιτροπή «Πράσινο Πανεπιστήμιο» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με την ευκαιρία του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος, οργάνωσε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016, εκδήλωση-συζήτηση με θέμα: «Εξοικονόμηση ενέργειας: προβλήματα-καλές πρακτικές- προοπτικές». Μέσω του συστήματος τηλεδιάσκεψης του Πανεπιστημίου Αιγαίου έγινε εφικτή η σύνδεση των 6 νησιών που φιλοξενούν τις πανεπιστημιουπόλεις του και η ολοκλήρωση μιας ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας συζήτησης με τη συμμετοχή φορέων από τις περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, ακαδημαϊκών, ειδικών, εκπροσώπων ΜΚΟ και πολιτών.
Το ενεργειακό είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα που εξαιτίας και της κλιματικής αλλαγής απασχολεί πλέον όλους τους πολίτες. Η συζήτηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα επίκαιρη καθώς αναμένεται αυτή την περίοδο η ανάπτυξη των έργων για το νέο ΕΣΠΑ 2014-20.
Στη συνάντηση ο κ. Μ. Προδρόμου από το WWF παρουσίασε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα ως προς την ενεργειακή θωράκιση ιδιωτικών και δημοσίων κτιρίων, όπου απαιτούνται μέτρα και κίνητρα για την ενεργειακή εξοικονόμηση και θωράκιση με εφαρμογές εναλλακτικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας, έξυπνα δίκτυα και προώθηση μικροσυνεταιρισμών με συμμετοχή και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο κ. Σ. Παλαντζάς εκ μέρους του Ελληνικού Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου παρουσίασε την πρώτη εφαρμογή παθητικού κτιρίου στην Ανατολική Μεσόγειο που έγινε στην Αθήνα και τις προοπτικές για τα παθητικά κτίρια με μηδενικές σχεδόν ανάγκες ενέργειας.
Ο κ. Ν. Συνοδινός εκ μέρους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ν. Αιγαίου παρουσίασε το έργο της ενεργειακής διασύνδεσης των νησιών της Σύρου, Νάξου, Πάρου, και Μυκόνου, έργο με μεγάλο περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος ενώ ο κ. Α. Χατζέλλης εκ μέρους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Βορ. Αιγαίου παρουσίασε τις προοπτικές χρηματοδότησης έργων ενεργειακής εξοικονόμησης σε εθνικό επίπεδο, αλλά και πιο ειδικά τα σχέδια για το Βορ. Αιγαίο όπου κινούμαστε στο επόμενο ΕΣΠΑ με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση 4 νοσοκομείων και 82 σχολικών μονάδων. Ο κ. Σ. Βουγιούκας εκ μέρους του Περιφερειακού Ταμείου Βορ. Αιγαίου παρουσίασε τα φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα που έχει εκπονήσει τα τελευταία χρόνια το Ταμείο, ενώ η κ. Α. Φωτιάδου εκ μέρους του Παν. Αιγαίου παρουσίασε την πρόταση του Ιδρύματος για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων σε Λέσβο και Χίο που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση εκπομπών CO2 και ενέργειας της τάξης του 68% με ανάλογο περιβαλλοντικό και οικονομικό όφελος.
Σημαντική ήταν η παρέμβαση του Προέδρου των Λημνιακών Συλλόγων Αττικής κ. Α. Καραγιάννη και του Προέδρου των Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής κ. Ν. Βακάλη για τη σημασία του Παν Αιγαίου για τα νησιά μας και τις προοπτικές περεταίρω συνεργασίας των Συλλόγων τους με το Ίδρυμα. Η συνάντηση έκλεισε με παρουσίαση από τον πρόεδρο της Επιτροπής «Πράσινο Πανεπιστήμιο» Επικ. Καθηγητή κ. Κ. Ευαγγελινό των δράσεων της Επιτροπής, όπου φιλοδοξεί να επαναλάβει στο μέλλον ανάλογες εκδηλώσεις με στόχο αφενός μεν την ενεργό συμμετοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας στο σχεδιασμό, ανάπτυξη και εφαρμογή των στρατηγικών περιβαλλοντικής διαχείρισης, αφετέρου τη σύνδεση του Πανεπιστημίου με την τοπική κοινωνία των νησιών μας με την προαγωγή καλών και καινοτόμων πρακτικών.